În zilele de 8, 9 și 10 iulie are loc cea de-a 6-a ediție a Haidook Summer Fest, un eveniment cu și despre cai, care se adresează întregii familii. În centrul acestei ediții se află comunitatea. Oamenii și locurile ascunse între Munții Leaota și Bucegi poartă încă amintirea haiducilor de altădată - Radu Anghel, Andrii Popa sau legendarul Toma Alimoș, iar spiritul liber și voia bună sunt la ele acasă.

Denis Ștefan, invitat la Haidook Summer FestFoto: Haidook Summer Fest

Spectacole ecvestre, demonstrații călare, plimbări în șa, ateliere specifice unui eveniment haiducesc, dar și un concurs de Working Equitation sunt doar câteva dintre atracțiile acestei ediții. Organizatorii sunt Primăria comunei Runcu și Consiliul Local Runcu, cu sprijinul Asociației Ride Wild Carpathia și al Federației Române de Turism Ecvestru.

„Omul sfințește locul, iar locul primește valoare, strălucește. Cam așa vedem noi ecoturismul. În 2016, când am organizat primul Haidook Summer Fest, acest loc de poveste era cunoscut doar localnicilor. În 2022, Vârf la In, Runcu, Brebu, sunt locuri care înseamnă cai, spirit liber, înțelegere și grijă față de oameni și față de natură. Aici, local comunitatea s-a dezvoltat, iar localnicii au acum ocazia să împărtășească din frumusețea sufletelor lor și a naturii, în cadrul unui eveniment cu și despre cai”, afirmă Ionuț Popescu, reprezentant al Asociației Ride Wild Carpathia.

Programul Haidook Summer Fest cuprinde și spectacole de dresaj, demonstrații călare, dar și plimbări cu caii, cu poneii și cu trăsurica trasă de ponei. Invitatul special al ediției este Denis Ștefan. Cunoscut publicului larg, de pe micile ecrane, Denis Ștefan este recunoscut și apreciat în lumea ecvestră pentru implicare și devotament față de cai, dar și pentru adrenalina pe care o pune în demonstrațiile călare sau atunci când îmblânzește caii tineri.

„Haidook este este un eveniment la care vin cu mare plăcere pentru că este ocazia perfectă să le arătăm oamenilor ce înseamnă comuniunea omului cu natura, comuniunea omului cu caii. Aceste legături sincere ne fac să ne simțim liberi și curajoși și spun asta pentru că de mai bine de 10 ani înlesnim comunicarea cu caii prin programul Caii României. Vin la Haidook Summer Fest alături de calul Ardo și Uma și vom face o serie de demonstrații de dresaj călare - folosirea armelor, Garrocha, dresaj western, dar și o sesiune de deburaj - pregătirea cailor tineri pentru călărie. Practic, voi încerca să pun șaua pe un mânz de 4 - 5 ani, pe care nu l-a încălecat nimeni, niciodată”, susține Denis Ștefan.

Haidook 2022 păstrează tradițiile bune din anii precedenți și pe lângă activitățile cu cai, organizatorii au pregătit ateliere de olărit, pielărie, și pictură, Haidook Family Race - în premieră la Haidook Summer Fest, petreceri surpriză pentru copii, colțul cu bunătăți și o mulțime de baloți de paie pentru relaxare.

Despre Comuna Runcu

Runcu se află pe valea Ialomicioarei apusene, la poalele munţilor Leaota şi Bucegi, la doar 36 km de municipiul Târgoviște şi 44 km de Sinaia. Comuna Runcu este a doua ca întindere din judeţul Dâmboviţa, cu o suprafaţă de 7.915 ha, de-a lungul Ialomicioarei apusene, afluent al Ialomiţei, de o parte şi de alta, până aproape de muntele Orlea. Satul Runcu este atestat documentar în anul 1564 când locuitorii lui făceau comerț cu brașovenii.

Despre Asociația Ride Wild Carpathia

Asociația Ride Wild Carpathia s-a nascut din dorinta de a promova frumusețile României așa cum se văd ele din șaua calului. Iubim caii și facem tot ce ne stă în putință să promovăm turismul ecvestru și să ne asigurăm că bunăstarea cailor este respectată și protejată. Atât caii, cât și toți cei care călăresc, conduc sau lucrează cu cai au nevoie să își desfășoare activitatea în siguranță, în mod plăcut și cu cea mai înaltă competență profesională.