„Șor promite să întoarcă Moldova dinspre Uniunea Europeană spre Rusia”, scrie chiar ziarul rus Kommersant, care relatează evenimentele de vineri seară din Republica Moldova.

Evghenia Gutul, bascana GagauzieiFoto: Emrah Yorulmaz / AFP / Profimedia

Vineri seară, Evghenia Guțul a aterizat pe aeroportul din capitala Republicii Moldova, după ce a participat la Moscova la fondarea mișcării politice „Pobeda”, inițiată de fostul partid Șor, mișcare explicit declarată anti-UE și pro-Kremlin.

„Patru membri ai delegației găgăuze, condusă de Evgenia Guțul, au fost supuși unor percheziții pe aeroportul din Chișinău după o vizită la Moscova. Doamna Guțul a fost apoi eliberată, iar ceilalți au fost interogați, a declarat consilierul ei, Iuri Kuznetsov”, scrie ziarul Kommersant, din Rusia, citând agenția TASS.

Agenția TASS o numește pe Guțul, 36 de ani, „șefa mișcării de autonomie din Moldova”.

„Au verificat totul, și telefoanele…”, a spus Kuznetsov, care a explicat că, după ce Guțul a fost eliberată repede, ei au mai fost reținuți încă două ore. „După aceea, ni s-a dat drumul tuturor”, consemnează agenția de presă rusă declarația consilierului bașcanei din Găgăuzia.

În cadrul unui declarații de presă la aeroport, Evgenia Guțul a cerut demisia șefului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, și a şefului Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuțanu. Ea a spus că „cetățenii moldoveni care veneau de la Moscova au fost umiliți și percheziționați timp de mai multe ore".

Kommersant: „Șor promite să întoarcă Moldova dinspre Uniunea Europeană spre Rusia”

Ziarul Kommersant, în general cu o atitudine mai echilibrată, caracterizează astfel întâlnirea politică de la Moscova, de la care venea delegația găgăuză: „La 21 aprilie, la Moscova, patru forțe politice moldovenești au anunțat crearea blocului „Pobeda" (”Victoria"). Acesta a fost condus de omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească. Domnul Șor și susținătorii săi promit să întoarcă Moldova dinspre Uniunea Europeană spre Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică și să-și desemneze candidatul la alegerile prezidențiale din toamnă”.

Găgăuzia este o regiune autonomă, cu aproximativ 100.000 de locuitori, din Republica Moldova.

Lidera ei aleasă, Evghenia Guțul, a intrat în atenția scenei internaționale prin mai multe declarații, la începutul lui aprilie ea declarînd, tot de la Moscova, că se pregătește unirea Republicii Moldova cu România, caz în care Găgăuzia își va autoproclama independența și nu a exclus varianta ca regiunea autonomă să ceară ajutorul trupelor ruse pentru a-și atinge obiectivul.