Multe vedete sau bloggeri de fashion nu cunosc diferenta intre haute couture si pret-a-porter. Cea mai clara diferenta este aceea de aspect, mai apoi pretul hainelor. Nu se poate vorbi de de gustibus, dar se poate vorbi de prost gustibus. Spre exemplu, la piata nu poti sa mergi imbracata cu pantalonii din piele de sarpe Mamba. Dar poti alege o tinuta Gata de Purtat si vei fi Gata de Admirat, nu Gata de Holbat.

Gjon Mili, T. Norell, Spring Fashions, Mushroom pleats, 1955 Foto: Kunsthalle Wien

Tinutele extravagante haute couture sunt pentru evenimente de gala si pentru podium. Gata de Purtat (pret-a-porter) sunt fix ce spune numele. Milan Fashion Week nu e in fiecare zi.

Ce este Haute Couture?

Traducerea directa ar fi moda extravaganta, de calitate superioara, mulata pe cerintele si formele clientului (custom made/high fashion). Haute Couture este pentru evenimente de gala, excentricitate si parade de moda. Intr-o propozitie: in haute couture designerul isi arata talentul intr-ale exagerarii.

A photo posted by Milla Lhuna (@millalhuna) on

Apoi mai exista Pret-a-Porter. Sau "Ready to Wear" (Gata de Purtat). Hainele din aceasta gama sunt facute fix pentru publicul larg, masuri standard si cam ce poarta toate femeile in fiecare zi. Cam ce gasim prin toate magazinele.

Haute Couture nu este pentru streetstyle (stil urban, de strada). Nu poate fi asortat casual la Nike-urile din dotare. O piesa couture e fix interpretarea designerului. Indiferent cat de excentrica sau de pe alta planeta e, haute couture patrunde in mintea designerului, nu ajunge pe strada. Asadar, o tinuta formata dintr-o rochie de designer, asortata cu o palarie cu bor amplu, pe care este o litera sclipicioasa, volumetrica si roz nu isi are locul pana la metrou si inapoi.

Daca am trai Evul Mediu, pret-a-porter ar fi considerata moda pentru plebe, iar haute couture pentru nobilime.

A photo posted by @couturefeast on

Pret-a-porter este fix ceea ce inseamna: Gata de Purtat. Sunt piese standard, pe masuri standard, la preturi accesibile. Oricarei femei pasionata de moda i se va frange inima acum: piesele haute couture costa peste 10.000 de lire. Cine ar da atat pe o rochie doar ca sa o etaleze total nepotrivit?

Intr-o piesa haute couture se pot investi si 700 de ore de lucru. Gandeste-te la o rochie facuta doar din solzi de peste, printre care un brocart scump isi scoate capul, asortat cu niste Swarovski si finisata la capete cu piele de crocodil. Da. Complex. Ultima colectie H&M? Tricouri albe la 15 lei.

O alta diferenta importanta tine de partea legala. O piesa vestimentara nu este considerata haute couture pana nu indeplineste trei conditii setate de Ministerul Francez al Industriei si Federation Francaise de la Couture. Prima conditie este ca designerul sa aleaga o serie de clienti carora sa le faca haine made-to-measure. Adica haine pe masura fiecarui client. A doua este sa tina un workshop imens in Paris, unde sa antreneze cam 20 de persoane. Dintre aceste 20 de persoane, trebuie sa angajeze in jur de 20. Iar ultima este ca designerul sa prezinte anual doua colectii, in ianuarie si in iulie, cu 50 de piese originale. Da, este atat de complicat. Acesta este motivul principal pentru care haute couture e atat de scump incat aproape ai impresia ca adidasii facuti de Kanye West merita cumparati. Colectiile Pret-a-porter sunt marimi standard, nu au nevoie de aprobare. Dar daca un designer vinde 10 rochii pret-a-porter scoate bani cam cat ar scoate pe jumatate de rochie haute couture.

Se spune ca o femeie respectabila trebuie sa aiba o tinuta haute couture in garderoba pana la 50 de ani. Insa, trebuie sa stapaneasca mai intai pret-a-porter-ul pentru a intelege high fashion-ul (moda premium).

Fiecare sfat vestimentar de la Moda, pe bune? Ajuta dulapul sa stea plin cu hainele potrivite gustului tau, haine rezistente si la cei mai iuti si ascutiti ochi critici. Citeste-o pe Ana in fiecare zi pe www.modapebune.ro.