Multă lume are dificultăți de a rezista în fața zahărului, fie că vorbim despre o băutură acidulată, fie că este vorba despre o prăjitură. Ne place gustul dulce.

FructeFoto: Serg_velusceac | Dreamstime.com

Conform Revoluția glucozei, de Jessie Inchauspe, în Epoca de piatră gustul dulce semnala surse de hrană atât sigure cât și bogate în sursă de energie. Mâncarea era dificil de procurat, iar atunci când găseau fructe, oamenii le consumau.

Am evoluat să simțim plăcere atunci când gustăm ceva dulce, spune autoarea. Asta ne inundă creierul cu dopamină.

Acum mii de ani oamenii au început să cultive plantele astfel încât fructele lor să aibă un gust mai dulce.

Bananele, de exemplu, erau pline de fibră și cu o cantitate mică de zahăr. Arătau inclusiv diferit. Este vorba, de fapt, despre reproducere selectivă.

Astfel s-a redus fibra și a crescut nivelul de zahăr.

Bananele pe care le mâncăm astăzi sunt rezultatul unui soi cultivat în Marea Britanie în 1830. Acesta a fost doar un exemplu, dacă ne uităm la mere sau piersici o să observăm că arată diferit și ele.

Față de acum câteva mii de ani s-au schimbat și alimentele pe care lumea le consumă des. Mulți au renunțat la fructe pentru alte tipuri de alimente. Găsim ciocolată plină de zahăr și multe alte dulciuri în toate supermarketurile. Așa ajung multe persoane la dependență. Aceasta trebuie ținută sub control pentru a nu ajunge la alte probleme de sănătate, precum obezitatea.

Surse:

Cartea Revoluția glucozei, de Jessie Inchauspe

Business Insider

The Daily Meal

Sursă foto: Dreamstime.com