Dupa o saptamana in care Chisinaul a fost capitala protestelor violente, artista basarabeanca Alexandrina Hristov a "infrant" comunismul "de lut" prin muzica ei. Intr-un Silver Church arhiplin, "fata care merge pe jos" si-a prezentat albumul de debut si a cantat despre avioane negre, despre femei dietetice si oameni de lut.

Joi seara, in jurul orei 22:00, intrarea in Silver Church era blocata de zeci de oameni care stateau la coada pentru a asista la concertul de lansare a albumul Om de lut. Inauntru - caldura sufocanta, dar mai ales probleme serioase pentru claustrofobi, caci probabil Silver Church nu a fost niciodata atat de populat.

La 22:10, toate acestea aveau sa nu mai conteze, caci, dupa un scurt "preludiu" instrumental, si-a facut aparitia Alexandrina Hristov, insotita de omul ei "de lut". Pe tot parcursul serii, a fost ajutata de o mana de muzicieni alesi pe spranceana, care au dus, alaturi de vocea si pianul Alexandrinei, instrumente precum chitara, trompeta, saxofonul, contrabasul, acordeonul, mandolina, tobele, clapele.

Inceputul a adus piesa care da si titlul albumului (Om de lut): "Mi-a trimis Dumnezeu un om de lut,/ Sa nu fiu singura pe pamant./ Om de lut cu gura de floare,/ O vorba m-alina, alta ma doare./ Om de lut cu ochii de cobalt,/ In apele lor adanci ma scald".

"Buna seara, Om de lut a venit! Ma bucur foarte mult ca sunteti atati de multi, nu-mi imaginam ca o sa veniti atatia!", a exclamat Alexandrina, impresionata de numarul mare de fani, pentru ca apoi sa-si arate sprijinul moral fata de evenimentele care au avut loc la Chisinau, in cursul acestei saptamani. "In seara asta si nu numai in seara asta, sunt alaturi de tara mea, de poporul meu, de parintii mei."

Nimic nu e ca tine a fost cantata intr-o varianta foarte "jazzy": "Zburam, avioane negre,/ Crestea viteza-n spidometre,/ Si eu zburam cu ele/ Deasupra tarii mele."

Nu a fost nevoie decat de cateva cuvinte - "Pentru prima oara, lumea e a mea,/ O lume la picioare, ce sa fac cu ea?" - pentru ca publicul sa izbucneasca in urale, recunoscand piesa Noi doi.

"O piesa foarte, foarte noua", i-a pacalit Alexandrina pe fani, caci, dupa cateva note care au amintit de Vestul Salbatic, versurile "Iarasi bate la geam/ Frunza, cazand/ Coborand de pe ram, ram, ram..." au aratat ca este vorba de cea mai cunoscuta si mai apreciata piesa a artistei: Fata merge pe jos.

"Eu sunt fata care-a mers pe jos si am venit aici. Buna seara!", a salutat inca o data Alexandrina, pentru ca apoi sa-l cheme pe scena pe Peter Sarosi. Dupa doua minute de cautari, a fost nevoie de o solutie de compromis: "Peter nu-i! Peter a fost si-a plecat. O sa cant fara Peter, asta e. O sa cant cu Gabi. E bine cand ai multi prieteni: Peter pleaca, ramane Gabi", a glumit artista si a cantat, in limba franceza, dar intr-un stil care a adus a muzica traditionala chinezeasca, piesa Roule Taxi.

"Daca va zic ce piesa am cantat acum, n-o sa ma credeti... o piesa populara romana, una veche, produsa-n franceza: Mana, birjar si du-ma-n noapte".

"Iubirea-i in mine, iubirea-i in voi!", avea sa ne asigure artista la finalul piesei Printre flori, care a fost urmata de cantecul Un deux trois, "condimentat" de prezenta inspirata a acordeonului.

Numai tu si Undeva au deschis calea catre Femei dietetice, anuntata ca fiind ultima piesa, spre dezamagirea celor prezenti. "Mai cantam o data ce am cantat o data?", a glumit Alexandrina.

Maria (Cantec de leagan) si Spre sud, cantate ca bisuri, au incheiat o ora si 20 de minute de muzica live. La final, publicul a urmarit primul videoclip al Alexandrinei (Printre flori), care a putut fi vizionat pe ecranele din Silver Church.