Întîi de toate, să nu uităm, alergarea, chiar dacă pare un sport simplu, supune organismul unui efort mecanic complex, unor șocuri constante (pe care trebuie să le amortizezi) și, nu în ultimul rând, presupune traversarea unor suprafețe care mai niciodată nu sunt fără asperități (șosea, potecă de munte, pistă de atletism etc). De aceea, alegerea pantofilor de alergare e bine să fie în deplină cunoștință de cauză.

Cum sa alegem pantofii de alergare?Foto: Alerg.ro

Alerg.rovă recomandă în continuare câțiva pași de urmat în acest caz.

Pasul 1: Fii dispus să investești

Desigur, pentru început trebuie să fii decis să alergi și, apoi, să crezi că o pereche de încălțări performante îți este mai mult decât necesară. Pantofii buni de alergare au câteva calități pe care nu le găsești la orice încălțăminte sport: trebuie să fie flexibili și rezistenți, să permită o bună respirație a piciorului (în cazul alergării pe munte sau în condiții extreme e recomandabil uneori să fie impermeabili), să absoarbă șocurile, să ofere stabilitate și control al mișcărilor.

Cum sa alegem pantofii de alergare?

Cum sa alegem pantofii de alergare?

Foto: Alerg.ro

În principiu, cam toate încălțările de la firmele specializate în domeniu garantează cea mai mare parte a acestor cerințe. Rămâne de văzut cât de mult ești dispus să bagi mâna în buzunar, pentru că totuși pantofii de alergare nu sunt chiar ieftini. Suma de investit în acest caz (e însă o investiție în propria sănătate!) e de minimum 150-200 lei.

Pasul 2: Decide-te ce anume vrei

Întâi de toate, trebuie înțeles că fiecare alergător e unic în felul său, cu o conformaţie anatomică specifică (a labei sau arcadei piciorului, spre exemplu), care are o anumită vârstă, greutate sau un anumit nivel de pregătire fizică şi de aceea opţiunile şi alegerile sunt strict individuale.

Apoi, trebuie să știi exact la ce vei folosi respectiva pereche de pantofi de alergare. Vrei să alergi ocazional în parc sau în sală? Ori te pregătești pentru o cursă mai lungă? Poate vrei să încerci un maraton montan? La fiecare din aceste situații se potrivește mai bine un anumit tip de încălțări.

Pasul 3: Înțelegerea pronației

Aceasta e o scurtă lecție teoretică. Alergarea e așadar un proces biomecanic complex în care, în general, atingi solul mai întâi cu câlcâiul sau, recomandabil, cu partea mediană a labei piciorului. Odată aflat pe sol, piciorul tău se mișcă în rotație spre interior. Apoi, piciorul se ridică de pe sol și împinge din călcâi pentru a avansa. Rotația piciorului spre interior și înapoi când atingi solul se numește pronație și este un proces absolut natural și normal.

Cei mai mulți alergători aterizează pe partea de dinafară a călcâiului. Piciorul se mișcă ușor în rotație până într-o poziție neutră atunci când face contact deplin cu solul și înainte să împingă din călcâi și degete. Aceasta este pronația normală, care urmează mișcarea corectă a piciorului.

La unii alergatori, însă, piciorul se mișcă în rotație prea mult în interior. Acest proces se numește pronație exagerată (supra-pronație).

Tipuri de pronatie

Tipuri de pronatie

Foto: Alerg.ro

O altă situație este aceea în care piciorul nu se mișcă deloc în rotație sau numai foarte puțin, după contactul călcâiului cu solul, iar acesta este cazul pronației insuficiente (sau supinație).

Pronația este un proces care ajută piciorul să absoarbă șocul impactului. Cu toate acestea, unii alergători fac o mișcare de pronație exagerată. Această problemă este destul de des întâlnită și poate cauza accidentări, mai ales în partea inferioară a piciorului și la genunchi. Nici alergătorii cu supinație – despre care se spune că au un picior rigid – nu sunt feriți de accidentări, motivul fiind același: absorbția insuficientă a șocurilor.

Nu uita, când alergi, lovești solul cu o forță de până la 3-5 ori mai mare decât propria greutate corporală.

Pentru o analiză dinamică a mersului (tipului de călcătură) aveți mai multe detalii aici.

Pasul 4: Determină forma arcadei piciorului

E un lucru foarte important, pentru că în funcție de aceasta îți dai seama ce tip de călcătură ai (normală, supra-pronatoare sau supinatoare – vezi mai sus) și îți poți alege încălțăminte în consecință.

