"In ultimele 18 luni, numeroase hituri au fost exportate din Balcani in Europa de Vest", scrie agentia de presa Reuters, intr-un articol care vorbeste despre succesul inregistrat de artisti ca Edward Maya si Inna in afara Romaniei. "Acesta va fi anul in care dance-ul romanesc va deveni cu adevarat mainstream", crede Addy van der Zwan, producator si DJ olandez. Dupa ce in 1999 canta in cadrul unei formatii de goth doom metal, moldoveanul Dan Balan a reusit sa "cucereasca" si el Europa in 2010, cu piesa dance Chica Bomba, la sase ani de la succesul obtinut cu Dragostea din Tei.

Inna si Dan BalanFoto: inna.ro

Edward Maya si Inna - varfurile dance-ului romanesc

Cel mai mare succes al muzicii dance din Romania ar fi, in opinia celor de la Reuters, intrarea duetului Edward Maya / Vika Jigulina (de doua ori in acelasi an, cu Stereo Love si This Is My Life) intre primele zece pozitii din clasamentul European Hot 100 Singles al celebrului Billboard.

Acesta va fi anul in care dance-ul romanesc va deveni cu adevarat mainstream

Addy van der Zwan, producator si DJ olandez

Piesa Stereo Love a ajuns chiar pe locul 4 in UK si a vandut 101.000 de unitati, potrivit Official Charts Company.

De asemenea, Inna a intrat in topurile din Marea Britanie cu piesa Hot, inregistrand vanzari de 193.000 de exemplare.

Motive pentru succesul dance-ului romanesc in strainatate

Reuters compara statiunea de vacanta Mamaia cu celebrul Ibiza, precizand ca locul atrage numerosi DJ de valoare in cluburile sale. DJ-ul britanic Steve Lawler spune chiar ca publicul de aici este "fantastic".

Citat de Reuters, Marius Mates (CEO al Premium Management, ce reprezinta interesele unor nume precum Claudia Pavel, Bentu de Soli si David Deejay) crede ca "explozia" scenei romanesti se datoreaza intrarii noastre in UE.

"Compozitorii si producatorii locali au avut sansa de a calatori afara si au putut vedea standarde ridicate de productie. E mult mai usor sa faci afaceri cand esti in Uniunea Europeana", spune Mates.

Piesele romanesti au de strabatut insa un drum lung pana in Vest. Dupa ce au succes in Romania, cantecele trec catre Grecia, Turcia, Egipt si sudul Europei.

"La 9-12 luni de la lansarea in Romania, ajung si in topurile din UK, Germania, Elvetia si Austria, pentru ca toti cei care au fost in vacanta in Romania le stiu foarte bine", explica Scott Simons, manager al Ministry of Sound (MoS - Londra), citat tot de Reuters.

Noi lansari in Europa, dupa succesul obtinut de artistii romani in prima jumatate a anului

La sfarsitul verii, MoS va distribui in Marea Britanie piesa One a artistei Anya (featuring Jayko) (Anya este fosta componenta a trupei HiQ).

Sunt pregatite si alte lansari in Europa de Vest, precum Don't Miss Missing You a (piesa a Claudiei Pavel), Pearls of Summer a lui Bentu de Soli (proiect in spatele caruia se afla Laurentiu Duta) si So Bizarre a lui David Deejay (featuring Dony).

Noile reusite ale artistilor romani sunt asteptate mai ales dupa succesul lui Edward Maya si al Innei de la inceputul acestui an.

La inceputul lui 2010, Inna a devenit primul artist roman care se situeaza pe pozitia intai intr-un clasament realizat de Billboard si a ajuns pe locul 1 in UK Dance Chart, desi la inceput a fost ironizata de catre o parte a presei britanice.

Dupa succesul obtinut in tari ca Spania, Ungaria, Olanda, Belgia, Turcia si Anglia, Inna a castigat in luna aprilie trofeul Artist Of The Year in cadrul Eska Music Awards 2010, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Polonia.

Tot in aprilie, piesa Hot a Innei a devenit, potrivit Nielsen Music Chart, cea mai difuzata melodie in Franta. La inceputul lunii mai, artista ajungea sa cante in cadrul Queen's Day 2010, in fata a 300.000 de olandezi.

Dupa sase saptamani petrecute in European Billboard Top 5, unde a reusit sa ocupe pozitia secunda, Edward Maya si Vika Jigulina au ajuns si ei in topurile muzicale din Marea Britanie, in luna mai. Cei doi romani au intrat direct pe locul 2 in UK Top 40 Dance Singles, la categoria More Charts, precum si pe locul 4 la categoria Top 40 Singles, ambele clasamente apartinand celor de la BBC Radio 1.

>

De asemenea, formatia Akcent a fost desemnata cea mai buna buna trupa din Balcani, in urma ceremoniei de acordare a Premiilor Muzicale Balcanice de pe data de 16 mai.

Trupa a mai obtinut si locul 3 la sectiunea Cel mai bun cantec din Balcani (pentru melodia That's My Name), in cadrul Balkan Music Awards 2010, Romania mai fiind reprezentata, fara succes insa, la categoriile Cea mai buna interpreta (Inna), Cel mai bun duet/trupa (Morandi) si Cel mai bun clip video (Morandi - Colors).

La sase ani de la celebra piesa Dragostea din Tei, moldoveanul Dan Balan "cucereste" din nou Europa. Single-ul Chica Bomb, recent lansat in Europa, a inceput sa fie difuzata de cele mai importante radiouri din Franta, Spania, Italia, Germania, Rusia, Anglia. De asemenea, tot in aceasta perioada, artistul a sustinut concerte in cadrul a trei dintre cele mai importante evenimente muzicale din tari Germania, Rusia si Grecia.

Inainte de a crea trupa de muzica pop O-Zone in 1999, Dan Balan a cantat intr-o formatie de goth doom metal pe nume Infernalis. Artistul se ocupa de clape si de scrierea cantecelor in cadrul proiectului care s-a bucurat de un numar important de fani pe scena underground din Moldova. Detalii aici.