Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a anunțat luni că vedeta de televiziune Kim Kardashian a convenit să plătească 1,26 de milioane de dolari pentru a soluționa pe cale amiabilă un caz în care a fost acuzată că a promovat un activ crypto.

Kim KardashianFoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kardashian a promovat pe rețelele de socializare EMAX, un token creat și vândut de compania de cryptomonede EthereumMax, fără să dezvăluie că a fost plătită cu 250.000 de dolari pentru a face acest lucru. Întrucât era vorba de un activ financiar, legislația americană o obliga să facă acest lucru.

SEC a descoperit că suma i-a fost plătită vedetei pentru ca ea să posteze pe contul ei de Instagram despre aceste tokenuri digitale.

„Acest caz ne amintește că, atunci când delebritățile sau influencerii promovează oportunități de investiții, inclusiv active crypto, acest lucru nu înseamnă că acele produse de investiții sunt potrivite pentru toți investitorii”, a declarat Gary Gensler, președintele SEC, într-un comunicat remis presei luni.

Ce spun autoritățile americane despre cazul lui Kardashian

„Cazul doamnei Kardashian ar trebui de asemenea să le amintească celebrităților și altor persoane că legea le cere să dezvăluie publicului când și cât de mulți bani primesc pentru a promova investiții în active financiare”, a adăugat Gensler.

„Investitorii au dreptul să știe dacă publicitatea făcută unui activ este părtinitoare iar doamna Kardashian nu a dezvăluit această informație”, a subliniat și Gurbir Grewal, directorul departamentului de executare al SEC.

În postarea făcută pe Instagram în luna iunie a anului trecut Kardashian a distribuit un link către website-ul EthereumMax și le-a spus milioanelor sale de urmăritori:

„SUNTEȚI INTERESAȚI DE CRYPTO??? ACESTA NU ESTE UN SFAT FINANCIAR DAR DISTRIBUI CE TOCMAI MI-AU ZIS PRIETENII MEI DESPRE TOKENUL ETHEREUM MAX”.

SEC a intrat pe fir după ce mai devreme în cursul acestui an mai mulți investitori au dat-o în judecată atât pe Kardashian, cât și pe fostul jucător de baschet Paul Pierce și fostul boxer Floyd Mayweather Jr., acuzându-i de manipularea prețului tokenului prin publicitatea făcută.

Soluționarea pe cale amiabilă a acuzațiilor înseamnă că Kardashian nu este nevoită să recunoască fapta.