Dupa ce in 2007 a deschis o actiune in instanta impotriva Ministerului Culturii, Florin Chilian cere 300.000 de euro din partea postului ProTV, ca despagubire pentru utilizarea neautorizata a piesei Zece in cadrul emisiunii Dansez pentru tine. Artistul acuza si faptul ca piesa a fost postata pe site-ul postului TV cu mentiunea ca ar fi fost creata de Mihai Margineanu.

Florin ChilianFoto:

"Am dat in judecata Protv-ul [...] pentru ca mi-au furat si ei piesa Zece, desi m-au tot amenintat ca ma fac praf ca imagine ca ei sint ditamai trustul de presa si ca ma rad, desi au vrut sa-mi dea mai apoi euroi sa retrag actiunea...", scrie Florin Chilian.

"Profund impresionat si... temator i-am dat in judecata ca poate n-au aflat inca despre faptul ca am castigat procesul impotriva Guvernului Romaniei care prin Ministerul Culturii mi-a furat aceiasi piesa Zece".

Ca despagubiri pentru incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, artistul cere plata sumei de 1.255.140 RON (echivalentul in lei al sumei de 300.000 euro calculata la cursul BNR din data de 25.05.2010, data formularii respectivei cereri).

ProTV-ul este acuzat ca a folosit piesa Zece pentru realizarea unui moment coregrafic in cadrul emisiunii Dansez pentru tine. Piesa a fost ulterior postata si online, pe site-ul postului.

Florin Chilian detaliaza in reclamatia sa motivele actiunii in judecata: "Nu s-a mentionat numele operei si nici numele autorului operei. In cadrul emisiunii “Dansez pentru tine” in care a fost utilizata opera, la sfarsitul momentului coregrafic care a fost asociat cu opera s-a mentionat doar “Baletul Dansez pentru tine, Coregrafia Edi Stancu”, iar pe site-ul emisiunii “Dansez pentru tine” s-a mentionat faptul ca “Edi Stancu a realizat coregrafia cu nr. 100 pe piesa “Zece” a lui Mihai Margineanu”.

Piesa Zece nu se afla pentru prima oara in mijlocul unui scandal. In 2007, Chilian a dat in judecata Ministerul Culturii, pentru faptul ca folosise celebrul cantec in cadrul spotului de promovare a campaniei Mai bine o carte, campanie inceputa in 2005.

Desi in 2009 a castigat procesul impotriva Ministerului Culturii (artistul ar fi urmat sa primeasca 10.000 de euro pentru incalcarea drepturilor de autor in ceea ce priveste melodia Zece), Florin Chilian s-a declarat nemultumit de hotararea instantei. Anul acesta, Inalta Curte de Justitie si Casatie a admis recursul cantaretului si a dispus rejudecarea procesului.

In aceasta perioada, Florin Chilian isi lanseaza cel de-al treilea album din cariera, intitulat Autistul - Nu-l mai goniti pe Brancusi. Lansarea oficiala va avea loc joi, 24 iunie, la Targu Jiu, in fata Portii Sarutului.