V-ati intrebat vreodata oare cum aratau dacii? Ei bine, lasati deoparte cartile de istorie, desenele din manualele "de-a-ntaia", ori Povestirile Istorice scrise de Dumitru Almas. Pentru asta exista Nicu Covaci! Pe 7 mai, Phoenix si Mony Bordeianu au cantat prima compozitie - creata in 1964 - a celei mai iubite trupe din Romania. Deschiderea a fost asigurata de Phenomenon, formatie compusa din baieti cu varste intre 8 si 14 ani.

Este 7 mai, suntem in Amfiteatrul Mihai Eminescu, ceasurile indica ora 20:30, norii anunta ploaia care nu are voie sa vina, iar pe zidul din dreapta scenei sunt intinse insemnele unor grupari de bikeri. Dintre toate, cel mai impozant este "Legio Dacorum Dac Motors Romania", amintind parca de steagul dacic. Se stie pasiunea lui Nicu Covaci pentru motoare...

Este timpul. Nicu apare mandru, drept, impunator ca intotdeauna, ducand cu el spiritul formatiei Phoenix. Voinic, cu fruntea lata, cu "plete lungi pe spete", cum ne va zice mai tarziu una dintre piesele reprezentative, cu eterna vesta de rocker-biker, "decorata" cu imense cartuse, apare doar pentru a ne prezenta formatia din deschidere.

"Am descoperit o formatie fenomenala. Se cheama Phenomenon. Baietii sunt intre 8 si 14 ani", anunta el. Publicul asculta nelamurit - a fost o gluma, nu a fost o gluma? - dar imediat avem confirmarea, cand Andrei, Catalin, Florian, Iulian si Mario apar pe scena. Zambetele schimbate intre spectatori nu sunt insa un impediment. Dimpotriva, Phenomenon sunt primiti cu simpatie si creeaza atmosfera, mai ales datorita pieselor cantate: Smoke On The Water (Deep Purple), Victims Of Changes (Judas Priest), Perfect Strangers (Deep Purple).

Sunt cantate si cateva compozitii proprii, ca Spune-mi, Patetic, Un nou inceput, Sperante desarte sau Revolution, "condimentate" cu antrenarea publicului intr-o serie de vocalize, dar mai ales cu atitudinea lui Catalin (voce), care ofera momentul serii atunci cand ii canta la ureche bodyguardului-fan-Guta.

FOTOGALERIE Phenomenon
Foto: HotNews.ro
"Bravo, kid!" zice o voce din public, in timp ce Phenomenon incep sa cante faimosul Negru Voda al trupei Phoenix, spre finalul unui recital de aproape o ora.

Iata ca a venit si momentul mult asteptat al serii, cu Nicu Covaci si Ovidiu Lipan Tandarica in prim-plan. Inceputul, facut in forta, aduce "cateva din piesele mai noi, pe care publicul nu prea le stie, pentru ca pe medii nu suntem asa de difuzati cum se facea pe vremuri": Ora-hora, Jocul si Liber ("dedicata celor care au curajul sa detina un motor cu doua roti, o suta de cai putere. Si e vorba de motociclisti. Dedicam aceasta piesa motociclistilor si fanilor Phoenix").

Apoi, "Dacul" isi ia chitara acustica si, ajutat de noua voce a trupei, Bogdan Bradu, ii determina pe cei prezenti sa se ridice de pe scaune, mai ales ca amfiteatrul rasuna, pe rand, de piese ca Fata verde, Strunga, Mugur de fluier si Nesfarsita lupta.

Si pentru ca seara sa fie cu adevarat stralucita, apare pe scena si primul solist Phoenix, Mony Bordeianu, aducand cu el energie si voie buna. "E asta muzica, sau nu e asta muzica? Tandarica - grozav, Cristi - ce sa mai spun? 7000 de ghitari... fantastic!"

"Unde mi-e stativul ala grozav cu care puteam sa arat la lume ca mai am...?" glumeste Mony, inainte de a canta prima compozitie Phoenix, din 1964: Stiu ca ma iubesti, cantec prezent si pe noul album al trupei (Back To The Future).

"A aparut o caricatura foarte interesanta undeva. N-am vazut-o, dar mi s-a parut interesanta. Cica o moarte din asta mare, c-o coasa, se tot agita. Si o pasarica asa, mica: <>", spune Nicu Covaci, pentru ca Mony sa ne tina "in priza" cu piese ca Gipsys On The Run, Vremuri, Mama, mama si Canarul ("probabil cel mai neinteles cantec de protest al acestei tari").

Seara continua cu alte cateva cantece vesele (Zori de zi, Numai una, Nunta, Baba Novak) contrabalansate de Apocalipsa, "o piesa despre niste vremuri pe care n-am vrea sa le prindem, dar care tare ma tem ca vor veni". Si desi a fost cantata mai devreme de pustii de la Phenomenon, Negru Voda nu poate sa nu ne fie oferita si de Phoenix, alaturi de un solo al lui Cristi Gram si de cateva minute de magie a la Tandarica, Ovidiu fiind decis, ca intotdeauna, sa faca praf tobele.

Se canta, se danseaza alaturi de trupa, se tipa, astfel ca vine si un bis, piesele Phoenix, Ciocarlia si Andrii Popa incheind doua ore alaturi de probabil cea mai iubita formatie romaneasca din toate timpurile.

"Iata ca renaste cel ce, singur, are

darul de-a se-ntoarce, curatit prin mare

foc: duhovniceste, cel hranit cu-ambrozie

'n varf de chedru verde: cumpana si osie..."