CAS-ul, o "povara" prea mare pentru artisti
Conform reprezentantilor UCMR-ADA, primul pericol pentru artisti este legea pensiilor, care prevede introducerea unui CAS de 31,3% pentru autorii care nu au un contract de asigurari in acest moment. CAS-ul ar urma sa fie platit in intregime de catre angajati (in prezent, un salariat plateste doar 10,5%, iar angajatorul plateste inca 20,8%).
"De ce nu lasa autorul sa plateasca (daca doreste acest lucru) in sistemul privat de pensii?", a declarat Adrian Iorgulescu, fost Ministru al Culturii. "De ce trebuie sa platesc in sistemul de stat de pensii? Sau de ce sunt obligat sa platesc? Poate doresc sa nu platesc. E treaba mea cum imi asigur batranetea!"
Horia Moculescu a explicat ca, oricum, acest impozit "nu se poate opri lunar. Pentru ca drepturile de autor nu sunt coerente. Ele nu vin in mod sistematic. Eu pot sa iau niste drepturi de autor in luna februarie 2010, iar urmatoarele incasari sa-mi vina in 2016. Cui ii foloseste acest pumn care ni se da noua in plex?"
Impozitul de 31,3% ar urma sa se adauge altor obligatii de plata, in urma carora "autorul nu mai ramane cu nimic":
- impozitul pe venit al fiecaruia
- cotele pe care autorii le platesc societatilor de gestiune colectiva pentru functionarea acestora
- 6% pentru ajutorul de boala (asigurari de sanatate)
- 5% luat de catre societatile de gestiune pentru fondul social cultural
Scutirea de la plata drepturilor de autor a institutiilor publice
In cadrul conferintei de presa, membrii UCMR-ADA au acuzat si o initiativa a unor parlamentari PD-L privind neimpozitatea, pe drept de autor, a platilor pentru folosinta drepturilor de autor.
"E vorba de anumite institutii ale statului, in principal primarii, care sunt exonerate, prin efectul acestui act normativ, astfel incat se creeaza o clara inechitate intre institutiile private si persoanele private, pe de-o parte, si cele de stat, pe de-alta parte", a explicat Adrian Iorgulescu. "Unele sunt obligate sa plateasca drepturi de autor, altele nu sunt. Traim intr-o economie de piata. Cum poti sa privilegiezi statul in raport cu privatul?"
Actuala lege a fost chiar acuzata de membrii UCMR-ADA ca nu aduce nici un element in plus fata de Decretul-lege privitor la perceperii dreptului de autor, publicat in 1942, sub semnatura Maresalului Antonescu.
"Exista compozitori si textieri pe care i-a lovit Dumnezeu si care au pensie de validitate. In momentul in care unul dintre acesti oameni primeste un leu din drepturi de autor - a fost cantata la radio, s-a cantat intr-un bar - pensia respectivului, de invaliditate, este suspendata. Va dati seama ce aberatie?", spune Adrian Iorgulescu, invocand probleme nascute de aplicarea legii.
In Romania exista aproximativ 80.000 de persoane care au incheiate contracte pe drepturi de autor.
Organizatiile internationale sprijina demersurile UCMR-ADA
Reprezentantii UCMR-ADA au anuntat ca au inceput sa adune semnaturi vizavi de cele doua initiative, una guvernamentala si cealalta parlamentara, urmand ca acest protest sa fie adresat Presedintelui Romaniei si altor ministri.
In demersurile sale, UCMR-ADA este sustinuta si de CISAC si BIEM, doua organizatii ne-guvernamentale, care unesc peste 200 de societati din mai mult de 100 de tari din intreaga lume. Doua scrisori din partea presedintilor acestor doua organizatii internationale prezinta protestul vizavi de intentia de a exonera statul roman de plata drepturilor de autor. Conform directivelor UE (care sunt obligatorii pentru Romania) si Conventiei WIPO de la Berna (in care si Romania este semnatara), statul roman nu poate introduce scutiri de la datoria pentru drepturile de autor.
Prea multa muzica straina in Romania
Anul trecut, UCMR-ADA a facut peste 25 de milioane de euro, bani care s-au dus pe drepturi de autor. Din acestia, 19 milioane au plecat in strainatate. "Nimeni dintre cartitorii pe care ii vedeti nu i-au atitudine fata de radiourile particulare, fata de televiziuni, pentru folosirea repertoriului romanesc. Nu pe Moculescu, canta-l pe Moga, pe Duta, pe Ionita, pe cine vrei. Dar canta romaneste!" a cerut Horia Moculescu in cadrul conferintei de presa.
"Initiativele noastre din anii trecuti, incercarea de a ajunge la aceeasi protectie legislativa a statului - care in Franta se ridica la 40% de autori autohtoni care sunt cantati, in Belgia - 35% - au fost refuzate", a explicat Mihai Pocorschi, fiind completat de Adrian Iorgulescu. "In Italia, 70-80% din muzica transmisa pe retelele de radio si televiziune publice este italiana. Asta inseamna sustinerea fenomenului cultural national".
gheorghe [anonim]
. . . . dupa ce se va vota legea pensiilor. Dar aceasta se va aplica pentru viitor. Toti cei care sunt in pensie la ora actuala vor ramane la fel pentru ca nici o lege nu se aplica retroactiv. Si apoi sunt categorii de salariati despre care se spune ca nu au platit contributii cum ar fi militarii sau politistii.Nu este chiar asa ,pentru ca soldele lor au fost din start amputate cu sumele respective de catre autoritatile de atunci sau de mai aproape. Ce faci ,ii lasi pe toti fara pensie? Asa ceva, oricat de mult ti-ai dori nu se va intampla niciodata prietene!