De la doar doua cladiri dedicate in urma cu douazeci de ani, la cerere si livrari record, pana la dezvoltarea ”oraselor de birouri” - asa poate fi sumarizata evolutia pietei de spatii de birouri din Bucuresti. Impulsionata cu precadere de dezvoltarea industriilor de IT, outsourcing si servicii financiare, suprafata de birouri a Capitalei a crescut de patru ori in ultimii zece ani, la aproape 2,5 milioane de metri patrati, iar alti 500.000 de metri patrati sunt in constructie.*

Orasele de birouriFoto: Smile Media

Zonele de nord (Dimitrie Pompeiu, Barbu Vacarescu - Floreasca) si vest ale orasului sunt, poate, cele mai bune exemple ale consolidarii sectorului de birouri. Aproape jumatate din spatiile deja livrate in 2016 se afla in zona de nord, iar peste 65% dintre proiectele care vor fi date in folosinta pana la finalul anului se afla in Pipera.

Astfel, un numar de angajati aproximativ egal cu populatia Brasovului, adica peste 250.000, isi petrec opt ore pe zi in principalele zone de afaceri ale Bucurestiului (nord, vest si centru), iar numarul lor continua sa creasca, odata cu noile spatii livrate. Putem spune ca asistam deja la nasterea unor mini-orase de sine statatoare in interiorul Bucurestiului, adaptate pentru a oferi ”cetatenilor” lor acces facil la toate serviciile si facilitatile de care ar putea avea nevoie.

Mediul de lucru a incetat sa mai insemne doar un birou si un calculator, iar angajatii au deja, de cele mai multe ori, un cuvant important de spus in alegerea spatiilor in care isi desfasoara activitatea. Astfel, facilitatile disponibile la locatie, precum si furnizorii de servicii din imprejurimi reprezinta piloni importanti ai noilor ”orase” de birouri. In cazul celor dintai, experienta si flexibilitatea dezvoltatorului cladirii isi spun mereu cuvantul: de la parcari de biciclete, la sali de fitness dedicate, proprietatile de birouri de calitate superioara incorporeaza deja o gama variata de facilitati.

In ceea ce priveste zona in ansamblu, cuvantul de ordine cand vorbim despre aceste hub-uri este ”adaptabilitate”. Intr-un timp remarcabil de scurt, zonele respective au integrat o gama completa de servicii si facilitati, sprijinite prin infrastructuri dedicate, ca raspuns direct la nevoile cetatenilor cu norma care le populeaza: de la locuri pentru servit masa si restaurante, la gradinite si locuri de joaca pentru copii, pana la banci, clinici, spitale si spatii verzi. Aproximativ 200 de proiecte de birouri moderne gazduiesc nu numai spatii de lucru, ci si zone de divertisment, relaxare si spatii comerciale, care contribuie la consolidarea ”oraselor in oras”.

Mai mult, pe masura ce hub-urile de birouri se extind si ajung sa raspunda nevoilor intregii populatii din regiune, apare dorinta unui numar din ce in ce mai mare de angajati de a locui in apropierea acestor mini-orase. Asistam, asadar, si la dezvoltarea zonelor rezidentiale de proximitate, iar orasele de birouri se pregatesc sa devina cartiere moderne, cu acte in regula, ale aceluiasi Bucuresti.

*conform DTZ Echinox