Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a declarat saptamana aceasta ca magistratii Tribunalului Bucuresti au respins cererea lui ca Electrecord sa-i plateasca drepturi de autor pentru discul Cantafabule, dar ca nu va accepta sa fie "calcat in picioare sau furat in Romania", informeaza Agerpress.

In luna martie a anului 2005, Nicu Covaci a dat in judecata Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA) si Electrecord, motivand ca nu i-au mai fost platite drepturile de autor din 1977 (anul in care a parasit tara alaturi de colegii sai de trupa) si pana in prezent, desi discul Cantafabule a vandut peste doua milioane de exemplare.

"De la Electrecord mi-au spus ca n-au mai produs albumul Cantafabule dupa ce am plecat, dar am vazut discuri cu coperte diferite publicate dupa 1977", a declarat liderul trupei Phoenix.

In 2005, avocatii au depus in instanta discul original, editat in 1975, in care apare pe coperta numele sau si varianta aparuta dupa 1989, care nu mai are nici o data inscrisa pe coperta.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, saptamana aceasta, cererea lui Nicu Covaci ca Electrecord sa-i plateasca drepturi de autor in valoare de 100.000 de euro. Decizia nu este insa definitiva, Nicu Covaci putand face apel.

In acest moment, liderul trupei Phoenix mai are un dosar pentru drepturi de autor, depus tot la Tribunalul Bucuresti. Covaci cere Centrului National al Cinematografiei, fostei Romania Film si SC CineTV Film Production Import Export SRL sa ii plateasca suma de 80.000 de euro, drepturi de autor pentru coloana sonora a filmului Nemuritorii.