​Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea a şase membri ai Consiliului Concurenţei şi a unui vicepreşedinte, candidați propuși de PSD, PNL, UDMR şi de premier, în timp ce candidații AUR și ai USR au fost respinși, informează Agerpres. Amintim că în lipsă de cvorum, plenul Consiliului Concurenței, forul care decide declanșarea investigațiilor ori aplicarea amenzilor, se afla în imposibilitatea de a funcționa din data de 6 aprilie.

Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES

Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu și vicepreședintelui instituției, Dan Pascu.

Astfel, au fost numiți în funcția de consilier de concurență următorii: Adrian Comănescu, actualul director al Direcției Piețe de servicii și piețe locale din cadrul Consiliului Concurenței, Alexandra Văcaru, inspector de concurență și fost prefect al Capitalei, Cosmin Belacurencu, fost consilier de concurență și actual director adjunct al Direcției Ajutor de Stat din cadrul Consiliului Concurenței, Dan Ionescu, fost consilier de concurență, Gyerkó László, fost consilier de concurență și președinte al Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar și Ion Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

De asemenea, Daniel Picu, actual Secretar General al autorității de concurență, a fost numit în funcția de vicepreședinte, la propunerea prim-ministrului.

Consilierii și vicepreședintele au fost audiați, anterior, în ședința comună a Comisiilor juridice și economice din cele două Camere.

Mandatele noilor membri sunt pentru o perioadă de circa doi ani, până la expirarea mandatelor în derulare ale președintelui Bogdan Chirițoiu și vicepreședintelui Dan Pascu.

Reamintim că Legea concurenței nr. 21/1996 a fost modificată de Parlament, în martie 2024, stabilind ca plenul Consiliului Concurenței să fie format din nouă membri: un președinte, doi vicepreședinți și șase consilieri de concurență, cu un mandat de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Membrii plenului sunt numiți de Camerele reunite ale Parlamentului, trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Senat, patru membri, la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, un vicepreședinte la propunerea președintelui României și un vicepreședinte la propunerea prim-ministrului.