Twitter a implinit un deceniu de activitate. Din 2006, cand a fost postat primul mesaj de catre Jack Dorsey, unul dintre fondatorii platformei de microblogging, si pana in prezent, Twitter a inregistrat un numar de peste 500 de miliarde de mesaje postate. Printre mesajele care marcheaza istoria retelei, se numara cel postat de Barack Obama in 2012, dupa ce a fost reales, celebrul selfie cu mai multe staruri de la Hollywood la decernarea premiilor Oscar din 2014, dar si primul mesaj postat de Papa Francisc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu ocazia celei de-a 10 zecea aniversare, Twitter a facut publice cateva cifre.

  • 500 de miliarde - este numarul de mesaje postate pe Twitter de la lansarea sa din 21 martie 2006. In prezent s-ar posta peste 500 de milioane de mesaje pe zi.
  • 320 de milioane - reprezinta numarul de utilizatori activi pe luna, 80% dintre ei utilizand aplicatia mobila a retelei. Reteaua mai apreciaza ca peste 500 de milioane de internauti si mobinauti consulta Twitter fara sa se conecteze, pentru a accesa pagini de profil sau a citi mesaje.
  • 35 - este numarul de limbi in care este disponibil Twitter. In afara de engleza si franceza, reteaua de socializare mai cuprinde, printre altele, text in limbile germana, italiana si japoneza.
  • 79% dintre conturile inregistrate pe Twitter sunt din afara Statelor Unite.
  • 3.900 - reprezinta numarul de oameni care lucreaza direct pentru Twitter, 44% dintre ei fiind ingineri.
  • 130.000 - este numarul de entitati active care posteaza anunturi pe Twitter. Contracte cu firma americana pentru exploatarea datelor in peste 40 de tari au 400 de firme.
  • 9 milioane de intreprinderi mici si mijlocii au conturi pe reteaua de socializare pentru a-si face cunoscute activitatea si produsele.

In plus, publicatia Le Figaro propune un top al celor mai importante 10 tweet-uri care au marcat cultura secolului al XXI-lea. Dintre acestea, amintim:

In 2009 astronautul Mike Massimo posteaza primul tweet din spatiu: "Pe orbita: lansarea a fost geniala! Sunt intr-o super forma, muncesc din greu si admir peisaje magnifice. Aventura vietii mele a inceput".

In 2010, contul @ClarenceHouse anunta pe twitter logodna dintre printul William si Kate Middleton : "Printul de Wales va anunta logodna printului William cu domnisoara Catherine Middleton". In luna mai, 2011, Sohaib Athar, consultant in informatica in Pakistan, a publicat pe contul @ReallyVirtual urmatorul mesaj: "Elicopter in zbor stationar deasupra orasului Abbottabad la ora 01.00 (foarte neobisnuit)". A fost unul dintre primii martori care au relatat raidul aerian ce a dus la uciderea lui Osama bin Laden. Mesajul "inca patru ani", alaturi de o fotografie in care Obama o imbratiseaza pe sotia sa, Michelle Obama, postat in noaptea alegerilor prezidentiale din 2012, este unul dintre mesajele care au marcat istoria platformei si a fost redistribuit de aproape 800.000 de ori. Papa Benedict al XVI-lea a introdus o institutie milenara in universul retelelor de socializare, creand contul @pontifex, ce a fost preluat apoi de succesorul sau, papa Francisc. "Dragii mei prieteni, sunt fericit sa intru in contact cu voi prin intermediul Twitter. Multumesc pentru reactiile voastre generoase. Va binecuvantez pe toti din tot sufletul", a scris suveranul pontif. In martie, 2014, Twitter a inregistrat un nou record- acela de 3 milioane de redistribuiri. Asta datorita unui selfie care aduce la un loc mai multe mega-staruri hollywoodiene, la gala premiilor Oscar. Fotografia a fost postata de prezentatoare tv Ellen DeGeneres si a facut inconjurul internetului. "Ce bine ar fi fost daca bratul lui Bradley ar fi fost mai lung. E cea mai buna fotografie din toate timpurile. La gala Oscar", a scris prezentatoarea. Pe 7 martie 2016, cele mai populare conturi de Twitter erau cel al artistei americane Katy Perry, cu peste 84 de milioane de urmaritori si cel al artistului Justin Bieber, cu aproape 77 de milioane.

Cel mai popular politician pe Twitter este presedintele SUA, Barack Obama, cu aproape 71 de milioane de utilizatori interesati de mesajele sale.

Contul de Twitter cu cea mai fulminanta ascensiune ii apartine actorului Robert Downey Jr., care, conform Guinness World Records, a strans un milion de urmaritori in 23 de ore si 22 de minute in luna aprilie 2014.

Twitter este o retea sociala care le permite utilizatorilor, in mod gratuit, sa publice mesaje rapide, avand posibilitatea de a primi o reactie (sau ''feedback'') la fel de rapida din partea ''urmaritorilor'' (followers), adica cei care se aboneaza la un anumit cont de Twitter.