Cât de „covid free” este Zanzibar? Un scurt ghid pentru românii care merg în vacanță în această insulă

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Duminică, 21 martie 2021, 8:18 Life | Calatorii


Femei din Zanzibar
Foto: TravelZoom.ro
​În ciuda poziției ciudate a oficialilor țării, tanzanienii nu sunt naivi. Oamenii pe care i-am întâlnit, atât în Tanzania continentală, cât și în Zanzibar, vorbesc cu teamă despre pandemie și spun că au cunoscut localnici care s-au îmbolnăvit de Covid. Pe baza experienței personale înclin însă să cred că, deși ar fi o naivitate să spui că Zanzibarul a fost ocolit de pandemie, riscul de a te îmbolnăvi este scăzut.

Prima dată am fost în Zanzibar în 2014, pe vremea când turismul local era pe la începuturile sale (resorturile au început să apară în anii 2000). Pe atunci, la aeroport îți aduceau bagajele de la avion cu roaba -mă rog, cu un căruț mai mare- iar cei mai mulți dintre angajații resorturilor proveneau de pe continent, din Tanzania, pentru că localnicii, fie nu aveau skill-urile necesare, fie nu aveau chef să interacționeze cu occidentalii din motive religioase/culturale.

Lucrurile s-au mai schimbat în 2021, de fapt s-au schimbat considerabil, iar turismul în insulă a crescut până la cer, la fel și interesul românilor pentru Zanzibar.

În 2014, italiana era limba pe care o auzeai cel mai frecvent printre turiștii din insulă, acum sunt rusa, poloneza și româna, dar asta, mai mult ca sigur, are legătură și cu faptul că Zanzibarul e printre puținele destinații de vacanță deschise în timpul pandemiei, combinat cu restricțiile de călătorie mult mai severe în țările vestice decât în cele estice.

Plus că Zanzibarul se promovează ca destinație „covid free”, ceea ce parțial poate fi adevărat, parțial e o naivitate, dar despre asta vom vorbi mai încolo.

După cum spuneam, insula- de fapt, arhipeleagul, ca să fiu mai exact- s-a schimbat în ultimii ani, s-au diversificat ofertele de cazare, nu mai sunt doar resorturile internaționale cu multe stele și pretenții (în mare, îndreptățite), ci și locuri mai accesibile, iar tot mai mulți localnici sunt implicați în turism. Și îmi place să cred că acest lucru se cunoaște și în buzunarele zanzibarezilor.

Ca să fac o paranteză, acum, dacă vorbești cu oamenii locului, vei auzi multe păreri ferme că Zanzibar ar trebui să iasă din Uniunea Tanzaniană pentru că, datorită turismului în plină dezvoltare, se poate descurca singură pe scena mondială.

I-am adus aminte însă unui localnic ce susținea acest lucru că Zanzibar a cerut singură unirea cu Tanzania, în haosul ce a urmat declarării independenței în 1964, după o revoluție în care au fost uciși vreo 13 mii de oameni (mai multe despre istoria Zanzibarului, am scris aici).

Dar să lăsăm istoria și politica locală la o parte și vorbim puțin despre cum este Zanzibarul astăzi, mai ales că atât de mulți români vor să meargă acolo (s-au lansat și chartere directe din București) în această perioadă cu foarte puține opțiuni exotice la dispoziție.

Pentru mulți, Zanzibarul va fi prima experiență africană, una care nu are cum să fie altfel decât memorabilă. Am să încerc mai departe să explic la ce trebuie să se aștepte cineva care pune acum piciorul pe insulă pentru prima dată.

Cât de „covid free” este Zanzibar?Stone Town, Zanzibar. FOTO via TravelZoom.ro


Tanzania, deci inclusiv Zanzibar, este una dintre țările care nu raportează cazuri de Covid, de aceea este și pe „lista verde”. Președintele țării, unul dintre cei mai vocali negaționiști ai pandemiei, a murit zilele trecute în urma unui atac de cord, și s-a speculat că ar fi fost bolnav de Covid, deși nu există dovezi publice în acest sens.

