Sicilia este cea mai mare insula din Marea Mediterana si e considerata una dintre bijuteriile turistice ale Italiei. Insula abunda in locuri frumoase, de la plaje superbe, temple grecesti, orase istorice, natura si oameni. In plus, atunci cand vine vorba de Sicilia, primul gand care ne vine in minte este legat de mafia siciliana. Este o insula pe care trebuie sa o vezi macar o data in viata, chiar daca e considerata de catre italieni partea mai saraca a tarii. Iata tot ce trebuie sa stii despre calatoritul cu masina in Sicilia si ce locuri nu trebuie sa ratezi.

SiciliaFoto: Razvan Pascu

Ce trebuie sa stii inainte sa pleci in vacanta in Sicilia

Daca veti inchiria masina in Sicilia si o rezervati in avans, cel mai probabil nu o veti putea face decat de la companiile mari si cunoscute. Celelalte au inca un mod destul de rudimentar de a lucra, adica unele iti cer pe email datele cardului sau nu fac rezervare decat cu plata cash. Noi am rezervat online un Audi A1, cutie automata, la pretul de 480 de euro pentru 7 zile.

Daca inchiriati masina, o sa vi se spuna atunci cand veti ridica masina sa faceti si asigurare full casco. Pe noi ne-ar fi costat 28 euro/zi + taxe si am considerat ca e prea mult. Suplimentar veti plati cam cate 25-30 euro/zi si pentru scaunul de copil, dar si pentru GPS. Noi am venit cu scoica noastra de acasa, iar in loc de GPS am folosit Waze pentru ca oricum aveam conexiune internet pe mobil.

Se conduce haotic. Spre deosebire de multe alte tari in care am mai inchiriat masina, in Italia se conduce nebuneste, iar in Sicilia in mod deosebit. Toate masinile sunt lovite sau zgariate, nu se acorda mereu prioritate, soferii vorbesc constant la telefonul mobil si nu semnalizeaza atunci cand depasesc, iar in orasele mari se claxoneaza mult. In plus, strazile sunt foarte inguste, unele atat de inguste incat o masina mai lata nu ar incapea, motiv pentru care trebuie sa fiti mult mai precauti si nu este o idee rea sa alegeti o masina mica.

Daca veti folosi Waze trebuie sa stiti ca mai ales prin orase, aplicatia mai da erori, adica afiseaza si te indruma pe strazi care sunt fie inchise, fie foarte inguste. Noi am folosit de multe ori in paralel Google Maps si Waze, atunci cand ne dadea drumul gresit pe o aplicatie, verificam pe cealalta.

Atat pentru Google Maps cat si pentru Waze aveti nevoie de acces la internet, dar cum costul la internet in roaming a scazut foarte mult, companiile Vodafone, Orange sau Telekom va ofera posibilitatea de a avea internet aproape nelimitat daca platiti 2-3 euro pe zi, pe optiuni de internet in roaming.

Atentie unde parcati masina! Daca aveti parcometre sa le folositi mereu si sa va platiti parcarea, chiar daca este scumpa, altfel riscati sa va treziti cu o amenda in parbriz. De exemplu, in Taormina exista doua parcari mari la cele doua capete ale strazii principale, care desi costa destul de mult (in jur de 2 euro pe ora), va scuteste de batai de cap. In alte orase am cautat in ghid parcarile din apropierea centrelor istorice si introduceam pe Waze direct adresa parcarii.

Atentie la viteza! Chiar daca veti folosi Waze, in Sicilia nu am vazut politisti cu radare mobile. In schimb am vazut multe radare fixe, unele sunt anuntate si de aplicatie, altele nu, mai ales cele de pe drumurile secundare mai mici, prin localitati.

