Pe acordurile Splitting The Atom, Girl, I love You, Atlas Air sau Teardrop, Safe From Harm, Karmakoma si Angel, 3000 de fani au cantat, au dansat si au intrat in atmosfera imaginata de Massive Attack duminica, in al doilea concert sustinut la Bucuresti de Robert "3D" Del Naja si Grantley "Daddy G" Marshall, alaturi de alti noua muzicieni.

Foto:

Ca si in 2008, efectele vizuale s-au completat cu mesaje de impact cu tenta politico-sociala, pe acelasi ecran imens. Politica lumii (Summitul G20: Va fi bine, dar nu stim cand; Adio BNS, dar in realitatea raman cu tine, Votul tau conteaza), citate celebre (Moartea este solutia tuturor problemelor. Daca nu exista oameni, nu exista nici probleme), la titluri tipatoare din presa tip tabloid (Cu Dusterul 4x4 printre oi; Dan Diaconescu: Mi-au dat salteaua cea mai buna; Ion Iliescu a murit; Pisica rasista care il uraste pe Obama; Marean e dă buna credinta; A dat foc la birou ca sa plece mai devreme acasa; VIDEO Un iepure violeaza o pisica etc.) sau atacuri subtile la adresa gigantilor economici ai lumii - Gazprom, British ("Beyond") Petroleum etc. - toate au starnit reactii si sigur v-ati intrebat cine concepe aceste mesaje.

Conceput cu un buget de doua milioane de lire sterline, show-ul este creatia United Visual Artists, iar "headline-urile" de baza - statistici, stiri de ultima ora din lume etc. - sunt traduse in limba fiecarei tari din turneu, cu sprijinul organizatorilor locali. Apoi, "membrii trupei au o discutie cu organizatorii si se pun la punct cu mesaje sociale si politice ale momentului", pe specificul fiecarei tari, explica Cristian Busuioc, managing partner One Event, pentru HotNews.ro. "Impreuna stabilim ce fel de mesaje sociale cu impact pot fi proiectate, in asa fel incat sa starneasca un zambet, mai mult sau mai putin ironic."

Preluat din presa, un zvon: Ion Iliescu a murit. Teama de reactii?

"Ion Iliescu a murit", titlu prezent in presa anului 2010, dar totusi doar un zvon infirmat, a fost preluat alaturi de alte mesaje precum "Dan Diaconescu si-a luat cea mai tare saltea", "Avertizare meteo in 17 judete" sau cel referitor la injuratura lui Mircea Badea. "Noi am furnizat barfele si informatiile din zona de showbiz. A fost o decizie comuna, o metafora", a explicat Cristian Busuioc.

Beyond Petroleum: Astia de la Massive Attack au luat bani de la BP sa le faca reclama!

Beyond Petroleum

Beyond Petroleum

Foto: Ella Moroiu / HotNews.ro

Este cunoscut activismul politic si ecologic al membrilor trupei, ca si atacurile mai mult sau mai putin subtile la adresa unor companii cu impact in mediu. La concertul de duminica, pe acelasi ecran imens am putut vedea numele sau sigla unor companii precum Gazprom sau British Petroleum, devenit Beyond Petroleum. Multi nu au inteles ce a dorit autorul sa spuna, asa ca au comentat: "Astia au scris gresit" sau "Au luat bani de la BP ca sa le faca reclama".

Massive Attack

Robert "3D" Del Naja si Grantley "Daddy G" Marshall - Massive Attack - au cantat duminica alaturi de noua muzicieni - doi bateristi, un percutionist, un basist, doi chitaristi si trei invitati speciali pentru partile vocale. Ca si in 2008, am ascultat-o in deschiderea concertului pe Martina Topley Bird, a carei voce este prezenta pe doua din piesele ultimului album Massive Attack - Heligoland - Psyche si Babel. Artista a fost chemata sa cante live si partile vocale feminine din acest turneu. Asa cum au precizat Martina si, mai tarziu Robert Del Naja, colaborarea lor a luat nastere dupa concertul sustinut in urma cu doi ani.

Considerati drept precursori ai genului trip-hop, Massive Attack, trupa provenita din Bristol, Marea Britanie, au lansat in 20 de ani de cariera 5 albume de studio, 2 EP-uri, 16 single-uri, o compilatie si 2 coloane sonore, vandute in peste 10 milioane de exemplare in toata lumea. Membrii initiali erau DJ-ii Grant Marshall (Daddy G), Andrew Vowles (Mushroom) si MC-ul Robert Del Naja (3D), care s-au cunoscut in calitate de membri ai formatiei Wild Bunch.

Inceput ca un trio de productie in 1988, cu piesa Any Love lansata independent, Massive Attack a bifat colaborari cu nume sonore: Madonna, David Bowie, Tracey Thorn, Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), Sinead O'Connor, Damon Albarn (Blur), Horace Andy, Tricky, Shara Nelson, Neneh Cherry sau Martina Topley-Bird.

Heligoland, album lansat in luna februarie, este primul dupa o pauza de aproape sapte ani de la precedentul album de studio, 100th Window.

Setlist 27 iunie, Zone Arena, Bucuresti

United Snakes

Babel

Risingson

Girl I Love You

Psyche

Future Proof

Invade Me

Teardrop

Mezzanine

Angel

Safe From Harm

Inertia Creeps

Splitting The Atom

Unfinished Sympathy

Atlas Air

Karmacoma

Blog Iulian Comanescu: Ce a cautat Dan Diaconescu la Massive Attack