Alți politicieni, precum vicepreședintele din Zanzibar, au fost confirmați oficial cu Covid, unii au și murit între timp.

În ciuda poziției ciudate a oficialilor țării, tanzanienii nu sunt însă idioți. Oamenii pe care i-am întâlnit, atât în Tanzania continentală, cât și în Zanzibar, vorbesc cu teamă despre pandemie și spun că au cunoscut localnici care s-au îmbolnăvit sau chiar au murit din cauza bolii.

În Zanzibar, mi s-a explicat că aceste cazuri au existat în capitală, în Stone Town, și că a fost vorba despre „oameni de afaceri care călătoresc mult în afara țării”.

Pe de altă parte, încrederea zanzibarezilor că boala nu are cum să fie prea răspândită în insulă se bazează pe faptul că turiștii care vin aici sunt „oricum controlați la aeroport, deci nu au cum să ne aducă covid de la ei din țară”. Lucrul acesta nu prea este adevărat.

Tanzania nu cere test Covid la intrarea în țară (noi ne-am făcut teste PCR în România doar pentru siguranță, nu ni le-a solicitat nimeni), pe aeroport ți se ia doar temperatura, iar la plecare, unele companii aeriene precum Qatar Airways au cerut până acum câteva zile un test făcut la spitalul public Mmoja.

Între timp compania din Golf a renunțat la această obligație. Chiar și așa însă, la plecare, la intrarea în aeroport, autoritățile zanzibareze au cerut prezentarea testului PCR, printat pe hârtie și ștampilat, tuturor turiștilor, ceea ce le-a creat neplăceri celor care nu-l aveau sau nu-l aveau decât în format electronic (nu știu dacă au fost lăsați până la urmă să intre în aeroport, înclin să cred că da).

Important de spus este că fiecare test a fost verificat de un funcționar pe site-ul zanzibarcovidtesting.co.tz, acolo unde trebuie să te înregistrezi pentru testare, pentru a preveni eventualele falsificări.

Deci testarea anti-covid pare a fi un lucru luat în serios (pe cât de serioase pot fi lucrurile pe aici), chiar dacă am citit și opinii ale unor jurnaliști străini care susțineau că toate testele PCR făcute în Zanzibar ies musai negative, tocmai pentru a menține țara pe „lista verde”. Nu am văzut dovezi în acest sens, deci până la proba contrarie, nu am decât experiența personală de la spitalul Mmoja din Zanzibar City.

Procedura este cam așa: te înregistrezi pe site-ul zanzibarcovidtesting.co.tz, apoi cu numărul generat de sistem te prezinți la spital, plătești o taxă de 80 de dolari, după care mergi într-o camera și niște asistente îți iau probe din gât.

Rezultatul trebuie să-l primești pe mail în 48 de ore, eu nu l-am primit nici până în ziua de azi, sau, mai simplu, intri din nou în sistemul online, cu numărul pașaportului, și descărci de acolo certificatul.

Toată procedura poate dura și câteva ore bune, stai la mai multe cozi, sistemul se blochează, cade netul etc. Îți trebuie doar răbdare.

În același timp, mai trebuie spus că angajații hotelurilor, agențiilor de turism, șoferii companiilor de taxi și personalul aflat în contact direct cu turiștii poartă mască.

În restaurante, hoteluri, locuri publice există dezinfectat și, de asemenea, chelnerii poartă mască. În afara acestor locuri, nimeni nu poartă mască în locuri publice și nici nu există obligații în acest sens. Probabil ar fi complicat să pui niște oameni care câștigă 100 de dolari pe lună să-și cumpere măști pe care să le schimbe din patru în patru ore.

