Ziua internationala a pisicii, sarbatorita pe 8 august in toata lumea
Initiata de catre Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) si alte grupuri pentru drepturile animalelor, in 2002, ziua internationala a pisicii se bucura de notorietate in fiecare an.
In 1998 erau in jur de 43 de milioane de pisici in Europa de Vest, 33 de milioane de pisici in Europa de Est, 7 milioane de pisici in Japonia si 3 milioane de pisici in Australia.
Potrivit unui raport din 2007, aproximativ 37 de milioane de gospodarii din SUA detineau pisici, cu o medie de 2,2 pisici pe gospodarie, insumand un total de aproximativ 82 de milioane de exemplare, potrivit www.cute-calendar.com.
In Egiptul Antic, pisica a fost divinizata. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate dupa moarte si ingropate in gropi sacre, deseori cu provizii de soareci mumificati. La moartea pisicii se tinea doliu, toata familia isi radea sprancenele si plangea.
In mitologia egipteana se considera ca pisica avea o influenta directa asupra casatoriei sau sanatatii.
In Evul Mediu pisicile au fost asociate vrajitoarelor si diavolului, fiind exterminate.
In prezent, pisica reprezinta animalul de companie perfect. Nu cere o ingrijire complicata si eforturi deosebite, doar un loc unde sa locuiasca, mancare si multa afectiune atasandu-se destul de rapid de stapan, fie el tanar, fie singur, fie mai in varsta. Este o felina foarte curata, foarte respectuoasa, silentioasa, independenta si fidela.
Fondat in 1969, Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) salveaza animale din intreaga lume aflate intr-o situatie critica. Cu proiecte in peste 40 de tari, IFAW acorda ajutor animalelor care nu au stapan, desfasoara actiuni pentru a preveni cruzimea fata de animale si pledeaza pentru protectia faunei salbatice si a habitatelor.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Să luăm pe rând câteva:
- „atasandu-se destul de rapid de stapan” – de care stâpân? Pentru pisică stăpânul este doar o sursă de hrană. Nu sunt rare cazurile când o pisică are doi sau mai mulţi stăpâni, fiecare crezând că el e singurul. Asta da ataşare!
- „este o felina foarte curata” – da, este dar jegul care pică de pe ea nu înseamnă deloc curăţenie pentru stăpânul ei. Mă refer la păr. Părul de pisică este deosebit de periculos pentru sănătatea umană. Este atât de fin încât este ridicat cu uşurinţă în aer, iar dacă este inspirat plămânii nu mai pot să-l elimine. Nu-i o problemă deosebită, dar în timp poate deveni. Dacă se acumulează păr de pisică în plămâni, va duce la cancer.
- „foarte respectuoasa şi fidela” – am mai vorbit de fidelitate. Iar respect... nici sub unghie nu-i găsiţi. Şi în România se petrec periodic cazuri în care pisica mănâncă din stăpânul mort în casă. E o deosebire fundamentală faţă de câine, care adesea preferă să moară şi el alături de stăpân.
De fapt cam toate calităţile pisicii par a fi copiate de la câine.