"Nu cred ca de o revolutie avem nevoie. Cred ca avem nevoie de atitudine foarte multa", a declarat Vlad Irimia, membru al trupei BUG Mafia, in cadrul unui interviu acordat in studioul HotNews. Celebra formatie hip hop a lansat de curand o piesa despre care Vlad spune ca nu este antibasesciana, ci "impotriva tuturor". Artistul a povestit cum BUG Mafia a fost aproape de a se implica in cadrul alegerilor parlamentare si a vorbit despre marile defecte ale politicienilor romani (nu au personalitate si "nu stiu de frica nimanui"), precum si despre lipsa de respect aratata trupei de catre principalul partid aflat la guvernare. "Stim ca PDL-ul a folosit Cu Talpile Arse fara a ne cere acordul. Ne-a suparat faptul ca nu am fost intrebati."

Politica este o curva - pentru ca a luat banii si-a fugit. Nu stiu daca neaparat din rautate sau din rea-vointa [...] ni se intampla, ci pur si simplu din nepasare.

Am ajuns in aceasta criza foarte apasata datorita faptului ca politicienii nu au stat niciodata in acesti 20 de ani, intr-adevar, cu ochii si cu gandul la populatia tarii.

Despre piesa BPLSVFC. Nu am facut piesa la cererea vreunei persoane sau vreunui partid politic. Deci nu este ceva subversiv, premeditat. Piesa reprezinta ceea ce simtim noi. Incercam sa construim ceva pozitiv de ceva timp deja.

Lasand deoparte limbajul, trupa BUG Mafia este una dintre cele mai elegante trupe ca prezenta pe scena muzicala romaneasca. Nu am facut scandaluri fara scop, nu suntem in fata publicului decat atunci cand avem intr-adevar ceva de spus.

Intr-adevar, aceasta piesa s-a potrivit foarte bine cu momentul, poate de aceea este perceputa ca fiind ceva iesit din comun.

Despre faptul ca piesa a fost preluata ca "imn de rezistenta". Nu ma supara, este libertatea fiecaruia de a considera piesa cum doreste si de a o percepe asa cum crede de cuviinta. [...] Macar atata lucru am castigat, ca fiecare sa-si poata da cu parerea despre ceva anume.

Nu trebuie privita piesa ca fiind antibasesciana. Nu, este impotriva tuturor, din pacate. Daca situatia de fata s-ar putea delimita foarte bine si s-ar putea pune doar in spatele domnului Presedinte Basescu sau doar in spatele domnului Boc, cred ca ar fi simplu pentru absolut toata lumea. Sunt toti la fel de vinovati. Si daca opozitia actuala considera ca e atat de mare pericolul, trebuiau sa ia masurile pe care le credeau de cuviinta ca domnul Basescu si domnul Boc sa nu ajunga sa conduca tara asta. E adevarat ca dansii poarta responsabilitatea momentului.

Ne-a placut foarte mult Vali Sterian, avem albume de-ale lui. El a fost printre putinii artisti din Romania care a avut un mesaj social. Stiam din momentul in care domnul Vali Sterian inca traia ca ne-a apreciat atitudinea si modul liber la care am privit noi muzica. Am indraznit sa speram ca ideea noastra va fi acceptata si din fericire s-a intamplat asa.

Despre versul "am devenit in timp doar niste oi". Cred ca nu ar trebui sa ramana intr-un singur om conducerea Romaniei si sa asteptam totul de la acel om. Dimpotriva, cred ca ar trebui sa promovam ideea unei conduceri de valoare, care sa duca tara mai departe printr-o suma de opinii si o suma de personalitati, nu doar printr-un singur om. Nu este vina vreunui presedinte de pana acum.

Este vina noastra, pentru ca asa suntem obisnuiti. De fapt, nu stiu daca pot spune ca este vina. Am fost crescuti si educati, asa am fost speriati (si mai ales parintii nostri). Aceasta frica a trecut in copii, pe vremea comunismului. Si cred ca va mai dura un pic pana sa scapam de aceasta mentalitate.

