O zi pe pârtie ar putea fi o soluție perfectă după o săptămână obositoare, cu multe ore petrecute la birou. ”Mulți nu știu că, înainte de a se urca pe schiuri ori pe placă, trebuie să facă și o scurtă încălzire. Acest lucru este necesar, mai ales dacă aveți peste 40 de ani” - susțin salvamontiștii. În ultima săptămână, pe pârtia Sorica din Azuga au avut loc șapte accidente, din care cinci au fost grave. Acestea apar, de obicei, din cauza teribilismului și a dorinței de aventură.

Partica Sorica (Azuga)Foto: Hotnews

Pericolele de pe pârtie. Câteva sfaturi de la salvamontiști

Înainte de a vă urca pe schiuri ori pe placă, ar trebui să cereți câteva informații de la Centrul Salvamont. Informațiile referitoare la starea părtiei și condițiile meteo v-ar fi de un mare folos, pentru a evita accidentările.

Alexandru Bârțoiu, salvamontist: ”Sunt foarte mulți turiști care vin de la birou, stau toată​ ziua în fața calculatorului, vin la părtie agitați. Se pun rapid pe schiuri, se urcă în vârful pârtiei și, fără noțiunile de bază, se aventurează. Nu se interesează de condițiile meteo, nu știu cum este pârtia sau cât de înghețată este zăpada. Își iau echipamentul, bilet la gondolă, se urcă și, din nefericire, se întâmplă multe accidente.

Ștefan Simileac, salvamontist: ”Pentru cei care nu au mai schiat, este nevoie de o documentare. Ar fi ideal să citească Decalogul Schiorului - e necesar să se țină cont de tot ceea ce scrie acolo. Săptămâna trecută am avut șapte accidente, dintre care cinci au fost destul de grave. Sunt mulți turiști care caută aventură, deși nivelul lor de pregătire nu este pentru așa ceva. Mulți nu au echipamentul necesar: cască, mănuși, vin cu blugi – toate acestea angrenează un accident. Trebuie să ținem cont întotdeauna de persoanele de pe pârtie și să respectăm regulile. Tinerilor de 30 de ani, le recomand să își cunoască limitele și să nu fie teribiliști. Persoanele mai în vârstă trebuie să înceapă neapărat cu o încălzire pentru a evita întinderile musculare și să nu exagereze”.

Cum să evitați accidentele: Apelați la un instructor, învățați să cădeți într-o parte

Fiecare schior ar trebui să apeleze la un instructor dacă nu stăpânește bine tehnica. Atunci când se dezechilibrează, schiorul trebuie să cadă într-o parte. ”Niciodată nu trebuie să se lase pe spatele schiului, pentru că în acest fel, se accelerează schiul, prinde viteză iar atunci se pierde controlul” - explica salvamontiștii. Cei care nu știu să schieze foarte bine, trebuie să să apeleze la un instructor de schi, care să îi învețe lucrurile de bază: cum să cadă, cum să alunece, cum să evite un schior.

Cei care au trecut de 40 de ani trebuie să facă și câteva ture la baza pârtiei, pentru a-și reaminti mișcările și abia după aceea ar trebui să se urce în teleschi sau telegondolă.

  • Dacă nu ați ajuns încă pe pârtie, urmăriți imaginile. Sunt spectaculoase