Alergarea a devenit tot mai populară în România. Dacă visul majorității este să ajungă să termine un maraton (42,195 km) sunt în schimb alergători care parcurg distanțe lungi, mult mai lungi. Radu Milea, un tînăr de 27 de ani, va încerca pe 11 iunie să stabilească un record național la o alergare de... 24 de ore. Mai multe detalii despre cine este Radu Milea pe Alerg.ro.

Radu Milea va alerga 24 de oreFoto: Alerg.ro

Care sunt motivele pentru care o să alergi 24h?

Ideea de a alerga 24h există de mult, dar numai acum am considerat că sunt suficient de pregătit pentru o astfel de încercare. Există două motive care se leagă între ele. Acela de a îmi demonstra mie din „ce sunt făcut” și de a atrage atenția Federației Române de Atletism că fenomenul ultra-alergării este prezent și în România și că noi, cei care alergăm asemenea distanțe, ar trebui sa fim luați în seamă și nu trecuți la categoria „și alții” sau „nebuni”.

Îți dorești un record național. Va fi cursa ta omologată oficial? Ce distanță vrei să alergi?

Am făcut sport toată viața și încă de mic am fost obișnui să performez, așa că mi se pare firesc să îmi stabilesc obiective de performanță, precum un record național. Recent am finalizat traseul, pe care îl voi înainta către Federația Română de Atletism, FRA. Din partea lor am primit asigurări că voi beneficia de tot suportul necesar ca lucrurile să fie oficiale. Mi-au transmis că au cerut de la International Association of Ultrarunner - IAU (federația internațională de resort) o opinie deoarece în regulamentele FRA nu apare nimic despre ultramaraton. În ceea ce privește distanța, îmi doresc să fie una peste 200km, iar optimist peste 230km, dar nu vreau să mă gândesc prea tare la distanța pe care o voi alerga, pentru că trebuie să recunosc, mă sperie puțin.

De ce nu ai și o cauză umanitară asociată acestui eveniment?

Întotdeauna am dorit să pot face o schimbare prin ceea ce fac și mereu mi-am dorit să am super-puteri să pot ajuta pe toți cei care au o problemă. Din păcate nu am nicio super-putere și ce știu să fac mai bine e să alerg. Nu mă pricep la „fundraising” și nici nu am fost contactat de cineva care să îmi propună o cauză pe care să o susțin. Pe de altă parte, din păcate, ideea de „sport de performanță” în România a căpătat oarecum o conotație denaturată, în ideea de confundare a performanței sportive cu niște realizări personale, foarte mari și impresionante de altfel, coroborate cu ideea de „fundrasining”. Iar realitatea este că în acest moment, sportul de performanță în România poate fi considerat o cauză socială, așa că aceasta este cauza pe care eu o susțin. Cred că dacă am avea un sistem sportiv național sănătos am face un prim pas spre soluționarea unor probleme pe care în acest moment le tratăm ca pe niște cauze sociale.

Ce presupune o astfel de cursă?

Fiind prima mea experiență de acest gen, voi încerca să folosesc cunoștințele pe care le-am câștigat în competițiile de ultramaraton montan la care am participat. Voi încerca la început să nu fac pauze, să mă hidratez și să mănânc mergând la pas, cel puțin în primele 12 ore. În funcție de cum mă voi simți pauzele se vor mări probabil și voi face pauze totale. Un mare avantaj este faptul că voi alerga pe o buclă de aproximativ 1.5 km, fapt care facilitează accesul la spațiul de revitalizare, având posibilitatea ca la fiecare tur să mă pot alimenta corespunzător. Poate părea greu să alergi atât de mult pe același tur, dar reglementările IAU spun că pentru ca un rezultat al unei alergări de 24h să fie omologat, traseul trebuie să fie pe un tur pe o distanță cuprinsă între 1 și 2.5 km.

Ce strategie de cursă o să ai?

Strategia unei curse de ultramaraton este în principal bazată pe planul nutrițional și de hidratare, elemente la care mi-am propus să am mare grijă. Deja mi-am pregătit o listă destul de stufoasă cu ce voi mâncă și ce voi bea, dar în mod cert corpul va cere ceva deosebit de mâncare, dar sunt sigur că echipa mea de sprijin se va asigura că nu îmi va lipsi nimic.

La sfîrșit o întrebare personală: cînd devii ultramaratonist?

Nu știu când am devenit ultramaratonist, eu nu m-am referit niciodată la mine ca fiind ultramaratonist și trebuie să recunosc că uneori mă simt rușinat când aud de „ultramaratonistul” Radu Milea. Nu mă consider ultramaratonist prin urmare, ci un alergător care a făcut o pasiune din a alerga mult.

În România nu s-a organizat încă oficial o cursă de alergare de 24h. Tentativa lui Radu Mila este prima care se dorește oficială, fiind validată de către federațiile de specialitate. Cel mai bun rezultat înregistrat într-o cursă de 24h a fost obținut de Andrei Nana, un român stabilit în SUA, care a alergat 204,4 kilometri la o cursă în Franța, la începutul lunii mai. Altfel, în 2010, într-o cursă neoficială, Șerban Chiurlea a parcurs distanța de 157 km în 24 de ore, iar în 2012 Gabriel Solomon a alergat 213,75 km într-o cursă de 24h pe bandă.