​Nu-i așa că ai început să auzi tot mai des în jurul tău întrebarea: „Și? Unde faci Revelionul?” Pentru că suntem în plin sezon de căutări/ întrebări pentru destinațiile de călătorie de Sărbători, dar și pentru cele de anul viitor, am stat de vorbă cu mai mulți experți și influenceri în travel pentru a afla cum văd ei lucrurile din acest punct de vedere.

Ce vacanțe caută românii pentru revelion și 2023Foto: Alamy / Profimedia

Cum a influențat pandemia dorințele de călătorie

Laura Vereha și Sebastian Secan sunt inițiatorii proiectului Călător în Bascheți, blogul de travel cu una dintre cele mai mari comunități online din România. Laura și Sebastian susțin că pandemia a schimbat obiceiul de consum al românilor, iar odată cu această criză globală, ei au descoperit că țara noastră „are ce să le ofere, are locuri de poveste cu servicii premium, despre care nici nu știau că există.”

„Pentru 2023, vacanțele în România vor fi, din punctul nostru de vedere, în continuare, la mare căutare, pe fondul scumpirilor excesive a biletelor de avion, dar și a serviciilor turistice în străinătate.

Se vor căuta locurile în natură, care oferă activități, dar, de data aceasta, românii nu vor mai merge în vacanțe singuri, ci alături de prieteni, familie și apropiați. Din punctul acesta de vedere, locurile cu spa, piscină, jacuzzi sau cadă în cameră vor fi foarte cerute”, explică ei.

Aurelia Teslaru, de la „Aura Călătorește”, a cărei pagină de Instagram are peste 131 mii urmăritori, susține de asemenea că odată ce restricțiile au dispărut în proporție de 90%, românii au revenit la dorințele de vacanțe în străinătate, dar se orientează mai mult „către destinații apropiate.”

La rândul său, Răzvan Pascu, antreprenor în turism și organizator de grupuri de vacanțe, explică cum s-au schimbat obiceiurile românilor de consum/călătorie. Odată cu sezonul de iarnă, susține el, mulți români optează pentru petrecerea sărbătorilor (și mai ales Revelionul) în destinații calde, la plajă.

„Pentru Crăciun a fost o cerere uriașă pe Laponia. Noi am vândut două chartere pline de luni bune și am mai fi vândut minim două, dacă mai aveam locuri. Pentru cine caută experiențe tradiționale de Crăciun, dar și peisaje fabuloase cu multă zăpadă, ca de basme, recomand cu toată sinceritatea și zona Harghita de la noi”, adaugă el.

Mai mult, spre deosebire de anii pandemici, adaugă Răzvan, „românii au început să prindă curaj și nu se mai feresc atât de mult de rezervările în avans, mai ales că există și asigurări storno pe piață. Există cerere de pe acum pentru perioada de Paște, dar și pentru sezonul estival 2023.

Spre exemplu, grupurile mele de Japonia în perioada cireșilor înfloriți, în martie-aprilie, s-au vândut în 30 de minute, încă de acum câteva luni. O destinație tot mai solicitată de români în ultima vreme este Israelul, iar în octombrie eram în top cinci naționalități care au vizitat țara asta la nivel mondial.”

Vlad Berindean care este administrator al cMaximize, agenție de marketing și media specializată în turism, descrie pandemia drept „Big Bang-ul turismului românesc”, unde „a avut loc o redistribuire a pieței, în care cei mari au suferit pierderi importante, iar întreprinderile cu profil turistic mici și mijlocii au avut de câștigat.”

Vlad subliniază faptul că, spre deosebire de 2020, în 2021 și 2022 românii au vrut să călătorească mai mult în străinătate. Dar, mai spune specialistul, există cerere și în România, însă turiștii caută „zone mai puțin cunoscute, locuri „ascunse”, mai puțin promovate, dar cu personalitate”.

Corina Enache, sales manager la Paralela 45, crede că „totul depinde de buget, trenduri și percepția fiecăruia vizavi de știrile de zi cu zi care apar din toate părțile. Dacă este să ne luăm după vânzările de la Târgul de Turism 2022, românii rămân fideli Turciei, Greciei, Egiptului și Spaniei”, zice ea.

