Vineri seara, de la ora 20:00, cateva zeci de fumatori s-au adunat in Piata Universitatii, in fata Teatrului National, pentru a-si spune ofurile legate de legea anti-fumat. Acestia sunt nemultumiti din cauza faptului ca nu mai pot fuma in baruri si isi doresc ca in Romania sa existe "cluburi de fumatori". Printre protestatari s-au numarat si proprietari de baruri, care s-au plans ca odata cu intrarea legii in vigoare, le-a scazut considerabil numarul de clienti.

Protestul fumatorilorFoto: Hotnews

In jur de 40 de fumatori au protestat vineri seara, vreme de doua ore, in Piata Universitatii fata de legea anti-fumat. Ei sustin ca legea este radicala si discriminatorie.

Daca unii au protestat fumand tigara dupa tigara, altii si-au ales cu grija tinuta pentru a-si exprima mesajul.

Dana spune ca a venit imbracata elegant in Piata Universitatii pentru ca este o doamna, iar doamnele nu fumeaza pe strada, ci in restaurante. Ea si-a adus scrumiera de acasa.

Nici unii patroni nu "inghit" prea bine legea anti-fumat. De pilda doamna Andreea, din imaginea de mai jos, are un bar cu specific rock in Drumul Taberei, deschis in 2009. Spune ca 99% dintre cei care frecventeaza localul sunt fumatori, iar de cand a intrat legea anti-fumat in vigoare, a pierdut 70% din clientela.

"E un sabotaj la adresa micilor intreprinzatori. Au aparut, ce-i drept, doua trei mese de nefumatori de cand cu legea asta, dar nu sunt consumatori. Stau 4 ore la o masa cu un cico si o bere. Nu o sa rezistam pe piata doar cu clienti care nu consuma. Proprietarii ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga daca doresc sa aiba un bar pentru fumatori sau unul pentru nefumatori", spune proprietara de bar.

Tot aceasta se arata ingrijorata si de faptul ca unii clienti, aflandu-se afara la tigara, ar putea pleca fara sa achite nota.

La protestul mascat sub forma de "intalnire a fumatorilor" - din lipsa de autorizatie- s-au aratat si sustinatorii deputatului PND, Daniel Fenechiu, unul dintre cei mai vocali oponenti ai legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise.

Protestatarii spun ca vor iesi in Piata Universitatii si in aceasta seara, sperand ca la "intalnirea fumatorilor" sa vina mai multa lume. Daca pe event-ul creat pe Facebook, peste 1500 de persoane erau interesate sa participe la intalnire, dintre acestea, 1200 confirmandu-si prezenta, in piata Universitatii n-au fost mai mult de cateva zeci de fumatori nemultumiti de legea anti-fumat.