Pe baza experienței personale înclin însă să cred că, deși ar fi o naivitate să spui că Zanzibarul a fost ocolit de pandemie, riscul de a te îmbolnăvi este scăzut. Mai ales dacă eviți locurile aglomerate, precum piețele din Stone Town, și petreci mai mult pe plajă și în aer liber.

Și o altă observație personală: nici măcar turiștii din Europa nu poartă mască în Zanzibar, chiar dacă merg prin locurile aglomerate din Stone Town. Asta mi-e un pic mai greu de înțeles. Sau pot căuta o explicație în faptul că marea majoritate a turiștilor de acum provine din țările estice.

Chiar așa, mega-turistică, Zanzibar e Africa și ar fi bine să nu uiți asta
După cum spuneam, pentru un european care nu a mai pus piciorul într-o țară africană, întâlnirea cu Zanzibarul poate fi un pic șocantă. Am fost în multe țări africane și, deși îmi place de mor acest continent, nu cred că aș putea folosi vreodată expresia „aici mă simt ca acasă”.

De la căldura insuportabilă în anumite perioade ale anului (în martie chiar e cald în Zanzibar, peste 30 de grade cu multă umezeală, ceea ce-ți transformă orice mișcare într-un efort considerabil, urmează trei luni de sezon ploios și de abia apoi vine sezonul cel mai potrivit pentru vacanță), de la soarele arzător care, dacă nu ești acoperit cum trebuie și nu folosești cremă solară cu protecție de măcar 30 plus, îți poate provoca arsuri grave (de la culoarea roșie a pielii provine și denumirea folosită de localnici pentru albi, „mzungu”), până la casele din pământ, fără geamuri și cu acoperișuri din paie, totul e exotic în cel mai pur sens al cuvântului.

După aceea sunt localnicii, amabili și plăcuți, dar care se mișcă atât de lent („pole pole”, expresia locală care înseamnă „încet-încet”, e una dintre cele mai folosită în Zanzibar) și sunt atât de puțin familiarizați cu cea mai banală tehnologie (Întrebare: De câți angajați ai unui hotel e nevoie ca să scoți un document la imprimantă? Răspuns: de niciunul, trebuie să vină șeful de la IT ca să rezolve problema).

Viața în Zanzibar nu e calculată și programată ca în Europa, foarte multe lucruri sunt lăsate să vină de la sine, ce e stabilit astăzi, mâine poate fi complet diferit. Dar nu are absolut niciun sens să te enervezi, ci pur și simplu să accepți realitatea că ai ajuns într-o altă parte a lumii, complet diferită de cea cu care ești obișnuit.

O parte a lumii incredibil de frumoasă, cu o natură care te învăluie din toate părțile, care te poate vindeca de tot stresul și viața agitată de acasă, dar te și poate răni dacă nu o tratezi cu atenția cuvenită.

Nu sunt animale periculoase în Zanzibar, poate doar în Parcul Național Jozani, dar poți să calci, de pildă, într-un arici de mare, când mergi la reflux pe fundul oceanului, printre corali și alte vietăți marine.

Sau poți să faci o indigestie glorioasă, nu pentru că mâncarea ar fi stricată, ci pur și simplu pentru că stomacul tău nu e obișnuit cu atâtea mirodenii din bucătăria swahili. Sau din cauza căldurii.

Nu ar fi rău să vii la tine cu medicamentele potrivite. Și chiar dacă nu ți-l cere nimeni, vaccinul contra febrei galbene e și el important în condițiile date.

Și nu spun asta să sperii pe cineva, ci doar să-ți amintesc că, deși poate stai într-un resort de cinci stele cu piscină și condiții ca acasă, ești totuși în Africa ecuatorială.

Iar localnicii sunt prietenoși cu tine, dar niciodată nu vei fi unul de-ai lor. În primul rând vei fi cineva cu mai mulți bani decât ei. Și nu e neapărat rău să fii darnic, să lași bacșiș, să nu împingi negocierile până la absurd și să realizezi că dacă pentru tine 5000 de șilingi (2 dolari) nu înseamnă mare lucru, pentru cineva de acolo poate echivala cu o masă puțin mai îndestulă în seara respectivă împreună cu familia.

