S-a inmultit numarul de masini in Romania si a scazut cel al copacilor. S-au taiat arborii de pe marginea soselelor pentru inca una - doua benzi in plus, dar nu s-a mai sadit nimic la loc. Edilii marilor orase se lauda ca vor planta sute de hectare de copaci, insa acesta este ultimul lucru la care le sta gandul. Pana cand ne dam seama ca fara oxigenul produs copaci nu se poate trai, vom fierbe in suc propriu, in zilele caniculare de vara, adapostindu-ne la umbra cladirilor de beton.

1. Sunt o sursa de oxigen. Nu putem exista daca n-ar fi copacii. Un copac matur produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivaleaza cu cea inspirata de 10 oameni de-a lungul unui an. O padure actioneaza ca un filtru enorm care improspateaza aerul pe care-l respiram.

2. Curata pamantul. Absorb substantele chimice periculoase care ajung in sol. Ei mai au capacitatea sa filtreze apele menajere si substantele chimice de la ferme si reduc efectele substantelor care se varsa pe carosabil.

3. Controleaza poluarea fonica Cmai ales in marile orase. Important este sa-i plantati strategic, in jurul casei. Reduc atat zgonotul provocat de masini, cat si cel provocat de trenuri si avioane, in cazul in care locuiti in apropierea garilor sau aerporturilor.

4. Reduc efectele dramatice ale inundatiilor. Vedem an de an, la stiri, prin ce trec localnicii din zonele unde au avut loc defrisari masive. Si, cu toate ca gospodariile le sunt maturate de ape, foarte rare sunt cazurile in care oamenii se gandesc sa planteze copaci, ca sa nu mai treaca inca o data prin acelasi calvar.

5. Ca sa produca oxigen, copacii absorb carbonul si il depoziteaza in radacini si frunze. O padure poate inghiti atat de mult carbon, pe cat produce oxigen.

6. Curata aerul. Absoarb monoxidul de carbon, dioxidul de sulf si de azot.

7. Tin umbra si fac racoare. Ce nu dam vara sa stam la umbra unui copac stufos? Umbra pomilor reduce nevoia de aer conditionat. Studiile arata ca cei care locuiesc in orase cu putini copaci fierb in suc propriu, temperatura fiind mai ridicata cu cateva grade, decat intr-o zona apropiata de un parc, de exemplu.

8. Actioneaza ca un scut impotriva vantului. Toamna sau iarna, copacii care se afla in directia din care bate vantul actioneaza ca un scut. Ce beneficii au oamenii? Datorita unui palc de copaci aflat in calea vantului, vor plati cu pana la 30 % mai putin la factura de incalzire.

9. Previn eroziunea solului. Proiectele de controlare a eroziunii solului au inceput intotdeauna cu plantarea de copaci si de iarba. Radacinile pomilor intaresc solul, in timp ce frunzele domolesc forta vantului si a ploii.

10. Cresc valoarea unei proprietati. Daca vindeti o casa cu livada sau un apartament situat langa un parc, aveti toate sansele sa obtineti bani frumosi pe ele. Copacii cresc valoarea unei proprietati cu cel putin 15 la suta.