Plenul Consiliului Concurenței se află în imposibilitatea de a mai aplica amenzi ori declanșa investigații din data de 6 aprilie, după ce au expirat mandatele unor membri ai conducerii și nu mai este cvorum pentru astfel de decizii, se arată într-o adresă trimisă în Parlament de Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. Plenul Parlamentului se va reuni luni, 22 aprilie, pentru a numi șapte noi membri în conducerea autorității și a debloca situația.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Tot blocajul a apărut în contextul adoptării Legii nr. 71/2024 de modificare a Legii concurenței nr. 21/1996, promulgată de Iohannis în data de 28 martie 2024, prin care s-a prevăzut majorarea de la 7 membri la 9 membri pentru Plenul Consiliului Concurenței, for de conducere care are nevoie de cvorum pentru a decide declanșarea unor investigații ori aplicarea unor amenzi. Legea a intrat în vigoare luni, 15 aprilie.

Chirițoiu: Nu mai avem cvorum din 6 aprilie. Am adoptat cât de multe decizii am putut înainte

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat marți pentru HotNews.ro că pe legea veche, Plenul autorității avea 7 oameni, iar 3 posturi sunt vacante de peste 1 an, timp în care autoritatea a trimis mai multe adrese către Parlament pentru a rezolva această situație.

Problema s-a acutizat recent, când alte două posturi s-au vacantat în data de 6 aprilie 2024, iar noua lege a crescut numărul membrilor Plenului la 9 oameni, context în care Chirițoiu a trimis în 2 aprilie 2024 o nouă scrisoare în Parlament în care a avertizat că „Plenul Consiliului Concurenței nu va mai îndeplini condiția de a se întruni valabil în prezența majorității membrilor în funcție, începând cu data de 6 aprilie 2024”.

  • „De pe 6 aprilie nu mai avem cvorum (minim 3 persoane) pentru ședințe plen sau comisie. Dar am adoptat cât de multe decizii am putut înainte de 6 Aprilie, iar săptămâna viitoare ne așteptăm să avem un Plen complet.
  • Activitățile care nu necesită decizie de plen sau comisie (ex opinii pe acte normative, cereri de informații în investigații și analize), ci doar semnătura președintelui sau a funcționarului responsabil, se desfășoară normal”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu.

Plenul Parlamentului se întrunește luni pentru a debloca situația

În scrisoarea adresată Camerei Deputaților, consultată de HotNews.ro, președintele Consiliului avertizează asupra situației de blocaj începând cu data de 6 aprilie 2024.

  • „În acest sens, Consiliul Concurenței se va afla în imposibilitatea de a-şi exercita atribuțiile legale, existând riscul blocării totale a activității instituției cu consecințe negative asupra derulării şi finalizării investigațiilor privind încălcarea normelor de concurență de către companii, a procedurilor privind acordarea ajutoarelor de stat, a autorizării investițiilor străine directe din spațiul non-UE din perspectiva impactului asupra securității naționale, a avizării proiectelor de acte normative, precum și a restului atribuțiilor conferite autorității de concurență prin alte acte normative (supravegherea piețelor digitale, sancționarea practicilor comerciale neloiale în lanțul agro-alimentar ş.a.)”, se arată în scrisoarea președintelui trimisă în Camera Deputaților.

Acesta subliniază că în Plen au mai rămas doar 2 oameni care se află în exercitarea mandatului, respectiv el și încă un vicepreședinte, și solicită Parlamentului demararea procedurii de numire a celor 6 consilieri de concurență, dintre care trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Senat şi trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, precum și a unui vicepreşedinte.

În urma acestei adrese, Camera Deputaților a stabilit marți, 16 aprilie, ca propunerile privind cei 7 noi membri ai Consiliului Concurenței să fie prezentate în Plenul comun luni, 22 aprilie, când se va da și votul de numire a acestora.