Zanzibarezii fac mulți copii, sunt musulmani destul de conservatori, iar unii dintre ei au și mai multe neveste. Desigur, cei care-și permit acest lucru. Și fac mulți copii și pentru că aceștia reprezintă sprijinul lor la bătrânețe, sunt „pensia mea”, după cum mi-a spus Ali, un localnic din Pwani Mchangani, care avea doi copii și intenționa să ajungă la o frumoasă echipă de șase.

Cât de scump este în Zanzibar?
Într-o insulă în care oamenii obișnuiți câștigă 100-200 de dolari pe lună, aproape nimic nu este ieftin pentru străini. Sună paradoxal, dar nu e. Și nu vorbesc aici doar de resorturile exclusiviste, ci de viața de zi cu zi în care trebuie să cumperi lucruri și servicii de la localnici.

Îmi aduc aminte de vânzătorul dintr-un magazin din Stone Town care mi-a spus vreo trei prețuri pentru un pachet de țigări, plecând de la unul aberant de mare, până la o sumă mai apropiată de prețul din România, doar după ce m-am prefăcut că plec de la el din magazin.

Sau de Ali care mi-a aruncat suma de 50 de dolari ca să-mi fie „ghid” într-o plimbare până la recif, pe plaja din Kiwengwa, într-o dimineață când oceanul era retras, pentru ca apoi să zică bucuros „OK”, la 20 de dolari, deși sunt convins că ar fi acceptat să meargă și pentru zece.

Am constatat că prețurile fixate de localnici nu urmează nicio logică, iar explicația e aceea că oamenii nu prea înțeleg care este pentru tine valoarea banilor respectivi. Îți cer 50 de dolari sperând că suma e acceptabilă pentru buzunarul tău, dar se mulțumesc și cu mai puțin, pentru că oricum pentru ei e suficient.

Citeam pe un blog că cineva dădea 5000 de șilingi când era oprit cu mașina de un polițist local, ca să fie lăsat în pace, și m-am gândit că tot 5000 de șilingi (2 dolari) am lăsat și noi bacșiș băiatului care căra bagajele. Deci care ar fi oare mercurialul bacșișului în Zanzibar? Nu-l căuta că nu există.

