
Orasul care nu doarme niciodata nu te va lasa nici pe tine sa adormi. O sa te intampine intr-un peisaj pe care il vei gasi inexplicabil de familiar si o sa iti ocupe fiecare minut al vacantei. Tot ce se intampla la New York are un aer de poveste, aceeasi poveste pe care ai vazut-o la televizor de mii de ori.
Aproape oricine are o parere despre New York pentru ca este de departe cel mai promovat oras american si, poate, cel mai celebru oras din lume. Strazile imense, zgomotul sutelor de masini si multimea de oameni de pe trotuar nu reusesc sa te suprinda pentru ca reiau o realitate pe care industria americana o valorifica intens dintotdeauna.
New York este o tara in sine, cu o populatie de marimea Romaniei, aproximativ 20 de milioane de locuitori, asa ca trebuie sa te concentrezi, pentru inceput, asupra centrului "romantic" - Manhattan.
Strazile sunt denumite simplu, cu numere, si sunt asezate perpendicular. Din acest motiv este usor sa te orientezi, dar uneori distantele se dovedesc mai lungi decat par pe harta. Asa ca, in cele mai multe cazuri, intre doua puncte de interes este indicat sa iei metroul sau taxiul, pentru ca altfel s-ar putea sa te trezesti mergand ore intregi pentru un drum care parea foarte scurt. In taxiurile din New York nu vei avea nevoie de cash nici macar pentru bacsis: cardul iti permite sa achiti cu el chiar si atentia pentru sofer. Exista setari automate pentru tips, de 20, 25 sau 30%, dar clientii pot adauga ce suma doresc.
Prima privire de ansamblu asupra orasului se contureaza de la inaltimea etajelor 86 sau 102 din Empire State Building unde, la intrare, sustii proba rabdarii "in lupta" cu o coada care pare sa nu se termine niciodata. Pentru a evita timpul pirdut in asteptarea "urcusului", solutia ar fi sa iti cumperi biletul on-line de pe site-ul oficial al "zgarie-norului" - trebuie sa stii insa ca biletul care iti ofera privilegiul accesului direct costa ceva mai mult. Alternativa se gaseste la 20 de minute de mers pe jos pe 5th Avenue, la Rockfeller Center. Aici, la etajul 70 al cladirii General Electric, ai parte de panorame incredibile si inclusiv de o vedere spectaculoasa asupra Empire State Building.
Plimbarea continua mai departe pe 5th Avenue pana in faimosul Central Park dupa care, tot pe acelasi bulevard descoperi The Metropolitan Museum of Art si, la inca 10 minute de mers pe jos, faimosul Solomon R. Guggenheim Museum cu o arhitectura fascinanta indiferent ca te afli in afara sau in interior.
Inapoi la Empire State Building si ai un motiv intemeiat sa traiesti agitatia unica de pe faimosul bulevard Broadway pentru ca, dupa o plimbare de cel mult un sfert de ora, te gasesti in mijlocul Times Square. Piata, inexplicabil de aglomerata indiferent de ora, iti aduce aminte de toate filmele si serialele din ultimii 50 de ani. De jur imprejur, descoperi magazine unice in lume, precum "templul" bombonelelor M&M construit pe doua etaje si alte "ciudatenii" ale culturii americane autentice.
Pentru o alta imagine "familiara" de film trebuie sa te opresti si la Central Station, situata in apropiere de Times Square. Cele douazeci de restaurante iti dau libertatea de a alege indiferent de bugete: de la simple gustari la mese gourmet.
Un drum cu autobuzul sau cu metroul pana in zona Lower Manhattan, partea de jos a insulei, te aduce aproape de cartierele Little Italy si Chinatown. In aceeasi zona se afla si Ground Zero, monumentul care comemoreaza tragedia de la Word Trade Center din 2011.
Daca insa vrei sa te asiguri ca bifezi toate atractiile, cauta NY CityPass, care poate fi achizitionat on-line, cu cardul tau MasterCard. Cu NY CityPass, vei obtine discount-uri de pana la 40% si garantia ca nu vei sta la coada la atractiile principale.
America ramane "raiul" cumparaturilor, asa ca aproape orice are un pret mai mic decat in Europa. Chiar si daca nu aveai de gand sa cumperi ceva anume, ramai fascinat de magazinele de pe 5th Avenue, Madison Avenue sau, in general, de zona Soho din Lower Manhattan. La fel cum englezii au Harrod's, americanii isi povestesc istoria in galerii precum Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue sau Barney's.