Drumurile sunt destul de asemanatoare cu cele din Romania. Daca veti circula pe drumurile "de tara", unele sunt foarte proaste, cu denivelari si gropi. Daca veti calatori pe autostrada veti plati suplimentar (trebuie sa treceti pe la casa "bigletteria"). Unele autostrazi sunt noi si arata SF, sunt multe tuneluri si foarte bine facute. Altele lasa de dorit. Limita maxima de viteza este de 100-110 km/h, uneori si 130km/h. Intre Catania si Palermo sunt 77 de tuneluri, parte din autostrada.

Bancomate veti gasi cam peste tot in orasele mari, iar acestea elibereaza maxim 250 euro intr-o tranzactie. Puteti plati cam peste tot cu cardul, inclusiv la benzinarii, si mi-a placut foarte mult ca aproape peste tot primesti bon fiscal, chiar si la pensiunile retrase sau magazinele mici. Majoritatea benzinariilor sunt automate (ca la Rompetrol), introduci cardul si alimentezi singur.

Pentru a merge la vulcanul Etna din Catania sau Taormina exista circuite de o zi sau jumatate de zi de la agentiile de turism. O jumatate de zi costa cam 45 de euro si include drumul pana la baza de la 2000 m altitudine, urcarea cu telecabina si o plimbare cu jeep-urile sus la peste 3000 metri pentru a vedea craterul. Tururile sunt insa conditionate de un minim de 8-12 persoane, iar in extra-sezon sunt doar martea si sambata. Alternativa este sa inchiriati masina si sa mergeti pana la baza de la 2000 m, se poate vizita si acolo un crater, iar mai departe puteti urca singuri cu telecabina.

Daca vreti sa mergeti la plaja, atunci e mai bine sa nu va cazati in Taormina, ci in zona Isola Bella sau Mazzaro, care se afla farte aproape. Noi am stat in Mazzaro, se poate ajunge cu funicularul si cu autobuzul in orasul Taormina, sau in 7-8 minute cu taxi, ori masina inchiriata. Taormina se afla cam la 45 de minute de Catania.

Pentru a inchiria masina trebuie sa aveti card de credit. In general am vazut ca accepta si carduri de debit cu overdraft, dar nu se accepta carduri Visa Electron, ci mai mult Mastercard sau Maestro, chiar daca acestea nu sunt carduri de credit, ci doar de debit. Asta e valabil si pe vasele de croaziera. Asadar, sa aveti un card de credit la voi daca vreti sa inchiriati masina, sau macar un card de debit Mastercard cu multi bani pe el.

Garantia platita difera de la o masina la alta si de la o firma la alta. Noi am platit garantie suma totala + 100 euro, dar am vazut comentarii in care am aflat ca unii au platit garantie chiar si 3000 de euro pentru masina. Trebuie intrebat din start, atunci cand faceti rezervarea. Se pare ca daca veti cumpara asigurarea full-casco, atunci si garantia va fi mai mica.

Pentru GPS am primit recomandari aplicatiile Sygic, Navigon sau iGo (nu ai nevoie de internet). Pentru parcari exista aplicatia Parkopedia.

Unde te cazezi?

Daca veti calatori in Sicilia cu copiii, in special cei foarte mici, cred ca o idee buna este sa va cazati la apartamente pe malul marii, si eventual sa inchiriati o masina cu care sa mergeti in tururi de o zi prin apropiere. Nu toate hotelurile sau pensiunile sunt pregatite sa primeasca oaspeti asa de mici. Noi ne-am cazat la un astfel de apartament pe malul marii, nu chiar in oras in Taormina, ci la 7 minute de mers cu masina de oras, mai exact in zona Isola Bella. Daca veti alege sa va cazati la "agriturismo" in extra-sezon, cum am facut noi, e posibil ca la unele dintre acestea sa nu mai fie prea multi oaspeti, trebuie sa tineti cont ca proprietarii nu prea stiu engleza, iar daca veti citi ca aveti inclus "mic dejun tipic italian", asta inseamna ca este vorba de multe dulciuri si nimic foarte consistent (de exemplu cornuri umplute cu vanilie, dulceata, paine prajita, ceai, fara oua, lapte, branza sau altceva prajit).