Citește continuarea pe TravelZoom.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16693 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  mie mi se pare over-rated Zanzibar (Duminică, 21 martie 2021, 12:03)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  adica preturile de acolo sunt exagerat de mari in raport cu ce ofera. Da, e plaja aceea f.f.f alba, nisipul f fin, e f cald, apa se vede super albastru (uneori, cand e, pentur ca fund de nisip alb, logic), DAR:
  1) tocmai, ca de regula NU ai apa marii sau nu e suficient de mare ca sa te poti bucura de ea si innotand. In toata zona, nu doar Zanibar, ci si mare parte din Maldive, Kenya- ori te tavalesti in noroi alb/nisip/mal porceste in apa mica si mai calda decat in cada din baie, ori stai...la piscina hotelului (asta daca esti totusi noroc sa aiba piscina). Sa zbori mii de km ca sa stai la o piscina daytime si sa te uiti in zare ca apa se retrage dincolo de recif, la cativa km in departare si cel mult o auzi, venind doar la flux, de regula odata pe zi si atunci f.f calda, uneori maloasa, nu vad absolut niciun "mood" de tropical vibe.
  2) gunoi....oribil de mult gunoi, nu doar in satele lor (nu au absolut nicio problema sa traiasca cu muntii de gunoi pe langa case etc, educatia lor pt mediu e dezastru....), dar in unele locuri e inclusiv pe plaja (fie arunca ei, fie aduc curentii)-cuie, plastice, cioburi, etc. Am alergat acolo si luat un cui in picior, pana sa observ ca superbul nisip alb era plin de pericole. Noroc ca avea vaccin antitetanos facut, ca altfel...
  3)preturile la resorturi exagerate . Rau. Nu vb doar de cazare, ci si de bautura si mancare. Ok, poate la alcool mai intelegi, ca e musulmana si au taxe f mari, dar si mancarea e f f scumpa, m-am simtit de parca vizitam Franta in unele locuri. totusi, pt o tara cu salarii de 100 euro pe luna, cineva e f.f.f lacom/hraparet si le face f mult rau. Mergi in Asia de Est si ai preturi de N ori mai mici, la aceleasi salarii.
  4) Atitudinea lor nu e chiar "prietenoasa". Maxim deferenta politicoasa, pt ca stiu ca de la turisti le vin banii. F f rar prietenosi. Au resentimente din perioada coloniala fata de albi, educatia lor precara nu ii ajuta in acest sens, nici sa diferentieze ca nu tot europeanul a fost colonist..
  • -3 (7 voturi)    
   Oarecum (Duminică, 21 martie 2021, 17:01)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Mai mult sau mai putin acorectc e ziceti. E adevart cu mare si "fundul ei" dar nu toti vor "salbaticiune". Cunosc vestici de 30 ani care nu indraznesc sa intre in apa marii...ii sperie. Vor piscine. Care e problema cu o "Infiniy pool" la buza unei mari turcoaz? Cred ca e chestie de gust. Si mie imi place marea dar nu am o problema cu o piscina cu temperatura optima la marul marii. Apropo, nus tiu la ce atol te referi la Maldive dar nu este chiar adevarat. Am innotat in continuu....edreot ca fara valuri. pentru alea mergi in Australia.
   2. E mult mai putin gunoi decat in lacurile de acumulare romanesti sau pe pajistile unde campeaza romanii. Apropo, stii ca in Zanzibar nu e permisa vanzarea pungilor d eplastic? In satele lor e c ain satele vesluiene cu diferenta ca nefiind frig pe acolo nu au nici geamuri la ferestre.
   Comparatia cu Franta mi se pare rizibila. Franta este o epava tursitica cu infrastructura ghoteliera din 70-80 si preturi de 2030. Asta e motivul pentru care nu merg niciodata la turrism in Franta (ski, mare etc). Ei intre ei isi platesc preturile alea.
   Cat priveste Zanzibar, resorrturile de calitate se tin pe bani multi. E cam ca la noi. Asta si pentru ca le trebuiesc 10 manageris i supervisori apoi paznici, bucatari si ajutor de bucatar care fac parte din complexul asta. E ca pe vaporuld e croaziera...3 miii de crew member la 2000 de pasageri. Normal ca devine scump totul, indiferent de salariile platite. Apoi mancarea e importata pe acolo ca nu cumpara bucatarii carne de vaca de la Stone Town sa tina resorturi de 5 stele.
   • +4 (6 voturi)    
    rog recititi ce am scris (Duminică, 21 martie 2021, 17:36)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    am comparat cu Franta la PRETURI, nu la conditii.
    Nu inteleg de ce simtiti nevoia sa dezvoltati ca e nu stiu cum in Franta. Sau chiar in Ro. Astea nu sunt destinatii tropicale/exotice.
    Si da, inclusiv in Maldive e o problema cu apa mica si refluxul, avantajul lor e ca multe insule sunt mici si deci panta litorala e mai accentuata, spre deosebire de insulele mari din Zanzibar, cu panta cu inclinatie f.f.f mica si de asta la un reflux de doar 1 m sau 2, ramai cu ochii in....soare la propriu. Dar chiar si asa, in Maldive sunt multe zone unde apa e mult prea mica.
    Daca va uitati chiar si pe fb si insta, 99 % din postari arata oamenii: la piscine, pe plaje (uitandu-se in larg din hamace), sau pe burta/spate in apa f.f. mica. E mai mult decat evidenta problema.
    Apa mai mare e mai la est. Sunt zone in Asia de Sud-Est unde e si acea apa superba si poti si innota si ai si piscine (daca pt astea vrei sa zbori cate 2 zile si nopti la dus si la intors, ca sa zaci la o piscina uitandu-te in larg, corect, nu am ce sa mai comentez, e evident ce fel de "turism" e asta).
    • +2 (4 voturi)    
     Oau (Duminică, 21 martie 2021, 19:50)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Iti citesc comentariile si iti dau absoluta dreptate in tot ce scrii. Lucrez in domeniu si stiu cum se pune cate o margea colorata ca sa arate ceva.

