George David Weiss, compozitorul celebrelor cantece What A Wonderful World (piesa interpretata de Louis Armstrong) si Can't Help Falling In Love (piesa interpretata de Elvis Presley), a murit la inceputul acestei saptamani in orasul american Oldwick, la varsta de 89 de ani, informeaza variety.com, citat de Mediafax.

George David WeissFoto: songwritershalloffame.org

Decesul compozitorului american a fost anuntat printr-un comunicat postat pe site-ul Sindicatului compozitorilor americani (Songwriters Guild of America), al carui presedinte a fost vreme de mai multi ani.

Conform The Telegraph, George David Weiss (9 aprilie 1921 - 23 august 2010) a studiat la Juilliard School of Music, unde s-a afirmat ca un multi-instrumentist, aratandu-si afinitatea pentru pian, vioara, saxofon si clarinet.

In 1946 a realizat hituri ca Surrender (interpretata de Perry Como) si Oh, What It Seemed To Be (Frank Sinatra), urmate, la inceputul anilor '50, de Confess (Patti Page) sau Wheel Of Fortune (Kay Starr).

Weiss a compus coloana sonora pentru Mr. Wonderful, musical special creat pentru Sammy Davis Jr. (Mr Wonderful a fost pus in scena pe Broadway in 1956 si a putut fi vazut de 383 de ori pana in 1957). Weiss a mai colaborat si la musicalurile First Impressions (muzical avand la baza Pride And Prejudice a lui Jane Austen) si Maggie Flynn.

Ajutat de Luigi Creatore and Hugo Peretti, George David Weiss a creat in 1961 piesa Can't Help Falling In Love (adaptare dupa cantecul francez Plaisir d'Amour). Melodia avea sa fie folosita de Elvis Presley, fiind inclusa si pe coloana sonora a filmului Blue Hawaii, in care juca Regele Rock'n'Roll-ului.

Unul dintre cele mai controversate momente din cariera lui Weiss vizeaza piesa The Lion Sleeps Tonight, devenita hit pentru The Tokens in 1961 si readusa in prim plan in 1994, prin filmul The Lion King. Melodia a fost introdusa in America de artistul folk Pete Seeger, ca piesa traditionala africana, sub numele Wimoweh. Weiss, Hugo si Luigi au adaugat apoi versuri si au schimbat titlul, pentru ca mai tarziu sa se afle ca melodia provenea din compozitia lui Solomon Linda, artist din Zulu. Au urmat o serie de procese initiate de familia cantaretului din Africa de Sud, care cerea o parte din drepturile pentru The Lion Sleeps Tonight.

Cel mai apreciat cantec al lui Weiss este What A Wonderful World, compus in 1967, a alaturi de Bob Thiele. Un an mai tarziu, versiunea lui Louis Armstrong avea sa se bucure de succes in toata lumea, fiind preluata de diversi artisti de-a lungul vremii. Cantecul apare si pe coloana sonora a filmului Good Morning, Vietnam, din 1987.

Anii '80 au marcat renuntarea la cariera de compozitor, Weiss devenind intre timp presedinte al Sindicatului compozitorilor americani (Songwriters Guild of America). Din aceasta postura a contribuit la realizarea unor reforme privind legea copyright-ului si pirateria muzicala.