Forma arcadei (boltei) piciorului se poate determina cu aparate specializate, însă cum acestea nu se prea găsesc în România este suficient “testul umezelii”. Mai exact, îți umezești piciorul gol și apoi calci pe o bucată de hârtie, uscată desigur, așezată pe o podea plată.

Tipuri de talpi

Tipuri de talpi

Foto: Alerg.ro

Dacă urma ta este foarte plină și lată, nefăcând niciun arc, atunci ai un picior cu arc îngust și plat (de supra-pronator).

Dacă urma îți arată întregul picior cu o curbă moderată, iar arcul se ridică de pe sol, atunci ai un arc normal.

Dacă urma este foarte subțire și curbată, arătând mai mult călcâiul, dar foarte puțin din partea din mijloc a piciorului, atunci ai un arc înalt. (vezi ilustrații)

În funcție de tipul arcadei, este recomandabil să alegi tipul de încălțăminte potrivită pentru genul tău de picior.

În general, pantofii de alergat au trei forme diferite - drept, semi-curbat și curbat - care corespund celor trei tipuri de picior descrise de testul umezelii.

Pasul 5: Caută încălțările potrivite

Marii producători de pantofi de alergare (și nu sunt puțini) au scos pe piață o mulțime de modele care încearcă să țină cont de tipul de picior și de gradul de pronație al alegătorilor.

Pantofii de alergare se fabrică încercând, în general, să aibă mai multe calități: să permită mișcarea natural a piciorului (sau să o corecteze acolo unde e cazul), să aibă stabilitate (piciorul să calce ferm pe sol), să ofere amortizare optimă.

De aceea, încălțările de alergare au trei forme principale în partea inferioară a pantofului (privită din lateral) - drept, semi-curbat și curbat - care corespund celor trei tipuri de picior descrise de testul umezelii.

Tipuri de pantof

Tipuri de pantof

Foto: Alerg.ro

Cei mai mulți specialiști sunt de acord că:

- cei cu mișcare de pronație exagerată ar trebui să poarte forma dreaptă

- cei cu mișcare de pronație insuficientă ar trebui să poarte forma curbată

- cei cu mișcare de pronație normală ar trebui să poarte forma semi-curbată.

Pasul 6: Probează, întreabă, probează

Dacă te-ai decis să îți cumperi încălțări este recomandabil să mergi la un magazin de alergare specializat, unde e recomandabil să pui cât mai multe întrebări și să testezi cu maximă atenție cât mai multe încălțări.

Dacă nu te întreabă vânzătorul, trebuie să îi ceri tu încălțări în funcție de următoarele criterii: dacă ești începător sau nu, ce distanțe alergi de obicei (scurte, medii etc), unde alergi de obicei (sală, pistă, șosea, în natură), ce greutate ai, ce tip de picior (călcătură).

Dacă ai stabilit clar aceste lucruri nu îți rămâne decât să te apuci să probezi. Cât mai multe încălțări, dacă e nevoie.

Nu uita:

- mergi la cumpărături după-amiaza, pentru că atunci piciorul este la dimensiunea sa maximă. Nu uita că piciorul ți se umflă în timpul alergării.

- când probezi e de dorit să o faci cu șosetele pe care le vei purta și când alergi.

- asigură-te că vânzătorul îți măsoară ambele picioare. Mulți oameni au un picior puțin mai mare decât celălalt, de aceea ia mărimea bună pentru piciorul mai mare.

- încearcă mai multe modele.

- cere întotdeauna încălțări cu cel puțin ½ număr mai mari. Fii atent însă ca piciorul să nu îți stea prea lejer.

Pasul 7: Asigură-te că pantofii ți se potrivesc

Acesta este cel mai important pas. Nu te preocupa de cât de frumos arată pantofii, de culoare (deși nu e chiar un criteriu minor), ci de cum ți se potrivesc și de confortul oferit.

Verifică dacă este suficient spațiu la vârf apăsând pe pantof cu degetul mare chiar deasupra celui mai lung deget de la picior.

Totodată,verifică dacă e suficient spațiu pentru partea cea mai lată a piciorului. Pantoful nu ar trebui nici să te strângă, dar nici să nu-ți alunece din picior.

Călcâiul ar trebui să-ți încapă confortabil când încalți pantoful și nu ar trebui să alunece în sus și-n jos când mergi.

Partea superioară a pantofului ar trebui să ți se potrivească confortabil și să-ți fixeze bine piciorul, fără însă a irita sau apăsa prea tare.

Nu în ultimul rând, fă un test cu pantofii doriți. Adică aleargă prin magazine, fă câți mai mulți pași și vezi cum te simți.

Multă baftă la alergat.