"Cine este mai bolnav? Edilul si institutia care, prin indiferenta si prin demagogie perpetueaza o stare de indiferenta urbana? Sau nucleul, celula, acea persoana care nu se spala pe dinti, care nu se da cu deodorant? Romanii sunt cei mai indiferenti din punct de vedere al consumului de deodorante in Europa", a spus Octavian Buda, conferentiar la Universitatea de Medicina "Carol Davila", in cadrul unei dezbateri despre "bolile orasului", de la mijlocul acestei saptamani. Marea problema a oraselor romanesti: "indiferenta de la tara care se transfera asupra orasului: nu este o urbanizare, ci o rurbanizare".

Octavian Buda, conf. dr.Foto: Editura Paralela 45

Prezent in cadrul unei dezbateri despre "bolile orasului", conf. dr. Octavian Buda a vorbit despre orasele romanesti si despre problemele existente inca de la inceputul secolului trecut, discutate in cadrul unei adunari de Thoma Ionescu (fost rectorul Universitatii Bucuresti, mare chirurg, fratele lui Take Ionescu): bolile infectioase care "secerau" populatia urbana, apa rea si lipsa de canalizare.

"In 1906, Thoma Ionescu discuta acest lucru, vorbeste despre secarea baltilor si despre indiferenta de la tara care se transfera asupra orasului: nu este o urbanizare, ci o rurbanizare. Deci ruralul intra in urban si-l dezagrega intr-un fel.

El aminteste de o lege care (la momentul respectiv era cu 25 de ani mai timpurie) se numeste A treia revizuire a legii sanitare britanice. Si spune aici foarte clar: "In Anglia se impune prin lege, oraselor care depasesc o anumita populatie, aducerea apei potabile si canalizarea orasului, iar atunci cand orasele n-au luat intr-un timp determinat aceste masuri, statul intervine. Si, pe propriile speze, se ocupa de apa si de canalizare, inscriind din oficiu, in bugetul orasului respectiv, suma necesara pentru ce e de platit".

"Exista doua sisteme medicale care tin de asanarea sanitara a unui oras. Este sistemul britanic, care spune: "dom'le, trebuie sa educam prostimea, n-avem ce face. Daca-i educam si ii facem sa aiba concepte igienice elementare, intrate in comportamentul lor ca o chestie de bun simt, evident ca aceste masuri sanitare pot sa functioneze". Dar asta se bazeaza pe un anumit nivel de civilizatie si, evident, o traditie istorica, ce probabil e de sorginte protestanta.

Alte sisteme sunt, insa, autoritare. In speta: sistemul tarist sau sistemul austro-ungar. "Nu! Il scoti afara din casa, il deratizezi, ii convine, nu-i convine", deci il pui cu brutalitate la punct".

"Thoma Ionescu, referindu-se la legea britanica, se contrazice: "Pentru a le arata domnilor cat de putin ne putem bizui pe initiativa oraselor, va voi da exemplul unui fost primar al unui mare oras din tara, al carui Consiliu Comunal a votat o suma de doua milioane de lei pentru canalizarea orasului." Am impresia ca doua milioane de lei in 1906 este o suma fabuloasa.

"Stiti ce a facut primarul cu aceasta suma? In loc sa faca canalizari, a intrebuintat practic toata suma la facerea unei gradini in centrul orasului. Si cand un membru al Consiliului Comunal, medic - siderat - l-a intrebat pe primar pentru ce n-a intrebuintat suma alocata la canalizarea orasului, raspunsul primarului a fost: "Canalele sunt subterane! Ele nu se vad. Gradina este pe sol si se vede. Prin urmare, am preferat o opera care sa se vada!"

"Cand un membru al Consiliului Comunal, medic - siderat - l-a intrebat pe primar pentru ce n-a intrebuintat suma alocata la canalizarea orasului, raspunsul primarului a fost: "Canalele sunt subterane! Ele nu se vad. Gradina este pe sol si se vede. Prin urmare, am preferat o opera care sa se vada!"

Thoma Ionescu, chirurg, fratele lui Take Ionescu

Si atunci intrebarea este asa: Cine este mai bolnav? Edilul si institutia care, prin indiferenta si prin demagogie perpetueaza o stare de indiferenta urbana? Sau nucleul, celula, acea persoana care nu se spala pe dinti, nu se da cu un deodorant (romanii sunt cei mai indiferenti din punct de vedere al consumului de deodorante in Europa)?"

"Cred ca norocul este ca numai din cand in cand sa mai apara cate o entitate suficient de obiectiva si de dezinteresata si sa-si puna problema unei asanari morale a unei societati. Pentru ca daca esti bine educat si respecti niste lucruri, indiscutabil dupa-aia anumite lucruri se organizeaza, a mai spus Octavian Buda

"Totusi noi nu suntem neaparat "periferie", sunt multe societati care din pacate se conduc prin acest sistem autoritarist sanitar. Dar chiar si cel mai autoritarist sistem sanitar doreste sa aiba ca finalitate tot comportamentul individual, omul care isi ia masuri de siguranta".​