Chiar daca primavara a inceput cand Dragobetele a sarutat fetele, astazi e ziua in care mandrii din toate zonele tarii, in afara de Moldova, unde traditia e inversata, isi incanta mandrele cu martisoare. Insa, mandrele, asemeni ghioceilor, proaspat rasariti, trebuie sa ii incante la randul lor cu tinute felurite. E cam greu sa fii ghiocel cand o iarna intreaga ai zacut prinsa printre maldare de zapada, insa trebuie sa ne desmortim si sa aducem urbanul in primavara si primavara in urban. Chiar daca, in zilele noastre, primavara si-a pierdut sensul mioritic, de ce sa nu rasara in culorile din tinutele noastre?

Cum sa te imbraci de MartisorFoto: pinterest.com

Cum cele doua culori din martisor reprezinta anima și animus, adica feminin si masculin, de ce sa nu combinam ambele stiluri in niste tinute demne de streestyle-ul The Vandalist?

Sa nu uitam un aspect, insa. Tot de 1 martie ne alegem babele, iar, potrivit legendelor populare, in functie de cum e vremea de afara in ziua pe care o alegem, asa ne va fi si norocul anul respectiv. Cred ca babele din folclor au omis un lucru: poti sa arati si sa te simti bine indiferent daca o faci in niste gumari c-o pereche de boyfriend jeans sau intr-o rochita inflorata de primavara, cu cea mai buna pereche de sandale din dotare.

Babele sunt o legenda

Chiar daca baba ta nu-ti permite sa iti iei fustita scurta si adidasii urbani din dotare, renunta la ei pentru o pereche rebela de bocanci, pe care sa-i asortezi la blugii pe care-i furi din dulapul prietenului sau sotului. Luna asta este despre tine. Femei, fete, domnisoare sau babe, sarbatoriti-va frumusetea. Si baba Dochia si-a scos cea mai buna rochie din dotare in martie. Tu de ce sa nu radiezi macar in Little black dress? (rochia must-have din garderoba, neagra si scurta)

A photo posted by @lab247ru on

Combina rosu si alb

In special de 1 martie aceasta combinatie este in voga. Dar asta un inseamna sa fii imbracata jumatate in rosu si jumatate in alb, nu vrei sa te infasoare nimeni in jurul degetului, ci vrei sa fii invartita de ritmurile muzicii tale preferate. Incearca o tinuta complet alba cu accesorii rosii sau o tinuta rosie cu accesorii albe. Iar daca vrei sa fii creativa, incearca o tinuta alba cu rosu si accente aurii. E timpul sa scoti lantul acela pe care-l pastrezi pentru ocazii speciale si sa te sarbatoresti pe tine inainte sa sarbatoresti primavara.

Masculin si feminin

Cum simbolul Martisorului are ambele elemente in el, atunci si tinutele noastre ar putea fi feminine cu accente masculine. Spre exemplu, o pereche de pantaloni de stofa albi, cu un blazon alb, cu accente aurii, un tricou alb sau rosu si in picioare o pereche de pantofi albi sau rosii. Ca accesorii, poate o palarie alba sau rosie, sau accentele aurii ar putea fi inlocuite cu accente bej sau maro.

A photo posted by @_healthybeautyfitnessyeah on

Accente mioritice cu granny look (aspect de bunica)

Despre granny look am mai vorbit în articolul cu seriale, atunci cand am vorbit despre Hannah, din Girls. Gandeste-te cum te-ai imbraca daca ai fi in facultate si in acelasi timp ai face un internship la biblioteca, si ai merge la cele mai obscure concerte de muzica eclectica.

O camasa in carouri, peste care tragi o vesta si apoi un cardigan in culori neutre, la care asortezi cea mai buna pereche de mom jeans pe care o ai, este o tinuta clasica granny look.

Accentele mioritice se refera la influente din folclorul romanesc. Asadar, astazi poti asorta lejer o ie la o tinuta smart casual. Poti chiar lega un batic ca pe un bandana de cap pentru un look pin-up autentic romanesc.

Fie ca sarbatoresti 1 martie sau stai pe ganduri pentru baba pe care trebuie sa ti-o alegi, gandeste-te intotdeauna sa fii tu insati atunci cand iesi intolita primavaratec din casa. ​

Fiecare sfat vestimentar de la Moda, pe Bune? ajuta dulapul sa stea plin cu hainele potrivite gustului tau, haine rezistente si la cei mai iuti si ascutiti ochi critici. Citeste-o pe Ana in fiecare zi pe www.modapebune.ro.

Citeste si Moda romaneasca: Imbraca-te in traditii de Dragoste

Arta de a te imbraca sexy: Cum sa nu treci limita de la sexy la vulgar