Cel mai tanar profesor universitar din istorie: 19 ani
Alia a reusit astfel sa doboare un vechi record, luind locul in Cartea Recordurilor unui scotian, Colin Maclaurin, care la putin peste 19 ani devenea profesor la Universitatea din Aberdeen. Numai ca acest lucru se intampla in 1717.
Cotidianul The Independent relateaza ca Alia Sabur este o tinara americanca cu multiple abilitati in domenii dintre cele mai variate. Ea cinta foarte bine la clarinet, are centura neagra in arte martiale si, desigur, este un om de stiinta de mare perspectiva.
Sabur este doctorand in stiinta si ingineria materialelor, specializata pe tehnologiile de folosire a tehnicilor spectroscopice, cu aplicatii in prevenirea cancerelor sau a bolii Alzheimer.
Care este secretul inteligentei iesite din comun a Aliei? Ea spune ca doar o "curiozitate de copil". "Nu am vrut mereu decit sa inteleg cum functioneaza lucrurile. Ce e de fapt stiinta, daca nu un model de a explica cum merg treburile in natura?", spune Alia Sabur.
Tinara multumeste lui Dumnezeu, mamei si tatalui ei - un fost inginer care lucreaza ca reporter TV - pentru geniul sau. "Parintii mei m-au incurajat mereu in tot ce am vrut sa fac. Cred ca talentul meu este un dar de la Dumnezeu, la care s-a adaugat un context favorabil, creat de parinti".

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Desigur ca mi-as fi dorit ca Alia sa fi fost din Coreea de Nord, preferabil din parinti muncitori in mina (sau ceva asemanator), sa fi avut o "copilarie fericita" sub directa obladuire a partidului comunist!
Ma gandesc la "pretuirea" de care beneficiaza un tanar "ruman" in draga noastra tzara.
Probabil ca tanara cu numele Alia din "Rumania" ar fi fost felicitata de "iubitul nostru conducator" cu: Bravo bai pasarica!
da, viata asta e naspa, si eu personal n-am vazut la viata mea genii. ma ocup cu fizica teoretica, si in domeniu' asta, nush cum, da' treaba e facuta worldwide mai degraba de moshi microbisti pe la 40, nu de genii de 20 ...
si sa stii ca "dofturat", in acceptiunea americana a termenului, inseamna ca posesoru' titlului e in stare sa faca o lucrare de cercetare singur, de la cap la cuada. de ce sa nu astepti doi ani sa vezi daca chiar poate? in aceeasi ordine de idei, cum naiba sa faci profesor p-un ... student? :))
apropo de faza asta cu geniile si teveu'. pe bill clinton ti-l amintesti? "... molecular transistors ... imagine computers not larger than this cup of cofee ...". well, da' ce pacat ca toata treaba cu molecular transistors o fo' doar o mare tzeapa (adica unii au mintzit la greu). io zic ca in ceea ce priveste stiinta, graba strica treaba.
http://www.aliasabur.com/resume/index.html
Pacat ca oamenii se multumesc in a vedea valabila o singura sursa de informatii si nu fac cercetari si mai departe.
Aaa. Stai. Tu faceai "cercetare"? :)
Conform CV-ului are si doctorat, si publicatii. Daca citesti mai multe despre ea o sa iti dai seama ca activitatea ei nu are nimic de a face cu "rezolvatul problemelor din culegeri".
Oricum, mi-e greu sa inteleg de ce un om de stiinta cu o educatie corespunzatoare se agata de astfel de critici, mai ales fara a se informa in prealabil.
fata are fix trei bublicatii, e phd candidate (vedetz ca in dreptu' phd-ului nu e trecut anu' - si chiar orbitz de furie cum stetz, trebuia sa realizatz ca nu se face un dofturat intr-un an - deci inca nu are). din cele trei bublicatzii, doo e online, iar aia de e reala ... cautatz factoru' de impact ...
a fost la conferinta la mrs? am fo si io la aceeasi conferinta, si am avut si oral presentation. so what?
iar nene, pe vremea lu' edison, cum sa-tz spun ... stiinta era intr-o epoca ... romantca. nu prea se compara. e ca si cum ai discuta despre ce misto batea paul morphy pe toti si n-avea titlu de maestru. daca ar veni paul morphy acu', ar lua-o de la totz catindatii de maestru. lumea progreseaza, man. se schimba. epoca romantica a trecut. si genii nu se mai nasc. ah, tot asa cum nici extraterestrii nu mai aterizeaza.
Premisa ta initiala era: "NU ARE publicatii, omule. contributia ei stiintifica e zero." Ulterior, s-a schimbat la "fata are fix trei bublicatii".
E oricum bine ca stii sa iti sustii punctul de vedere cu succes.
Cat despre calitatea univestitatilor si a doctoratelor pe care ai caracterizat-o in termeni puri academici ("acceptiunea americana a termenului, inseamna ca posesoru' titlului e in stare sa faca o lucrare de cercetare singur"), este de dorit revizuirea generalizarilor.
Daca ai sa urmaresti mai des si materiale de circulatie internationala si nu doar cateva conferinte pentru care simti nevoia sa fii apreciat pentru ca ai participat, vei observa ca si in universitati strainie (mai ales americane) se face treaba buna.
http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/top_100_universities/
Generalizarile si distorsionarile de informatii nu degaja decat un aer de nesiguranta si frustrare. ("La voi in romania", "lumea civilizata", etc). Cand vei reusi sa fii mai specific, vei reusi sa porti o discutie coerenta, bazata pe argumente, si nu pe pareri.
Pasiunea ta pentru sah cere staruinta, planuire si atentie in selectarea urmatoarelor miscari, nu acte nedocumentate, pareri subiective.
In stilul asta pierzi reflectorul de pe rege repede.
Succes in continuare in studiul fizicii teoretice!
Tie sa-ti iasa mai bine. :)
deci io ma opresc aici, mi-e indifernt pana la urma ce crezi tu. nu faci parte din tagma (daca nu stii ce e un coeficient isi, nu merita sa mai contiui polemica) deci ai libertatea sa crezi in genii, in minuni si-n ce mai vrei tu. peste un an-doi oricum fata aia n-o sa mai existe. ca si ailalta geniala, de s-a facut prostituata in uk.
bottom line-ul este ca nah, se vede influenta stirilor de la ora 5 si a cantarii romaniei. vrei un idol la care sa te-nchini tinindu-te cu o mina de bara autobuzului. cine sunt eu sa nu-ti dau voie?
in clipele de luciditate, sa stii ca stiinta se face in alte locuri :). cand o sa ai chef si n-o sa mai ai nevoie de genii, uita-te pe pajinile de la berkeley, stanford, ucla, mit ... o sa-i vezi p-aia care chiar misca lucrurile in stiinta ;)
Daca are, sa vedeti atunci recorduri...