​Cand aruncam o privire pe podiumurile de la prezentarile de moda observam o tendinta de a scapa de gen. Hainele de baieti sunt si de fete, hainele de fete sunt si de baieti, iar trasaturile modelelor sunt si ele pe masura hainelor. Degeaba am observat-o abia acum, moda androgina exista chiar dinainte sa ne nastem noi, millennials. Cateva exemple: Mick Jagger a purtat o rochie pe scena, in 1960, Vivienne Westwood se imbraca mereu cu acelasi tip de tricour pe care il vedeai purtat de membrii trupelor punk, iar Jean Paul Gaultier a purtat un sutien tip cornet de inghetata in 1992.

Mick Jagger in rochie, la un concert in 1960Foto: Pinterest

Inainte sa vorbim despre moda androgina ar trebui sa dam o definitie clara a ei.

Moda androgina este exact ce am discutat mai sus: atunci cand elemente vestimentare feminine sunt combinate cu cele masculine. Nu exista o dominanta in vestimentatie. In alte epoci, existau haine pentru fiecare gen. Stiai clar cine poarta pantalonii in casa. Acum femeilor le sta bine imbracate in pantaloni negri de stofa, pantofi negri Oxford, o camasa alba de matase si-un blazer negru cu taieturi barbatesti. Dar cum explicam aceasta sete pentru hainele celuilalt gen?

Aceasta tendinta nu a aparut pe podiumuri initial, ci direct la noi in dulap. De-a lungul timpului, ni s-a simplificat garderoba, am devenit mai minimalisti si, o data cu emanciparile ambelor genuri, am inceput sa devenim din ce in ce mai curiosi. Arunca doar o privire pe strada, cati barbati poarta skinny jeans? Dar cate femei poarta boyfriend jeans? Aici nu e vorba doar de curiozitate, insa. Tine si de o schimbare culturala mai adanca. Multe femei au crescut intr-o societate in care moda barbateasca i-a transformat pe purtatori in supereroi: puternici, impunatori, fermi si strategi.

Pe cand moda feminina era mai romantica, volane, buline si floricele, transformandu-ne si pe noi, atat fizic, cat si psihic in niste creaturi delicate, fragile, emotive si nesigure. Aici a aparut ruptura. Nu toate femeile se identifica cu acest stereotip. Exista femei care vor sa traga o pereche de pantaloni cu talie inalta si niste bocanci pe ele, mai degraba decat o fusta din tul si pantofi roz, cu puf alb. Si exista femei care le combina armonios pe amandoua. Este vorba despre cum te simti acum, iar acest aspect nu mai tine de mult de gen.

Rozul nu mai e doar pentru fete si albastrul nu mai e doar pentru baieti. Nu mai suntem bebelusi. Moda unisex sau androgina este acum ca o oglinda a societatii in care traim. Arata ce se intampla si subliniaza faptul ca ne indreptam spre egalitatea intre sexe si o sinceritate culturala excesiva, in care un exista diferente clare intre orientari, sex si rasa.

Layerssss ft @gaezookgan

A photo posted by mkb (@androgynousfashion) on

Celebritati precum Kanye West si Cara Delevingne au adoptat stilul androgin cu rapiditatea cu care iti bei cafeaua dimineata. Kanye West a furat mult din stilul renascentist, asa de mult incat uneori avem impresia ca e un cavaler urban. Stim cu totii cat de efeminat este stilul renascentist. Iar Cara este stereotipul femeii cu care te simti relaxat sa iesi la o bere cu baietii, dar si la o seara romantica in doi. In mare fiindca, vestimentar vorbind, o putem defini ca o combinatie intre o tinuta pe care o iei atunci cand mergi sa te dai cu placa de skateboard in parc si o tinuta pe care o porti la mall, cu cele mai bune prietene.

Fiecare sfat vestimentar de la Moda, pe Bune? ajuta dulapul sa stea plin cu hainele potrivite gustului tau, haine rezistente si la cei mai iuti si ascutiti ochi critici. Citeste-o pe Ana in fiecare zi pe www.modapebune.ro.

Citeste si Sfaturi vestimentare: 2016, anul in care moda calatoreste inapoi in timp

Arta de a te imbraca sexy: Cum sa nu treci limita de la sexy la vulgar