Românii și vacanțele exotice

Thailanda. FOTO: Dreamstime.ro

Laura și Sebastian de la „Călător în bascheți” spun că nișa doritorilor de vacanțe exotice va exista mereu în România.

„În ceea ce privește destinațiile calde aproape de România, Iordania este de mare interes, dar și Egiptul, care a rămas o destinație dorită de români, mai ales, în lunile noiembrie - aprilie”, susțin Laura și Sebastian.

Răzvan Pascu spune că el, personal, își va petrece Revelionul în Filipine, dar că există cereri și pentru America de Sud sau Australia.

„Rezervările de city breaks, de exemplu, sunt în scădere, în timp ce vacanțele exotice sunt tot mai căutate. Înainte de pandemie erau familii care plăteau mii de euro anual ca să meargă la hoteluri scumpe de lux din Turcia, de exemplu, însa acum călătoresc cu aproximativ aceiași bani în Mexic, Tanzania, Mauritius sau Caraibe.

Plus de asta, turismul este o parte esențială din economia țării în multe dintre destinațiile acestea exotice, iar asta se simte și în natura serviciilor pe care le primești, de multe ori fără cusur. Creșterea prețurilor peste tot în turism nu pot spune că a influențat negativ cererea de călătorii, cel puțin pe destinațiile exotice,” adaugă el.

Corina Enache explică faptul că vacanțele exotice au mers foarte bine în pandemie, deoarece nu aveau restricții ca celelalte țări din Europa și deși încă se vând și în prezent, mai ales pentru perioada de sărbători, nu toate sunt făcute pe chartere.

„Pachetele pentru destinațiile exotice au crescut ca tarif din cauza biletelor de avion și serviciilor la sol, însă ele se vor vinde în continuare, dar în trendul dinainte de pandemie”, susține ea.

Ce impact au războiul din Ucraina și inflația asupra vacanțelor

Aurelia Teslaru. FOTO: Aurelia Teslaru/ Arhiva personală

„Imediat după începerea războiului, clienții ne-au raportat anulări de rezervări în luna martie și o scădere drastică a cererilor în acea perioadă. Teama din piață a produs instabilitate, care în domeniul turismului s-a tradus în scăderea consumului. Lucrurile au început să revină la normal la mijlocul lunii aprilie.

Inflația și scumpirea utilităților nu ne-au afectat atât de tare până acum, față de ce ne așteptam și am avut parte de o toamnă cu grad de ocupare superior celui de anul trecut la, 90% dintre unitățile pe care le administrăm”, spune Vlad Berindean.

În același timp, Laura Vereha și Sebastian Secan vorbesc despre cum războiul și inflația au afectat cel mai mult consumul neesențial și cred că oamenii sunt acum mult mai greu de convins să-și cheltuie banii și se vor gândi de două ori înainte să aleagă un hotel sau o destinație.

„Vom căuta să călătorim smart, adică vom vâna biletele de avion ieftine și ofertele de tip last minute. Asta înseamnă să călătorim mai mult în extra sezon, să avem flexibilitate în ceea ce privește datele și bani pe card, ca să putem cumpăra pe loc biletele la preț bun, pe care le găsim.

De exemplu, în ciuda tuturor previziunilor, am găsit, pentru destinații precum Viena, Milano, Bologna sau Aqaba (Iordania), bilete de avion cu preț între 70 de lei și 120 de lei /slot, fără bagaje suplimentare incluse. Pe de altă parte, vom călători, mai mult ca oricând, sustenabil. Bagaje cât mai puține, asta înseamnă o amprentă de carbon redusă asupra mediului în care trăim și, evident, costuri mai mici”, spun ei.

Aura Teslaru spune că românii s-au orientat și către vacanțe mai aproape de casă și „au devenit mai receptivi la ofertele pe care companiile aeriene și agențiile de turism le au. Cu toții ne dorim să călătorim mai mult, cu bani mai puțin”, adaugă ea.

Corina Enache de la Paralela 45 spune că în timp ce unii români cumpără bilete la promoții, alții amâna vacanțele și „le e teamă” de ce-ar putea să apară.

„E un pic haotic, dar am venit în întâmpinarea lor și am convenit ca avansurile să fie 10% până la finalul anului pentru pachetele pentru sejur și 20% la circuitele pentru Paște și vara lui 2023, ceea ce ajută foarte mult la buget și-i ajută să facă rezervări pentru anul viitor.”

