O vacanta la Paris te poarta prin istorie, arta si moda dar te invita sa te bucuri si de restaurantele originale care impanzesc orasul. Cel mai romantic oras din lume iti ofera o experienta culinara greu de egalat in vreo alta destinatie europeana.

Tot ce stiai despre Paris se schimba radical, mai ales in ultima perioada, cand insisi francezii trec de la retetele traditionale la interpretari curajoase semnate de mari bucatari ai momentului. Daca prima imagine care iti vine in minte este aceea a unui mic dejun savurat pe trotuar, astazi Parisul te intampina cu mese "ascunse" in mijlocul magazinelor de delicatese.

Iar daca publicul conservator are inca la dispozitie marile restaurante cu traditie de peste un secol, noua tendinta a orasului se leaga de baruri "improvizate" pe acoperisurile cladirilor istorice si de bistro-uri in care fiecare zi aduce un alt meniu in functie de ingredientele proaspete de sezon. Francezii par sa scrie mai des scenariul in care un bucatar cu stele Michelin alege sa lase faima deoparte pentru un decor simplu dar unde poate sa se manifeste cu adevarat.

Ziua incepe intr-o cafenea cu accente britanice precum Holybelly de pe Rue Lucien Sampaix unde se poate alege un mic dejun "sanatos" cu musli, branza si fructe de sezon (6 euro) sau specialitatea casei - clatita acoperita cu ou, bacon crocant si unt cu burbon (13 euro). La pranz, dupa ce ai vizitat Sacre Coeur, ajungi la Place Pigale unde La Cantine de la Cigale te imbie cu preparate originare din Franta de sud-vest pentru care platesti cel mult 10 euro.

Tot ca sugestie de pranz te poti opri la bistro-ul Frenchie din zona Sentier, pe Rue du Nil. Botezat dupa porecla bucatarului, Gregory Marchard - un "discipol" al lui Jamie Oliver - Frenchie ofera retete simple si accesibile (pret mediu 15 euro) dar al caror gust concureaza lejer cu cele mai faimoase adrese din oras. Pentru cina, tot in aceeasi zona, la doar cativa pasi de Louvre, te asteapta Bistrot Victoires de pe Rue La Vrilliere. Aici, intr-un decor parizian clasic, se prefera mancarurile traditionale precum "Confit de canard" si profiterol cu sos fierbinte de ciocolata (cina cu doua feluri 20 euro). Daca iti doresti insa o cafea si cel mai faimos macaron din lume, atunci Laduree ramane destinatia obligatorie de pe Champs Elysees.

Ca mijloc de transport nu trebuie sa te gandesti mai departe de prima statie de metrou. Toate locurile la care vrei sa ajungi sunt legate intre ele de cel mai savuros sistem de transport in comun din Europa. Cazarea la Paris este o problema daca iei in calcul fluxul neintrerupt de turisti pe tot parcursul anului. Chiar si la hotelurile de lux, camerele sunt mai mici fata de alte orase europene iar asteptarile unui client pretentios nu sunt intotdeauna la nivelul ofertei promise. Cea mai inspirata alegere se dovedeste a fi inchirierea unui apartament din apropierea pietelor centrale si a unei statii de metrou.

***

In la belle vie parisienne, un card MasterCard iti vine in ajutor, indiferent ce program ti-ai face: de la vizitele in restaurante si cafenele chic, pana la calatoria cu taxiul, de la principalele companii, si intalnirea cu cele mai iubite personaje, de la Disneyland.

Mai mult, il poti folosi pentru a cumpara bilete online inainte sa pleci. De exemplu, pass-ul turistic Paris Pass, care iti ofera intrare gratuita la peste 60 de muzee si monumente pariziene, dar si calatorii cu metroul, in zonele centrale 1-3, si reduceri la numeroase magazine si restaurante, poate fi cumparat online, cu cardul tau MasterCard.

Ca orice metropola, Parisul atrage si personaje nedorite, cum sunt hotii de buzunare, mai ales in zone ca Centre Pompidou, Chatelet sau Les Halles. De aceea, este mult mai sigur sa ai banii pe card decat in numerar. Daca se intampla ceva, poti bloca in cateva minute cardul, sunand la banca. In schimb, sansele sa-ti recuperezi banii cash sunt foarte mici.

Daca vrei sa imbini shopping-ul cu atractiile turistice, vei avea timp berechet, pentru ca magazinele au program de luni pana sambata, pana la ora 19.00, iar intr-o zi din saptamana poti gasi deschis chiar pana la 21.00 - de obicei, joia. Treci pe lista locurilor de vizitat si La Vallee Village din Paris, daca ai un card MasterCard Premium si te vei bucura de reduceri - acceseaza www.ChicOutletShopping.com, pentru mai multe informatii.

Tot ce vrei sa stii despre folosirea cardurilor in vacanta, gasesti aici: http://www.mastercard.com/ro/consumer/summer-xboarders.html. Cel mai important, bucura-te farmecul Parisului si nu uita sa numeri experiente de nepretuit, si nu bancnote :).