Nu i se vad sub rolling si costum. I se vad insa pe scena, cand canta cu bicepsii goi. Un dragon, un 8 si „pe veci” in germana sunt trei dintre cele sapte tatuaje ale lui Peter Maffay. Rockerul german a facut din ele un cult. „Sunt mort dupa tatuaje. Daca ma apuca, imi fac unul la miezul noptii” a spus el. Noul sau album lansat vineri se cheama „TATTOOS” si cuprinde hituri mai vechi, „arse” in inima fanilor sai.

Aranjamentul muzical e insa nou, facut de trupa Maffay-Band in colaborare cu alti 80 de muzicieni din Orchestra Filarmonica Volkswagen. Rock indulcit cu acorduri clasice, zice Maffay despre acompaniament. In toamna lui 2010, Maffay porneste „cu tatuajele la vedere” intr-un mare turneu, cu trupa sa si orchestra VW. Concertul se va incheia in 29 noiembrie, la Stuttgart.

Tot la Stuttgart, anul trecut Maffay serba Ziua Romaniei. Sobru, in pulover pe gat si costum, rockerul facea reclama si strangea donatii pentru fundatia sa cu scop caritabil. In apropierea Brasovului, el a cumparat o cetate, fost lacas de cult si refugiu al sasilor transilvaneni. Dupa renovarea care va fi finalizata in 2010, Maffay ofera un „refugiu de vacanta“ copiilor traumatizati.

Brasovul e orasul copilariei sale, de unde a emigrat in Germania. Nascut Peter Alexander Makkay (30.08.1949) dintr-o familie de etnici germani si maghiari din Romania, Maffay a plecat din tara in 1963. Dupa un parcurs scolar „accidentat“, el isi descopera adevarata vocatie, de scena. Interpret, compozitor, actor, chitarist si producator muzical, Maffay a dus o viata de artist tumultuoasa si uneori marcata de excese.

A fost casatorit de patru ori, traieste cu partenera sa si fiul lor in Germania si in Mallorca, atunci cand nu e plecat in turnee. Petra e cea care i-a trezit gustul pentru tatuaje si il picteaza „la miezul noptii“ pe Peter. „Tatuajele sunt daruri“ spune el, fiecaruia rockerul german ii aloca un moment semnificativ din parcursul vietii sale.

Meditativ, inclinat spre simbolic si introspectie apare Maffay mai nou. In cartea vietii sale, demersul devine de-a dreptul initiatic („Pe drumul spre mine“- Auf dem Weg zu mir de Peter Maffay si Edmund Hartsch, ed. C. Bertelsmann, München 2009).

Joi, televiziunea germana ZDF l-a avut pe Maffay invitat la emisiunea lui Marcus Lanz. Nu doar noul CD, ci si 40 de ani de la debutul pe scena sarbatoreste interpretul care a ajuns, din 1979, mereu in Top 10 al charturilor muzicale germane. In 13 charturi, Maffay s-a situat pe primul loc. Repertoriul sau cuprinde hard-rock, dar si alte genuri, mai usurele.

40 de milioane de discuri vandute pe piata indica marea lui popularitate in Germania, unde „Du“ (Tu), „Es war Sommer“ (Era vara), „Samstag abend“ (Sambata seara), „Über sieben Brücken“ (Peste sapte poduri) preluat de la formatia Karat din fostul RDG, „Sonne in der Nacht“ (Soare pe timp de noapte) sau „Ich wollte nie erwachsen sein“ (N-am vrut sa cresc mare) sunt demult slagare. Cu „Tattoos“, Peter Maffay spera sa reaprinda noi flacari in inimile fanilor sai.