Multi au sperat, putini au crezut. Lena Meyer-Landrut, candidata Germaniei la Eurovision Song Contest 2010, a castigat finala cu un avans considerabil de puncte. Presa germana abunda in laude: „Toti o iubesc pe dragalasa Lena“ scrie Spiegel.de. „Toata Europa e Lena“ titreaza Stern.de. Germaniei ii era dor de un „basm de vara timpurie“ si „Lena a purtat pe umeri sperantele unei intregi natiuni“ scriu ziarele germane de duminica.

Nu doar umerii fragili si bratul sau tatuat au starnit senzatie. Cu feminitatea ei aparte, interpretarea languroasa si engleza pe alocuri greu inteligibila, eleva din Hanovra a primit cele mai multe voturi si a luat locul intai.

Tensiunea la finala Eurovision a fost sporita de analizele facute de experti, bursele de pariuri si sondajele pe Internet. Lena i-a facut fata cu brio si a castigat cu melodia „Satellite“ locul intai pentru Germania, pentru prima oara din anul 1982. Atunci, locul intai a fost luat de Nicole, cu „Ein bisschen Frieden“ ("Un pic de pace").

Lena a dat peste cap si teoriile conspiratiei, care insinuau ca ar fi o simpla „papusa pe sarma“ a posturilor TV germane ProSieben, ARD, a industiei muzicale sau chiar a moderatorului TV, Stefan Raab. „Totul este oarecum inscenare, in cultura“ a replicat cu multa stapanire de sine tanara de 19 ani. Raab si firma sa, Brainpool, au organizat formatul german al Eurovision 2010, care nu a mers pe show extravagant, ci pe candoare muzicala.

Echipa germana a avut la un moment dat temerea ca ar putea fi surclasata de cele din Europa de Est: Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Georgia. Acestea insa si-au luat una altora puncte, reusind sa niveleze punctajul si sa ramana la mijlocul clasamentului. Temeri indreptatite au fost si fata de candidatii romani: Paula Seling, Ovi si melodia "Playing with Fire" au obtinut locul al treilea si 162 de puncte.

Lena a intrat in concurs pe pozitia 22, din 25 de concurenti in finala de pe Arena Telenord in Oslo. 18.000 de spectatori au urmarit live concursul, iar in toata lumea au fost cu ochii pe ecrane 120 de milioane de telespectatori. In Germania, fanii Lenei s-au adunat cu zecile de mii la party-urile Grand Prix din Hamburg, Düsseldorf sau Frankfurt. La Hanovra, orasul sau natal, fanii Lenei, adunati in piata centrala, i-au serbat victoria cu aplauze si focuri de artificii.

In TV si show-biz-ul german se vorbeste despre Lena, castigatoarea actualei editii a Eurovision-ului, ca despre „un diamant brut“, ale carui taisuri ar mai trebui slefuite. Ramane insa de vazut inspre ce fel de muzica se va indrepta in viitor tanara solista: slagare, muzica pop sau de cabaret. Cu o incapatanare de teen-ager dar si de artist, Lena insista pe un stil propriu, un amestec din toate, care sa dea altfel de fiori publicului european.