Clinicile din Rusia se pregătesc pentru o penurie de botox pe fondul ieșirii afacerilor occidentale din cauza războiului din Ucraina, a informat joi cotidianul de afaceri Kommersant, citând cercetători farmaceutici, transmite The Moscow Times.

Injectie cu botoxFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Importurile de botox au scăzut de trei ori în ianuarie-martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei RNC Pharma.

„Scăderea ofertei de botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”, a spus Yulia Frangulova, co-fondatoare a asociației ruse a clinicilor de medicină estetică NAKEM.

Lanțul de clinici de sănătate Medsi a declarat pentru Kommersant că proviziile sale de botox și alte medicamente injectabile vor ajunge pentru trei luni.

Rusoaicelor apelează din ce în ce mai des la botox

Îngrijorările au fost agravate de anunțul făcut de producătorul american de botox AbbVie, în luna martie, că şi-a suspendat operaţiunile în Rusia legate de produsele de estetică, acestea reprezentând un sfert din importurile Rusiei anul trecut.

Alți doi producători de medicamente pentru reducerea ridurilor, Ipsen din Franța și Merz din Germania, și-au restabilit aprovizionarea după ce au anunțat inițial suspendări similare, a mai spus Yulia Frangulova.

Scăderea importurilor de botox a coincis cu o creștere a cererii de injecții pentru riduri în perioada ianuarie-aprilie, potrivit unui sondaj NAKEM făcut în 134 de clinici din Rusia.

Clinicile sunt pregătite să folosească medicamentele rusești pentru a reducerea ridurilor, companiile locale crescând producția cu aproape 70%, pe fondul cererii mari și a companiilor străine care nu mai livrează botox în Rusia, iar prețul pentru produsele locale a crescut.