Răzvan Pascu crede că este normal să existe griji și temeri în sufletul fiecărui om, dar spune că din ce a observat în grupurile de turiști alături de care călătorește aproape pe toate continentele, „oamenii au speranța că totul va fi ok și caută să-și îndeplinească micile bucurii, printre care și vacanțele.

Mulți dintre turiștii pe care-i întâlnesc îmi spun clar de ce călătoresc - să se bucure de moment, de experiențe, pentru că, la final, ele reprezintă tot ce luăm cu noi mai departe. Unii chiar încep să călătorească mai mult după ce trec printr-un necaz în viață, de obicei legat de sănătate.”

Românii și planurile de vacanță: „Cererea e mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 20%, deși prețurile au crescut și ele considerabil”

În ceea ce privește planurile de vacanță pentru finalul de an și începutul anului viitor, experții în turism cu care am stat de vorbă au păreri împărțite.

De exemplu, Laura și Sebastian de la „Călător în Bascheți” cred că românii nu mai rezervă cu mult timp înainte o vacanță, ci aleg să fie spontani, dar subliniază că toamna a fost profitabilă în sectorul de travel din România, din discuțiile pe care le-au avut cu hotelierii și proprietarii de pensiuni.

„În decembrie, weekend-urile sunt, în mare parte, ocupate. Crăciunul are un grad de ocupare de 60-70%, iar Revelionul, cel puțin în locurile testate de noi, este sold out.”

Și Aurelia Teslaru susține că românii își doresc vacanțe în ultima lună din an și așteptările ei pentru 2023 sunt ca cererile pentru vacanțele în străinătate să crească.

Răzvan Pascu rămâne și el optimist și subliniază cum „cererea e cu siguranță mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar cu 20% mai mare, deși prețurile au crescut și ele considerabil. Pare că pandemia ne-a făcut să ne regândim prioritățile, iar călătoriile au intrat pe lista scurtă. Avantajul de anul ăsta este că aproape toate destinațiile din lume s-au redeschis.”

Vlad Berindean, pe de altă parte, spune că observă o creștere pentru finalul lui 2022 și începutul lui 2023, raportat la ultimii doi ani, dar precizează: „ne așteptăm totuși la o scădere în primul trimestru al anului viitor, ca efect al creșterii prețurilor la utilități, combustibil și alimente.”

Ce așteptări au românii de la România

Laura și Sebastian. FOTO: Călător în bascheți/ Arhiva personală

Laura și Sebastian au făcut un sondaj pe pagina lor de Instagram și 73% dintre respondenți (peste 5 mii) au răspuns că și-ar face vacanța în România.

„Bucureștenii, de exemplu, caută alternative premium la Valea Prahovei. Plus de asta, sate pitorești precum Măgura, Peștera, Șimon, Ciocanu sunt de neratat. Apusenii de Cluj, Alba sau Bihor sunt, de asemenea, o experiență unică și foarte căutată”, spun ei.

Aura Călătorește vorbește despre cum românii sunt interesați de peisaje frumoase, tradiții autentice și preparate delicioase, motiv pentru care a observat cum Bucovina și Maramureșul sunt la mare căutare.

„Aici sunt o mulțime de atracții turistice deosebite precum Pasul Palma, Ciocănești, Tinovul Mare, Cascada Cailor, satul Breb, Cimitirul Vesele etc.”

Răzvan Pascu se declară fan Transilvania și mărturisește cum o dată la câteva luni merge în Harghita, Mureș și Covasna.

„În perioada sărbătorilor de iarnă, peisajele din Harghita sunt la fel de frumoase ca-n Laponia de Crăciun, iar pasionații de sporturi de iarnă găsesc aici pârtii de schi mai puțin aglomerate și cu prețuri mai prietenoase decât pe Valea Prahovei. În plus, mâncarea este absolut delicioasă”, descrie el.

Corina Enache completează lista cu ofertele de pe litoral, cum ar fi Venus, Neptun, Olimp și Jupiter, dar precizează și cum Delta Dunării a crescut mult în preferințele românilor, deoarece „s-a construit foarte mult tradițional și modern.”