Regizorul Roman Polanski a participat sambata seara la Festivalul de jazz de la Montreux, aceasta fiind prima aparitie publica a cineastului de la eliberarea sa din arestul la domiciliu, relateaza BBC News.

Roman PolanskiFoto: Agerpres

Realizatorul de filme francez-polonez a aparut sambata seara la Festivalul de jazz din Montreux, Elvetia, unde a asistat din public la recitalul sustinut de sotia sa, actrita si cantareata Emmanuelle Seigner.

Desi a fost intampinat de un numar mare de jurnalisti, Polanski nu a a stat de vorba cu acestia.

Cu toate acestea, intr-un interviu recent ce urmeaza a fi difuzat, Polanski le-a multumit fanilor elvetieni pentru sprijinul acordat.

Regizorul a fost eliberat luni din arestul la domiciliu, dupa ce autoritatile elvetiene au respins cererea de extradare formulata de Statele Unite pe numele acestuia, in scandalul sexual in care Polanski este acuzat ca a violat o tanara de 13 ani in 1977.

"Pentru moment, sunt fericit ca sunt liber si ca pot face lucrurile pe care nu le-am putut face in tot acest timp", a declarat Polanski pentru televiziunea elvetiana.

Desi nu vor putea face recurs, Statele Unite au anuntat ca nu vor renunta la incercarea de a obtine extradarea sa.

"Violarea unei fete de 13 ani de catre un adult este un fapt penal. Vom continua sa depunem eforturi pentru a face dreptate in acest caz", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Philip Crowley.

Un mandat de arestare emis de Interpol pe numele lui Polanski este inca in vigoare in 188 de tari, potrivit Associated Press.

Polanski a stat timp de aproape opt luni in arest la domiciliu in locuinta sa de la Gstaad, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe o cautiune de 3 milioane de euro.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski, 76 de ani, a fost arestat la sfarsitul lunii septembrie 2009, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi inchis. El a fost arestat pe 26 septembrie 2009, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.