     Ma bucur ca mai sunt oameni care zic adevarul gol golut, asa cum este la fata locului.

     Felicitari si plus.
    • -1 (3 voturi)    
     Pai de ce? (Duminică, 21 martie 2021, 20:26)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     De ce sa comparam cu Franta cand la calitate nici nu se compara? In defavoarea Frantei. Deci daca preturile sunt acelaesi (desi ma indoiesc la calitate de resort similare) inseamna ca Zanzibar e mai ieftin pentru ca e superior ca locatie, resort, stele etc.
     Eu stiu foarte bine Zanzibar, nu trebuie sa ma uit pe FB, am ofst acolo d emulte ori. Avantajul este ca: Nu schimbi fus orar (ca in Tailanda) si ca mergi acolo IARNA. Unde poti merge iarna?? Soci sau Batumi cum spunea un comentator? Zanzibar e destinatie de IARNA, nicidecumd e vara unde Europa are destule de oferit.
     Stiu si Asia de SE foarte bine, e preferabila...daca ai insa copii care merg la scoala/gradinita nu prea ai chef sa mergi mai departe de Maldive, altfel mai mult ata decat fata...
     • +3 (3 voturi)    
      destinatii de iarna?! (Duminică, 21 martie 2021, 22:03)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      daca vrei exotice si tropicale iarna- mergi in America Latina, in Caraibe, in Asia de Sud-Est.
      Am expus de ce personal nu apreciez Zanzibarul si nici coasta Tanzaniei, Kenya, buna parte din Maldive. Refluxul si apa f. mica. Plus pb preturilor, la alcool, restrictii vestimentare in Maldive.
      Am intalnit pb asta cu refluxul ziua si in alte destinatii, de ex Bantayan in Filipine, e superb, f.f. cheap si fain, dar la fel ca Zanzibar, ziua stai in mare parte fara apa, doar pe plaja si se incinge al naibii de mult, practic te perpelesti acolo si cam atat.
      Sau Bali- alta problema- curenti f puternici si interdictia de a intra in apa in toate statiunile importante (Seminyak si cele de langa), a trebuit sa plec in tripuri la plaje nepazite ca sa pot intra, ca altfel, daca intrai mai mult de glezne te fluiera salvamarii sa iesi numaidecat.
      In schimb, sunt alte locuri din Filipine, Cambodgia, Thailanda, Caraibe, care au si apa si plaje superbe si vegetatie tropicala.
      Dar nu e baiu, voi continuati sa va duceti unde se face promovare si reclama, sa stati ca omizile la piscine, in resorturi all-inclusive si sa decartati banetul la resorturi si in trip-uri locale super-scumpe, mie si celor ca mine ne convine, ne lasati locurile noastre favorite si mai putin promovate cat mai naturale si libere.
      PS: Europa merita vara, logic. Sunt atatea destinatii de mers din mai pana in octombrie, ca e si pacat sa dai banii pe exotice cand le ai asa aproape.
      • -1 (3 voturi)    
       Ma confunzi (Luni, 22 martie 2021, 11:24)

       Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       Cunosc lumea asta in lung si lat, inclusiv Caraibele si America de Sud, Australia si Oceania. Cand nu aveam copil mergeam si in tailanda. Iarna. Cu copil nu te cari la -9-12 ore ca sa nu-ti tihneasca nici tie nici lor. Eu mergeam in Zanzibar cand romanii nici nu stiau unde este pe harta, ca a devenit acum mai comercial e altceva. Restrictii vestimentare in Maldive? Inseamna ca ai fost prin satucele lor mizerabile. In orice resort asta nu e nici o problema, din contra.
       Recomandarile nu ma intereseaza, am spus clar de ce. Daca poti sa imi dai niste recomandari pe fus orar de max. 4 ore diferenta, cald iarna si frumos sunt deschis sa aascult, altfel doar te dai mare ca unde mergi tu e bine si ieftin si unde emrgem noi e rau si scump. Ti-am spus motivele. Iarna asta eram cu un picior in Namibia, am schimbat planul in ultima secunda de am ajuns in Maldive.
       PS. Nus tiu despre ce resorturi aglomerate vorbesti in Zanzibar, am stat in resorturi de 17 bungallows cu o piscina in care nu erau mai multi de 3 oameni odata. Stiu ca sunt si alea enrome da rnu e musai sa le alegi pe ele.
       Daca vrei referinte iti dau.
 • +4 (16 voturi)    
  hahahaha (Duminică, 21 martie 2021, 15:07)

  john70 [utilizator]

  Uita sa mentioneze ca Zanzibaru' e o hazna islamica.
  • 0 (12 voturi)    
   Sunteti islamofob? (Duminică, 21 martie 2021, 15:31)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Dubai sau Cairo nu tot populatie musulmana au?Nu confundati islamul cu fundamentalismul islamic.In plus,insula Zanzibar a avut un trecut portughez,german si britanic.
   • -5 (7 voturi)    
    raspuns (Duminică, 21 martie 2021, 16:21)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui Kroko Dilu

    DA!
    • +2 (4 voturi)    
     Asa si?! (Duminică, 21 martie 2021, 17:15)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui john70

     crezi ca intereseaza pe cineva? Vorbi si nea Ion, ca si el e om! :))))))))
   • +10 (16 voturi)    
    nu trebuie sa fii islamofob (Duminică, 21 martie 2021, 17:11)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Kroko Dilu

    ca sa constati ca un loc nu e tocmai "turistic".
    Zau, Cairo e turistic?! in afara de piramide si cateva moschei si muzee, ce are de vazut? Ca in rest, trebuie sa stai cu paza dupa tine oriunde.
    Apoi Dubai, o mizerie de oras, aparent curat si cosmopolit, cu blocuri de sticla si infrastructura de invidiat, construit insa si servit de milioane de imigranti asiatici supra-exploatati. E un oras "frumos" asa cum e Sankt Petersburg, care a necesitat sacrificii umane de sute de mii de muncitori care au lucrat in conditii ingrozitoare.
    In plus, Dubai e o dictatura, autocratie islamica f dura (e tolerant doar cand doreste, atunci cand e vorba de adus bani, ca e intentionat raiul pestilor, prostituatelor si escortilor masculini), dar altfel, sa te fereasca Domnul sa intri in malaxorul "autoritatii" pentru ceva- ca ai incalcat vreo regula cretina de-a lor.

    Invatati sa priviti dincolo de poleiala si beteala, nu va mai lasati amagiti de orice margeluta colorata, realitatea din spate e de multe ori sumbra.
 • 0 (16 voturi)    
  Mai bine merg la Soci (RU) sau la Batumi (GE)! (Duminică, 21 martie 2021, 16:05)

  Nyk1 [utilizator]

  Ambele sunt mai aproape de casă și mai frumos, iar prețurile sunt MULT mai mici! Au și palmieri și în plus ambele sunt poziționate în locuri unde ramuri ale Caucazului se apropie de mare.

