Desi a debutat la Eurovision abia in 2008 (este ultima tara din Caucaz care ajunge sa participe in cadrul concursului), Azerbaijanul a obtinut rezultate de invidiat cu ocazia celor doar patru editii in care a participat. Anul acesta, Ell si Nikki au adus cea mai buna clasare in finala (locul 1) si cel mai mare punctaj al tarii lor in istoria competiei (221 de puncte). In editiile precedente, Azerbaijanul a terminat pe locurile 3, 5 si 8.

Ell si Nikki - castigatorii Eurovision 2011Foto: Alain Douit, Peter Van Den Berghe (EBU)

Azerbaijanul este ultima tara din Caucaz care ajunge sa participe la Eurovision, debutand in cadrul celebrului concurs abia in 2008.

Rezultate obtinute pana in prezent:

  • 2008 - Elnur & Samir - Day After Day - locul 6 in semifinala si locul 8 in finala (132 de puncte)
  • 2009 - AySel & Arash - Always - locul 2 in semifinala si locul 3 in finala (207 puncte)
  • 2010 - Safura - Drip Drop - locul 2 in semifinala si locul 5 in finala (145 de puncte)
  • 2011 - Ell & Nikki - Running Scared - locul 2 in semifinala si locul 1 in finala (221 de puncte)

Nigar si Eldar, castigatori ai Eurovision 2011, s-au cunoscut cu ocazia concursului Milli Seçim Turu, in urma caruia trebuia sa fie ales un singur reprezentant la Eurovision din partea Azerbaijanului. Considerand ca ambii au fost foarte buni, juriul a facut o exceptie si a hotarat ca cei doi sa mearga impreuna la Dusseldorf.

Intr-un clasament realizat de Google, cei doi se aflau in ziua finalei pe locul 5, dupa Irlanda, Germania, Rusia si Grecia.

Nigar Jamal s-a nascut la Baku, pe 7 septembrie 1980, scrie eurovision.tv. Niki (cum o numeste familia) a inceput sa cante la varsta de 5 ani, intr-o trupa de copii. A urmat apoi scoala de muzica, unde a invatat sa cante la pian. Desi valoarea i-a fost recunoscuta inca din 1996, cand avea sa participe in cadrul competitiei Pöhrə, Nigar nu s-a grabit sa isi faca din muzica o cariera, ci s-a inscris la Facultatea de Stiinte Economice si Management (a absolvit Universitatea Baku Khazar in 2001).

A inceput sa "viseze" ca va reprezenta Azerbaijanul la Eurovision in 2000, dupa ce artista rusa Alsou (foarte cunoscuta si apreciata in Azerbaijan) a terminat pe locul 2 in celebra competitie, cu melodia Solo. Succesul cantaretei Alsou a servit drept exemplu pentru Nigar, cu toate ca Azerbaijanul avea sa debuteze la Eurovision abia 8 ani mai tarziu.

In 2005, Nigar s-a casatorit cu Luke (au impreuna doi copii: Jasmin si Saida) si s-a mutat in Londra, lansand deoparte visul de a concursa la Eurovision.

In toamna lui 2010, Nigar a decis sa faca schimbari in viata personala si s-a intors in Baku. Dupa o serie de preselectii, artista a ajuns in finala nationala, pe care a castigat-o pe 11 februarie.

Eldar Gasimov s-a nascut la Baku, in 1989. Avand exemplul bunicilor sai (bunicul - muzician, iar bunica - "artista a poporului"), Eldar s-a aratat interesat de muzica inca de mic, participand la o serie de concursuri de interpretare vocala.

In 2001, Eldar a inceput sa studieze pianul la o scoala de muzica din Baku. A obtinut burse de doua ori (in 2004 si 2008) pentru a studia in Germania, ca student. Aici, pe langa materiile cerute, s-a dedicat si studiului actoriei si interpretarii vocale. In 2010, Eldar a absolvit Universitatea Slava din Baku, cu specializarea in Relatii Internationale. In prezent isi continua studiile cu un masterat.

Exact ca in cazul lui Nigar, Eldar a visat sa participe la Eurovision incepand cu anul 2000. A decis sa isi incerce norocul in toamna trecuta, numarandu-se printre cei 77 de concurenti ai finalei nationale. Dupa o serie de preliminarii, Eldar a mers in finala si a devenit unul dintre cei doi castigatori.