Aparent indiferenta la fluctuatiile economiei mondiale, Viena te intampina, de fiecare data, in acelasi ritm linistit. Stilul de viata "desprins" din vremurile Imperiului Austro Ungar transforma orice vacanta intr-o binevenita "cura" de relaxare.

Arhitectura clasica, perfect restaurata, trasurile care se strecoara usor printre taxiurile curate, orarul precis al tramvaielor si localnicii in varsta imbracati atent sunt indiciile unei capitale unde civilizatia ajunge la cel mai inalt nivel. In ritmul ei linistit, Viena da impresia ca niciuna dintre provocarile moderne nu ii poate strica tihna.

In general, atractiile Vienei sunt grupate in interiorul RingStrasse, bulevardul care inconjoara centrul orasului pe o distanta de 4 km. Ring-ul te aduce in fata unora dintre cele mai impunatoare cladiri din oras, fara nevoia unor indicatii extrem de precise. Daca iti doresti sa admiri arhitectura autentica a secolelor XVIII - XIX, Viena sa mandreste cu unele dintre cele mai frumoase cladiri din Europa precum Opera de Stat, Palatul Imperial, Primaria sau Muzeul Artelor Plastice.

Daca vacanta ta la Viena este un city-break, ai in pass-ul Vienna Card o optiune avantajoasa si comoda, pentru ca il poti cumpara din timp, online, si plati cu cardul. Vei avea, astfel, pe langa transport gratuit, reduceri la peste 210 de obiective turistice si evenimente, pe care Vienna Card ti le pune la dispozitie.

Pentru a intelege spiritul relaxat al austriecilor trebuie sa incepi cu micul dejun sau macar cu un cappuccino vienez in piata Catedralei Sf. Stefan - Stephansplatz, eventual chiar pe terasa cofetariei Aida. Zumzetul discret al grupurilor de turisti si fosnetul pungilor de cumparaturi te introduc pe nesimtite in atmosfera in care toata lumea pare sa traiasca, indiferent de zi sau luna. Daca iti doresti o imagine de ansamblu a centrului te poti urca in turnul de sud al catedralei care se inalta la peste 130 de m deasupra pietei.

Plimbarea continua pe strazile pietonale care pornesc de la Stephansplatz cu magazine, cafenele si restaurante. O portie de gust vienez inseamna si "wurst" dar inseamna, mai ales, un schnitzel la Figlmuller pe straduta Wollzeile - neaparat cu o rezervare dinainte. Desertul si cafeaua se savureaza la Cafe Sacher, pe Philarmonikerstrasse 4, unde originalul Sacher Torte este preparat dupa aceeasi reteta inca din 1832. Poti pleca fara probleme, doar cu un card MasterCard in buzunar, la plimbare prin centrul orasului, si vei avea tot ce-ti trebuie, pentru a te opri la cumparaturi si apoi la o cafenea tipic vieneza.

In timpul verii, mersul pe jos se asorteaza perfect cu o portie de gelato la Zanoni&Zanoni pe strada Graben. Ziua completa de shopping te trimite la Marialilfer Strasse, principala zona de cumparaturi unde ajungi cel mai usor cu metroul.

Daca preferi o modalitate de transport in ton cu aerul sofisticat al orasului, iti recomandam o plimbare cu trasura, pe care o poti plati cu cardul tau MasterCard. O imbinare perfecta intre traditie si modernitate, nu? Toata Viena imperiala ti se dezvaluie, iar cheia magica este cardul tau, cu care poti face rezervare online inclusiv la Palatele Schonbrun si Hofburg (detalii aici).

Parcurile din oras sunt un alt subiect de fascinatie, in special gradina palatului Belvedere si parcul Augarten. La aproximativ 45 de minute cu transportul in comun se afla palatul Schonbrunn, un complex de arta si arhitectura de vizitat in orice anotimp si care poate ocupa fara prea mari probleme chiar o zi intreaga din programul turistului vienez.

Vacanta la Viena continua la bordul vaporaselor care strabat orasul pe apa sau in ritmul lent al trasurilor care pornesc din Stephansplatz si parcurg linistite centrul istoric. Cea mai fericita cazare trebuie sa se lege de zona Ringstrasse pentru a fi la cel mult 20 de minute de mers pe jos de centru. Hotelurile din oras, cu preturi corecte, nu sunt cele mai luxoase dar, in spiritul austriac autentic, vor fi mult mai curate decat hoteluri similare din alte capitale europene. Informeaza-te pe site-urile de specialitate inainte de plecare si fa-ti rezervarea din timp, cu cardul, ca sa ai asigurata cazarea in hotelul pe care il doresti. Tocmai acesta este unul dintre punctele irezistibile ale Vienei: pastrandu-si aerul maiestuos de secole, a reusit sa-l imbine perfect cu elemente de modernitate care sa iti asigure confortul unei vacante de neuitat.

Tocmai acesta este unul dintre punctele irezistibile ale Vienei: imbinarea perfecta intre traditia de secole si tehnologia de zi cu zi - poti calatori doar cu MasterCardin portofel si te vei putea bucura de toate atractiile acestui oras minunat.

Citeste si: