O companie ruseasca ofera 5 milioane de euro pentru realizarea filmului Tiganul 3D, "un desen animat 3D despre o istorie vesela din viata tiganilor si legile vietii de zi cu zi", scrie Animation Magazine. Tiganul 3D va fi primul film de animatie creat in Republica Moldova.

Tiganul 3DFoto: Captura Vimeo.com

Studioul de animatie Simpals din Chisinau a anuntat ca are finantare pentru lungmetrajul Tiganul 3D, STV Film din Rusia urmand sa devina investitor in acest proiect.

Roman Stirbu, reprezentant al Simpals, a precizat ca vor fi angajati aproximativ 100 de oameni care vor lucra in urmatorii 5 ani pentru lungmetrajul de animatie, iar in luna septembrie se vor sustine cursuri de animatie 3D pentru viitorii angajati ai studioului basarabean.

Tiganul a pornit initial ca un proiect de scurtmetraj (10 minute), avand la baza un scenariu aprobat chiar de bulibasa romilor basarabeni, Artur Mircea-Mihai Cerari.

Muzica desenului animat este realizata de Zdob si Zdub, frontman-ul Roman Iagupov fiind un bun cunoscator al limbii si culturii tiganesti.

Pe langa proiectul Tiganul, studioul de animatie Simpals se poate mandri cu lansarea videoclipului pentru Hora din Moldova (Nelly Ciobanu), piesa clasata pe locul 14 la Eurovision, editia 2009.

In 2008, moldovenii au fost invitati in Statele Unite pentru a discuta conditiile unei colaborari cu celebrele studiouri Pixar-Disney, iar in 2009 au fost prezenti la Anim'est (in Bucuresti).

Sound making of from master on Vimeo.

Storyboard from master on Vimeo.