Celebrul creator de moda John Galliano, fost designer al casei Dior, a negat miercuri, la un tribunal de la Paris, orice afirmatie antisemita si a afirmat ca "toata viata mea, am combatot prejudecatile, intoleranta si discriminarea", informeaza AFP. Galliano este judecat la Paris fiind acuzat ca in februarie a proferat injurii antisemite la adresa unor clienti intr-un bar parizian, fiind filmat cu un telefon mobil.

John Galliano la tribunalFoto: Agerpres/AP

Tabloidul britanic The Sun a dat publicitatii la acea vreme inregistrarea incidentului, in care designerul, care parea in stare de ebrietate, marturisea ca il iubeste pe Hitler si facea remarci rasiste si antisemite: "Il iubesc pe Hitler. (...) Oameni ca voi ar fi morti. Mamele voastre, tatii vostri ar fi fost toti gazati".

Tribunalul corectional a acceptat sa vizioneze inregistrarea.

Galliano a recunoscut ca sufera de o "tripla dependenta" - de alcool, somnifere si valium. "Nu imi amintesc prea bine ce s-a intamplat atunci", a marturisit designerul in varsta de 50 de ani.

Dupa incident, el sustine ca a fost internat intr-o clinica de dezintoxicare.

"Acestea nu sunt opiniile actuale la care ader", "nu am avut niciodata aceste convingeri" a reactionat Galliano, inainte de a se scuze pentru "toata emotia pe care aceasta chestiune a provocat-o".

"In video, vad pe cineva care are nevoie de ajutor, care este trei vulnerabil. (...) Acest barbat nu este John Galliano, este carapacea lui John Galliano, este cineva care a fost impins la limita", a adaugat el.

"Toata viata mea am combatut prejudecatile , intoleranta si discriminarile", a continuat el.

Galliano a fost arestat pe 24 februarie in stare de ebrietate, in urma plangerii unor clienti ai bistroului Pearl situat aproape de casa sa din Paris ca ar fi tulburat linistea publica si i-ar fi adresat unui tanar insulte cu caracter antisemit.

Daca este gasit vinovat, risca o pedeapsa de 6 luni de inchisoare si o amenda de 22.500 de euro.

Casa de moda Dior a anuntat ca renunta la serviciile lui John Galliano la inceputul lunii martie, la cateva zile dupa scandalul provocat de remarcile antisemite si rasiste ale acestuia. Galliano a fost arestat la sfarsitul lunii februarie, la Paris, dupa ce a agresat un cuplu caruia i-a adresat insulte cu caracter antisemit si rasial, pe terasa unei cafenele din cartierul exclusivist Marais, din centrul Parisului.

In urma incidentului, Galliano a fost arestat pentru "violenta" si "insulte cu caracter antisemit si rasial". El a dezmintit insa ca a facut afirmatii antisemite si a depus o plangere pentru "calomnie", potrivit avocatului sau.

John Galliano s-a impus ca unul dintre cei mai inventivi si stralucitori creatori de moda, inspirandu-se din istorie si din calatoriile pe care le-a facut in toate colturile lumii. Nascut in Gibraltar, a urmat cursurile prestigioasei Saint Martin's School of Art din Londra. Stabilit la Paris din 1993, a fost remarcat de presedintele grupului LVMH, Bernard Arnault, care l-a angajat doi ani mai tarziu ca director de creatie la Givenchy.

Galliano conducea linia feminina a Casei Dior din anul 1999.