Spiritul New York-ului inseamna si Statuia Libertatii. Cadoul primit de la francezi se arata in toata splendoarea daca alegi o plimbare cu vaporul cu plecare din Battery Park, care include o oprire la statuie si turul insulelor din jur. Un alt mod de a admira monumentul si, de fapt, intreg orasul, este sa traversezi din Manhattan spre Brooklin, pe jos, pe celebrul pod Brooklin.
Pentru cazare, ai intotdeauna optiunea hotelurile faimoase si foarte scumpe, dar si a hotelurilor pe care le alegi exclusiv pentru pozitionare. Intr-o "tara" intinsa precum New York, succesul vacantei se leaga si de locul de unde incepi plimbarea in fiecare zi. La capitolul restaurante, nu exista sfaturi precise. Oriunde de afli, exista cel putin zece locuri unde poti manca. Orasul ofera cafenele si restaurante pentru toate buzunarele dar, aproape fara exceptie, faima se plateste cu sute de dolari.
Citeste si:
New-Yorkul este un oras american 100%.
Singurul oras european din SUA este chiar capitala, adica Washington. Acolo nu sunt zgarie nori, sunt doar cladiri de birouri guvernamentale, care seamana mult cu cele europene.
am locuit in Wash si am vizitat si New-Yorkul, si pot sa spun ca New-York-ul este un oras 100% american. Are dreptate autorul acestui articol
In alta ordine de idei, autorul nu vorbeste nimic despre schelele industriale care atarna deasupra fiecarui trotuar, distrugand impresia data de fatadele cladirilor.......sau despre sacii nenumarati de gunoi care sugruma trotuarele...
La E de 5th Avenue strazile incep sa se numeasca East 42nd, East 23rd etc, iar la W se numesc W42nd, W23rd.
In privinta spiritului american, si eu sunt de parere ca NY este cel mai putin american oras.
Motivele ar fi transportul in comun f. dezvoltat (in comparatie cu L.A, S.F. etc) si densitatea mare de populatie (blocuri).
Lucis29, in schimb, are dreptate (pentru cea mai mare parte a Manhattan-ului, care e inima NY-ului).
In Queens, insa, Avenues merg (aproximativ Vest ->Est) iar Streets: Nord->Sud.
Geniala ideea asta cu Streets & Avenue; se vede ca cei care au gandit-o au fost oameni foarte isteti :) ... e foarte greu sa greu sa te pierzi,in cea mai mare parte a oraselor proiectate astfel :)
Cat despre NY ca oras european n-as prea crede ... intrucat e radical diferit de marea majoritate a acestora. In general, marile metropole (progresiste, cosmopolite, fast-paced, multi-culturale si destul de liberale), precum Londra sau NY-ul, se incadreaza mai degraba intr-o liga a lor :)
O masa + drinks in Centrul Vechi e comparabila ca pret cu una in Soho, West Village, Tribeca, Times Square, Flatiron, Murray Hill, Chelsea, Herald Square sau Upper West Side (zone mai scumpe decat Astoria/Queens sau Brooklyn, de exemplu).
Haine, masini, benzina, produse electronice/electrocasnice, carti, mobila si (in general) cam toate produsele pe care te-ai astepta sa le gasesti intr-un supermaket/magazin etc sunt ieftine in NY comparativ cu Bucuresti (si Romania, in general).
Apartamentele, chiriile, pretul camerelor de hotel, internetul, cablul sau abanomantele la serviciile de telefonie sunt mai scumpe in NY (dar si salariul mediu este ceva mai mare in NY).
Pretul serviciilor medicale (daca nu ai asigurare) este iarasi relativ mare.
Ca regula: in NY, pretul produselor cam de orice fel este mai mic decat in Romania, iar pretul serviciilor este mai mare :)
Valabil pt tot teritoriul SUA. Energia este insa mai iefina in SUA, uneori mult mai iefina. La final, dupa ce tragi linia la sfirsit de luna, e mai scump sa traiesti in US decit in RO, ceea ce este si normal avind in vedere salariile, dar cu un slariu mediu traiesti mult mai bine in SUA deci cu un salariu mediu in Romania, ca sa nu mai vorbesc de civilizatie si mediul mai curat.