„După doar 30 minute la soare tigaia a atins temperaturi de 65°C, iar oul a început să se gătească”, arată un experiment făcut de ONG-ul Străzi pentru Oameni. „Domeniul public devine pur și simplu inutilizabil și periculos din cauza schimbărilor climatice. Avem nevoie de umbră, de pomi și de spații verzi”, spune organizația.

Ou gătit la soare în Piața UniversitățiiFoto: Strazi pentru oameni

„Temperaturile de 43°C înregistrate astăzi ar fi fost considerate o anomalie absolută în urmă cu un deceniu. Din păcate în foarte puțini ani aceste temperaturi vor deveni norma. Prin proiecte precum ”Coroană Verde pentru Regina Elisabeta!” vom reuși să adaptăm spațiul public la noua realitate climatică”, notează pe Facebook ONG-ul.

ONG-ul face referire la proiectul ”Coroană Verde pentru Regina Elisabeta!” care a câștigat concursul de bugetare participativă a Primăriei Capitalei. Proiectul prevede reabilitarea alveolelor verzi și replantarea arborilor care s-au uscat și au fost tăiați pe bulevardul regina Elisabeta.

Sâmbătă în Bucureșți a fost atinsă o temperatură de peste 40 de grade la umbră. La ora redactării acestei știri ANM înregistra temperaturi de 37 de grade la stațiile meteo din Capitală.

Piața Universității a fost reabilitată și redesenată la începutul anilor 2010, odată cu realizarea parcării subterane.

Din nefericire, însă, la suprafață Piața Universității a rămas „un deșert” de beton și pavaje, fără nicio zonă verde sau umbrită, dincolo de câțiva copăcei plantați la margine, lângă clădiri.

Foto - Piața Universității din București are parte de umbră doar când e înnorat afară: