​Eurovision 2021 a început marţi seară în Olanda, la Rotterdam, România intrând în prima semifinală cu piesa „Amnesia” a lui Roxen. România intră în competiție pe poziția 13, alături de Australia, Azerbaidjan, Belgia, Croația, Cipru, Irlanda, Israel, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Slovenia, Suedia și Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Și de această dată, România a ratat finala, Roxen nereușind să califice România în finala Eurovizion 2021.

Prima semifinală Eurovision 2021 se difuzează în această seară, în direct la TVR 1, TVR Internaţional şi online pe TVR+, începând cu ora 22.00.

Fanii din 18 țări au posibilitatea să voteze România de până la 20 de ori de pe același număr de telefon.

Urmărește LIVEVIDEO concursul:

Concursul Eurovision 2021 se desfășoară în format restrâns. Delegaţiile naţionale participante la eveniment sunt supuse unor reguli sanitare stricte, precum separarea strictă a publicului şi obligativitatea testării anti-COVID-19 înainte cu 48 de ore. Sala de spectacole va găzdui 3.500 de spectatori la finala de sâmbătă, şi cele două semifinale de marţi, 18 mai, şi de joi, 20 mai, şi la repetiţiile generale. Această cifră reprezintă doar 20% din capacitatea sa totală.

Reprezentanta României, Roxen, cu piesa "Amnesia", va fi cel de-al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală a Eurovision 2021.

Conform regulamentului Eurovision, românii de acasă nu au dreptul să voteze pentru reprezentanta țării noastre, deci votul românilor din străinătate este cel care poate înclina balanţa calificării României în marea finală. Voturile primite de la publicul din străinătate vor conta în proporţie de 50%, restul de 50% fiind decizia juriilor din fiecare ţară.

Alături de reprezentanta României, în prima semifinală Eurovision 2021 vor concura reprezentaţii Lituaniei, Sloveniei, Rusiei, Suediei, Australiei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Cipru, Norvegiei, Croaţiei, Belgiei, Israel, Azerbaidjan, Ucrainei şi Maltei. În finala care va avea loc pe 22 mai se vor califica zece concurenţi.

Alţi zece artişti se vor califica din a doua semifinală, celor 20 de finalişti urmând să li se alăture, în actul final, reprezentanţii ţării gazdă şi ai Big Five - Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Fiind desemnată reprezentantă a României la ediţia din 2020 a competiţiei Eurovision, Roxen a lansat cinci piese pentru selecţia naţională, piesa "Alcohol You" fiind desemnată câştigătoare. Din cauza pandemiei COVID-19, competiţia Eurovision din 2020 a fost anulată, însă Roxen rămâne reprezentata României pentru ediţia din 2021 de la Rotterdam cu o nouă piesă: "Amnesia".

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul "Open Up", cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai.