Parintii care au o viata stresanta determina vulnerabilitatea la boala a copiilor lor, potrivit unor noi studii, informeaza bbc.co.uk. Oamenii de stiinta de la Universitatea Rochester au descoperit ca nivelul bolii este mai ridicat la copiii ai caror parinti sunt deprimati si nelinistiti. De asemenea, cercetatorii au gasit o legatura importanta intre stres si activitatea sistemului imunitar al copiilor.

Este cunoscut faptul ca stresul cauzeaza modificari ale sistemului imunitar, ceea ce creste riscul aparitiei unor infectii si a altor afectiuni.

Totusi, noul studiu, publicat in revista Brain, Behavior and Immunity, este primul care dovedeste ca problemele pot fi transmise de la parinti la copii.

Cercetatorii, condusi de Dr. Mary Caserta, au examinat parintii a 169 de copii, cu varste de peste 3 ani. Numarul total al afectiunilor a fost considerabil mai mare la copiii ai caror parinti aveau un nivel ridicat de stres.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o mare legatura intre nivelul de stres al parintilor si starea de sanatate a copiilor.

Dr. David Jessop, un cercetator de la Universitatea Bristol, a declarat ca este necesara realizarea unor studii pe termen lung pentru a vedea care este impactul imediat al stresului si modul in care micutii se vindeca atunci cand parintii sunt mai putin stresati.