Cum sunt preturile

Sicilia nu este o destinatie foarte scumpa, preturile nu se compara cu Roma sau Milano, insa este ceva mai scump decat in Romania. In orasele mici si uratele, precum Naro, am gasit preturi mult mai mici, inclusiv la restaurante.

Ce orase sa vizitati

Cefalu este un oras foarte frumos, merita sa ii alocati macar o zi, mai ales ca are si plaja, pe langa centrul istoric superb. De cazat, ne-am cazat cam la 20 km departare.

Si Siracusa, Taormina sau Ragusa merita cate minim o zi. Daca ajungeti la Ragusa, noi ne-am la 10 minute de oras, locatia arata bine, proprietarii sunt cumsecade, iar mancarea e buna.

In Catania am mai fost acum 10 ani, de data aceasta am ales sa nu vizitam nici Catania si nici Palermo din 2 motive: primul este ca ne-am dorit sa vizitam in special orase mai mici si sa nu mergem cu masina in orase foarte aglomerate, iar al doilea motiv a fost legat de siguranta noastra si a copilului. Auzisem multe persoane care ne-au spus ca desi povestile cu mafioti nu mai sunt atat de reale ca pe vremuri, totusi in orasele mari, din cauza crizei economice din Italia si din cauza imigrantilor, acestea nu mai sunt atat de sigure, uneori nici macar prin centru, asa ca am preferat sa nu riscam. Evident, nu trebuie sa faceti neaparat ca noi.

Ce-ar trebui sa vizitati neaparat

In Sicilia merita sa ajungeti la situl arheologic de la Agrigento. Veti gasi acolo temple grecesti de 2400 de ani pastrate foarte bine, unul dintre ele fiind si modelul de la care s-a inspirat UNESCO atunci cand si-a realizat logo-ul. Daca sunteti pasionati de arheologie, merita vizitat si teatrul antic din Taormina, foarte bine pastrat. E interesanta Sicilia pentru ca veti gasi influente grecesti, romane/ bizantine, uneori si stil baroc (de exemplu orasele Ragusa si Modena), dar si influente arabesti.

Ce trebuie sa stii despre oameni si mancare

Strazile sunt destul de murdare, traficul este aglomerat, multi arunca gunoaie pe jos, se fumeaza mult (dar nu in restaurante), multe strazi sunt in reparatie si multe cladiri sunt in constructie. Inarmati-va cu rabdare, seamana destul de mult cu Romania din acest punct de vedere. Italienii sunt galagiosi, iar dialectul pe care il vorbesc sicilienii s-ar putea sa va incurce putin, chiar daca stiti limba italiana. Au si o traditie destul de ciudata pentru noi, nu imi amintesc sa o fi vazut si in alte zone din Italia, dar poate ma insel: isi anunta mortii prin afise lipite prin oras, cu fotografia, ora si locul inmormantarii, precum si cateva cuvinte scrise de familie despre cel care a murit.

Mancarea este foarte buna, mie mi-a placut in mod special pizza, cannoli (dulciuri cu branza sau crema de vanilie), caponata (un fel de tocanita de legume), branzeturile si salamurile de diverse sortimente (in orasele turistice exista mici magazine de unde se pot cumpara la pachet sau se poate manca chiar acolo un mix, pe un platou). Inghetata si ciocolata sunt bune, orasul Noto fiind renumit pentru inghetata, iar orasul Modica pentru ciocolata.

Razvan Pascu este Consultant in Marketing Turistic la Travel Communication Romania si Asociatia Travel Focus. Are studii in Marketing, un MBA la WU Vienna University si a fost nominalizat de Forbes in generatia "30 sub 30". Scrie pe blogul sau si pe Facebook despre calatorii si antreprenoriat.