Si membrii orchestrei au aruncat partiturile pe scena, in semn de protest. Din sala teatrului Ariston de la Sanremo, s-au auzit strigate: “Rusine, rusine!”. Asa s-a incheiat, sambata seara tarziu, Festivalul muzicii italiene “Sanremo” 2010: sub semnul controverselor si al rasturnarilor de situatie. Pe paginile cotidianelor din Peninsula protestul muzicienilor a fost mai amplu prezentat decat insusi castigatorul competitiei.

Trofeul a fost castigat, pentru a doua oara consecutiv, de catre un concurent proaspat iesit dintr-unul din popularele talent-show-uri din Peninsula. Astfel, ȋnca o data, televotul publicului tanãr, sub 20 de ani, a decis sortile traditionalului festival, ajuns la editia cu numarul 60. Tanarul Valerio Scanu, desi nu era printre favoritii finalei, si-a adjudecat trofeul mult ravnit cu melodia “Tutte le volte che…” (De fiecare data cand….), interpretata in duet cu Alessandra Amoroso.

Pe locul doi s-a clasat un trio pe cat de inedit pe atat de controversat, format din printul Emanuele Filiberto de Savoia, impreunã cu solistul de muzica usoara Pupo si tenorul Luca Canonici, cu melodia “Italia, amore mio” (Italia, iubirea mea). Cantecul - un fel de imn patriotic, precum si interpretul cu sange regal au fost fluierati la scena deschisã si criticati in timpul conferintelor de presa. Ulterior ei au recuperat incredibil, ajutati de televot. De fapt, ambele melodii, situate pe primele locuri, au fost eliminate initial, in zilele precedente finalei, fiind apoi recuperate, prin mecanismul votului prin telefon si sms-uri.

Membrii orchestrei de la Sanremo, care au contribuit si ei, prin vot secret, la decizia privind primii trei clasificati, au protestat deschis, cand au aflat ca preferintele lor au fost rasturnate de ponderea televotului. Cativa dintre ei au rupt partiturile si le-au aruncat pe scena, ȋn semn de dezacord. “Asa ceva nu s-a mai ȋntamplat niciodata in 60 de ani de Sanremo”, au titrat ziarele din Peninsula. Publicul a fluierat si a strigat: “rusine, rusine”, precum si “vanduti”. La randul lor, jurnalistii prezenti in sala si-au manifestat perplexitatea fata de eliminarea interpretei care a fost, pentru majoritatea dintre ei, favorita competitiei. Este vorba despre solista Malika Ayane, de origine marocana, care a castigat, de altfel premiul criticilor, dar si cel acordat de jurnalisti.

Spectacolul s-a desfasurat pe parcursul a patru serate in direct la TV, timp in care italienii au avut timp sa se obisnuiasca cu melodiile propuse si sa-si aleaga preferatii.

Dar tocmai desemnarea castigatorului prin intermediul televotului a fost aspru criticata. Publicul din fata micului ecran a votat mai ales tineri cunoscuti prin intermediul unor reality show-uri, deci obisnuiti cu telecamerele si cu sistemul de vot. In afara de Valerio Scanu, atat al treilea clasificat, Marco Mengoni, cat si castigatorul la sectiunea “Tinere talente”, au fost participanti la diferite astfel de emisiuni muzicale.

Pe de alta parte, alti artisti cunoscuti, care au scris istoria muzicii usoare italiene, cum ar fi Irene Grandi, Enrico Ruggeri sau formatia I Nomadi, au fost eliminati pe parcursul competitiei.

“Sanremo” a implinit, astfel, 60 de ani, concursul fiind transmis din 1951, mai intai la radio, apoi, dupa 3 ani, la Rai - televiziunea nationala.