Postul Paștelui, care durează 40 de zile, este unul aspru, în care regăsim doar două dezlegări la pește: prima a fost pe 25 martie, de Buna Vestire, iar a doua este în Duminica Floriilor. Multă lume așteaptă cu nerăbdare această zi, după o perioadă lungă în care nu s-au consumat nici carne, nici lactate. Ce trebuie să știm însă despre pește? Ce pește e ideal să alegem pentru a îl pune pe masă în această zi, cum îl gătim și care sunt cele mai importante beneficii ale acestui aliment?

Pește pe masa de FloriiFoto: Valentin Jucov | Dreamstime.com

Postul Paștelui a început luni, 18 martie, și durează 40 de zile. În tot acest timp, până la Paște, credincioșii care aleg să țină post pot consuma carne doar două zile, și numai carne de pește: de Buna Vestire și în Duminica Floriilor.

Orice carne de pește este sănătoasă, dar peștele mai gras conține mai mult Omega 3

Orice tip de carne de pește este sănătoasă, explică pentru HotNews.ro nutriționista Lygia Alexandrescu, însă carnea de pește are un secret: cu cât este mai grasă, cu atât este mai sănătoasă, spre deosebire de alte tipuri de carne.

Motivul? „Peștele gras conține mai mult Omega 3, iar din peștele gras se scoate Omega 3 și se fac suplimentele”, este explicația nutriționistului.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: Agerpres

Peștele gras nu trebuie confundat cu peștele prăjit sau gătit cu grăsime

Peștele gras nu trebuie confundat în niciun caz cu peștele gătit gras: prăjit sau cu grăsime adăugată.

Principala condiție pentru ca peștele să reprezinte un aliment sănătos atunci când îl punem pe masă este ca el să fie gătit sănătos: în niciun caz peștele prăjit nu are beneficii pentru sănătate.

„Peștele trebuie să fie gătit dietetic. Azicii grași Omega 3, acele proteine de foarte bună calitate pentru sănătatea cardiovasculară și sănătatea sistemului nervos, se păstrează dacă peștele este gătit la grătar, la cuptor sau la abur, nu și dacă prăjim peștele”, subliniază nutriționista Lygia Alexandrescu.

Se poate mânca prea mult pește?

Cu toate că peștele este o carne ușoară și sănătoasă, sfatul nutriționistului este să fim totuși atenți și la cantitate, după câteva săptămâni de mâncat doar vegetarian: „După o perioadă lungă de post, poate să existe tendința de a consuma prea mult pește”, spune nutriționistul.

Așa că sfatul nutriționistului este să avem grijă și la cantitate, deoarece „după un consum constant de timp de câteva săptămâni de plante și mâncăruri pe bază de plante, chiar și peștele poate să producă o serie de încărcări digestive”.

La masa de prânz, ideală este o ciorbă de pește, iar la acest capitol, preferata românilor este ciorba de crap.

În afara ciorbei, peștele ar trebui preparat fie la cuptor, fie la grătar,

Poate fi condumat împreună cu tradiționala mămăliguță. Aici, nutriționistul vine și cu un truc: cel mai bine este să folosim pentru mămăligă mălai clasic, care se fierbe timp de 20-30 de minute, nu mălaiul instant, care se fierbe mai rapid, în doar câteva minute. Acesta din urmă „nu are aceleași proprietăți, fibrele nu sunt la fel de prezente și este mult mai rafinat”.

Ciorbă de pește / Foto: Buriy | Dreamstime.com

Salata de icre îngrașă cel mai mult

Una dintre cele mai mari delicatese preparată din carne de pește o reprezintă salata de icre.

Atenție însă la două lucruri: în primul rând, ideal este ca salata de icre să fie preparată în casă, nu cumpărată gata făcută din comerț. Aceasta din urmă poate conține și mai multe grăsimi și, în plus, cea ambalată în plastic este de evitat, deoarece poate avea un impact asupra calității produsului. Dacă alegem totuși salata de icre din comerț, ideal este să fie ambalată în borcane de sticlă.

În al doilea rând, salata de icre îngrașă. Vorbim despre un preparat care conține o cantitate foarte mare de grăsime, iar sfatul nutriționistului este să nu consumăm, la o masă, mai mult de 20-30 de grame, adică undeva la două linguri.

Salată de icre / Foto: Iliuta Goean | Dreamstime.com

Alegeți pește proaspăt! Peștele vechi vine „la pachet” cu bacterii periculoase

Atunci când alegem să cumpărăm pește, el trebuie să fie cât mai proaspăt.

Peștele alterat poate crea mari probleme pentru sănătate, o toxiinfecție alimentară din această cauză nefiind deloc plăcută.

În cazul în care este alterată, carnea de pește poate conține bacterii foarte periculoase, precum Clostridium, Salmonella, E. coli, care cauzează probleme de sănătate.

Foto: Dreamstime.com, Agerpres.