Ma deranjeaza ca in Romania, in partidele politice, se gasesc foarte rar voci care sa fie impotriva celui care conduce partidul la momentul respectiv. Ca e vorba de PDL, de PSD, de PNL, libera opinie a fost privita ca un lucru destul de negativ si pedepsibil. Ceea ce este o greseala totala si asta duce la cele mai mari deraieri. Chiar daca o parere vine si este in contra, poate sa aduca la un moment dat niste idei foarte bune.

Nu prea avem niste politicieni cu personalitate, din pacate. Si ar trebui, pentru ca atatea ne-a ramas. Este foarte clar ca foarte multi dintre ei si-au aplatizat personalitatile si se rezuma doar la a actiona astfel incat sa nu-si piarda posturile, pentru a-si folosi aceste posturi in vederea unor beneficii materiale.

Nu cred ca avem nevoie de o revolutie. O revolutie ar trebui sa apara in momentul in care intr-adevar e vorba de o dictatura totala din partea intregului sistem. Nu cred ca este neaparat cazul in momentul de fata. Nu cred ca de o revolutie avem nevoie. Cred ca avem nevoie de atitudine foarte multa.

Este pacat ca oamenii politici din Romania nu stiu de frica nimanui. Ar trebui sa stie de frica legii, nu de frica poporului. Legea pentru ei nu exista. Cred ca va fi nevoie, si nu in mod violent, sa stie de frica poporului.

Cred ca daca in fata Guvernului, a Parlamentului si a Presedintiei ar fi in fiecare zi cate 200.000 de oameni, 2-3-4 luni de zile, cred ca atitudinea s-ar schimba. Si nu neaparat de frica fizica, ci de responsabilitatea pe care o poarta.

Cred ca ar trebui ca oamenii politici ar trebui sa-si accepte soarta, sa accepte motivul pentru care au candidat. Sunt in slujba noastra, nu invers.

Cred ca reactia "violenta" de care beneficiaza clasa politica din Romania in momentul de fata se datoreaza faptului ca nu ni s-a spus adevarul.

Ce ar putea face Ministerul Culturii pentru artisti? Ar putea sa modifice legea dreptului de autor si sa verifice aplicarea ei multe mai eficient. Si asta ar aduce mult mai multi bani la buget.

Cred ca ar fi putut, in timp, sa-si indrepte atentia catre Casele de Cultura, pentru ca artistii sa isi poata desfasura spectacole in case de cultura, nu in cluburi sau in piete publice, pe banii primariilor - si implicit s-ar fi adus bani la buget, nu s-ar fi dat din buget pentru spectacole.

Cred ca ministerul culturii ar fi putut foarte bine sa investeasca niste bani, daca nu in statui in care s-au bagat sute de mii de euro, sa-i investeasca in instrumente muzicale si in profesori de muzica, pentru ca in scoli sa se faca muzica mai serios, sa fie cercuri de muzica, asa cum sunt in toate tarile civilizate.

Despre implicarea artistilor in campaniile electorale. Am vrut sa ne implicam. Nu am vrut sa facem cum au facut majoritatea. Din pacate, cazurile de genul asta, in care artistul si-a asumat o alegere politica, le putem numara pe degete. Majoritatea au cantat pentru toti. Ceea ce mi se pare o forma de prostitutie de-a dreptul jenanta.

Am vrut sa ne implicam, dar din pacate am luat aceasta decizie un pic prea tarziu si nu s-a mai putut concretiza. Nu in cazul alegerilor prezidentiale, ci parlamentare.

Stim ca PDL-ul a folosit Cu Talpile Arse, fara a ne cere acordul. Ne-a suparat faptul ca nu ni s-a cerut acordul, ca nu am fost intrebati. Altfel, nu avem nici o problema cu nimeni sa ne foloseasca piesele. Dar ar trebui totusi putin respect, pentru ca la fel am putea sa facem si noi, afise cu PDL, sa le punem in diferite locuri si sa nu dea bine.

Genul asta de abordare a politicii din partea artistilor ar fi binevenit. Artistii importanti, daca doresc, sa o faca cu responsabilitate si cu o optiune clara. Nu sa traversam toate granitele si sa dansam pentru toate scenele.