  Iar când ieși din resort dai în cel mai rău caz de familiarele blocuri comuniste, nu de munți de gunoaie și colibe dărăpănate. Spre deosebire de Zanzibar mai găsești și câte un KFC, doar că în siglă nu e col. Sanders, ci Stalin!
  • +4 (6 voturi)    
   Moama, au palmieri? (Duminică, 21 martie 2021, 17:30)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce sa zic, mare branza, si Mazare a pus palmieri la marea noastra, si Robu a impodobit bulevarde cu ei in timisora. Si daca vreau familiarele blocuri comuniste raman aici. Dar miscator cum stii sa-ti promovezi patria, bravo!.
   Nu te supara, dar prefer la orice ora Grecia sau Italia tarii mele, cu atat mai mult Rusiei. Si nu e scump, comparat cu Mamaia!
   • +1 (5 voturi)    
    La ei sunt palmieri adevărați (Duminică, 21 martie 2021, 19:18)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    Din ăia cu trunchiul mai gros decât un om, plantați înainte de Revoluția de la 1918.

    Vedeți aici: https://www.youtube.com/watch?v=MaBb9sdXfmk
  • +1 (3 voturi)    
   vreau referinta (Duminică, 21 martie 2021, 17:45)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Vreau referitna la Soci pentru un resort/hotel de 4-5 stele ca in Zanzibar la preturi "mult mai mici", cum ziceti. Eu ma tem ca aici compari mere cu pere. CUm ai spune ca la Poiana Brasov e ca la Andermatt...doar ca acolo ferestrele sunt de PVC si nu de lemn masiv
   • 0 (4 voturi)    
    De exemplu, la Mercure Sochi Centre... (Duminică, 21 martie 2021, 19:15)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    ...hotel dintr-un lanț internațional, de 4 stele, situat pe Ulița Ordzhonikidze (denumită după un celebru revoluționar georgian bolșevic, prieten cu Stalin) - deci chiar în buricul târgului - în jur de 4000 de lei o săptămână de sejur în iunie.

    La Batumi de regulă e chiar și mai ieftin.

    E drept că în Zanzibar găsești și la jumătate de preț printre resorturile mai ieftine, dar cu siguranță plătești cu vârf și îndesat avionul până acolo. Iar când ieși din resort e jale, în timp ce Soci chiar arată a oraș în care s-a organizat o olimpiadă.
    • +4 (4 voturi)    
     corect, DAR... e plin de rusi (Duminică, 21 martie 2021, 22:07)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     ca nah, e la ei...si rusii pe care i-am intalnit, in Bg, sau Vietnam sau Thailanda sai Filipine, geez, nu exista natie mai scarboasa ca si comportament tip "cocalar" ca rusii, decat chinezii si partial romanii.
     Adica se baga in tine, nu au niciun respect pt lumea de pe plaja, vorbesc tare, se imbata si urla, pun muzica, iti fumeaza in nas.
     Si daca am patit din astea unde erau mai putini, nici nu vreau sa imi imaginez cum e la ei acasa...
    • +1 (1 vot)    
     Haha (Luni, 22 martie 2021, 11:29)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Imid a urmatoarele:
     € 1,678 o saptamana in iulie (ca doar nu emrgi la Marea Neagra in aprilie sau octombrie) fara mic dejun sau ceva.
     Cum ajung acolo nici nu mai investighez ca banuiesc c anu sunt zboruri directe sau chiar conectate.
     La vremea aia in Turcia sau Egipt (nu vorbesc de Zanzibar ca e departe si nu merita vara) e la jumatate d epret cu cel putin un mic dejun inclus. Deci despre ce vb?
     Un resort bun in Zanzibar nu e jumatate de pret ci poate mai scump dar acolo e vacanta, nu rusismo-balcanism.
  • +6 (8 voturi)    
   hehe (Duminică, 21 martie 2021, 17:52)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   La Batumi n-aveti ce sa cautati ca va punem pielea pe bat, Yefreytor Nykola1


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by