Regizorul Roman Polanski, aflat in arest la domiciliul sau din Elvetia, a vorbit pentru prima data de cand a fost arestat, considerand ca cererea de extradare formulata de Statele Unite este bazata pe "o minciuna", relateaza BBC News.

Polanski a trimis o declaratie de 900 de cuvinte, intitulata "Nu pot sa mai tac!", publicatiei conduse de filosoful Bernard-Henri Levy, care il sustine, explicand mai multe aspecte ale cazului sau.

"Nu pot sa mai tac pentru ca Statele Unite continua sa ceara extradarea mea, mai mult pentru a ma servi pe tava catre mass-media internationala decat pentru a pronunta un verdict referitor la un acord la care s-a ajuns in urma cu 33 de ani," scrie Polanski.

Regizorul spune ca procurorii din California sunt nedrepti si ca cererea de extradare este bazata pe o minciuna, intrucat in ea se precizeaza ca a fugit din America pentru a nu sa supune pedepsei, dar Polanski explica faptul ca a pledat vinovat si s-a intors in Statele Unite pentru a-si savarsi pedeapsa.

Potrivit Reuters, in ultimii ani au iesit la iveala mai multe dovezi care sugereaza ca judecatorul care s-a ocupat de caz in anii '70, decedat intre timp, a procedat incorect. Avocatii lui Polanski au afirmat ca, din cauza actiunilor judecatorului, ar trebui sa se renunte la caz.

"Nu pot sa mai tac pentru ca, de mai bine de 30 de ani, avocatii mei nu au incetat sa insiste ca am fost tradat de judecator, ca judecatorul si-a calcat juramantul, si ca mi-am savarsit pedeapsa", scrie regizorul.

Polanski face referire si la solicitarea victimei, Samantha Geimer, care a cerut instantelor sa renunte la acuzatii pentru ca doreste ca acest capitol din viata ei sa se incheie.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski a fost arestat, la sfarsitul lunii septembrie 2009, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi inchis. El a fost arestat, pe 26 septembrie, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.