Nicu Covaci, unul dintre fondatorii formatiei Phoenix, a depus joi, la sediul Institutului National al Magistraturii, juramantul fata de Romania, el redobandind cetatenia romana. "Nu mai vreau sa vin ca simplu turist in Romania. De fapt, eu nu am parasit niciodata tara. Am fost mereu cu sufletul aici. Nu stiu daca ma voi stabili aici, pentru ca nu am casa, stau la hotel", a declarat Nicu Covaci, potrivit Agerpres.

El a relatat jurnalistilor imprejurarile in care a renuntat, in 1976, la cetatenia romana. "Militia din Timisoara m-a anchetat o saptamana. Vroiau sa ma agate cu ceva. M-am suparat si le-am zis ca eu vreau o hartie prin care sa nu mai fiu cetatean roman. Apoi m-am dus la cei din trupa si le-am zis: baieti, nu mai sunt cetatean roman. Am terminat. Dupa aia am plecat din tara si m-am casatorit cu o olandeza", a povestit Covaci.

Nicu Covaci a depus juramantul impreuna cu alte 286 de persoane, in prezenta ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

"E complicat de descris ce simt, dar am o anumita multumire. Am fost roman, sunt roman si voi fi roman. (...) Intre timp am plecat si din Germania, desi sunt si cetatean german. Acum stau in Spania. Spania e un coltisor in care pot sa ma incarc de energie. (...) Ma consum foarte mult cand vin in tara, pentru ca eu vin aici ca sa muncesc si s-au schimbat prea multe lucruri. (…) Eu ma simt roman, tinem steagul afara in Spania, desi nu ne pune nimeni sa facem asta si asta am facut o viata intreaga. Or, de ce sa nu fiu si in acte cetatean roman, daca eu tot pentru Romania muncesc", a declarat Covaci dupa depunerea jurmantului, citat de Mediafax.

El considera ca este posibila o reunire a trupei Phoenix doar in conditiile in care 'tradatorii' vin si isi cer scuze.

Artistul a fost insotit de Ovidiu Lipan 'Tandarica', vechiul sau prieten, care inca nu doreste sa recapete cetatenia romana.