Călătoriile internaționale vin deseori cu decalajul orar, ceea ce poate face ca, inițial, să fie dificil să vă bucurați de o vacanță. Termenul „jet lag” descrie simptomele fizice și cognitive pe care le resimt oamenii atunci când călătoresc și ajung într-o țară cu un fus orar diferit față de țara din care au plecat, potrivit CNN.

Libanezii nu mai știu exact pe ce fus orar suntFoto: DreamsTime / Loeskieboom

Înainte de a porni într-o călătorie, organismul nostru este sincronizat cu ora locală. Odată ce ajungem într-o țară cu un nou fus orar, ritmul corpului se schimbă. În acele momente apar simptome precum starea de somnolență, foamea în mijlocul nopții și s-ar putea să vă simțiți balonati sau să vă fie greață dacă mâncați în timpul zilei. Toate acestea dispar atunci când ceasul corpului și toate ritmurile pe care le controlează se aliniază cu noua oră locală.

„Jet lag” nu este la fel pentru toată lumea

Modul în care resimțim diferența de fus orar variază de la o persoană la alta, pentru că fiecare dintre noi are propriul ritm intern.

Cei mai mulți dintre noi au un ciclu zilnic natural de aproximativ 24,2 ore. Unii oameni au cicluri puțin mai lungi decât alții, iar acest lucru poate juca un rol important în modul în care o persoană resimte decalajul orar.

Cercetările sugerează că, dacă aveți un ciclu mai lung, v-ați putea adapta mai repede la călătoriile spre vest, cum ar fi atunci când călătoriți din Australia în Africa de Sud.

Șase sfaturi pentru a resimți mai puțin diferența de fus orar

Există câteva modalități simple de a trece mai ușor peste diferența de fus orar. Câteva dintre acestea sunt:

  • 1. Decideți dacă merită sau nu să încercați să vă adaptați la noua oră. Dacă este vorba de mai mult de trei zile, începeți să vă mutați în mod conștient propriile ritmuri - cum ar fi momentul în care dormiți, mâncați, faceți exerciții fizice - către noul fus orar.
  • 2. Dacă încercați să vă schimbați ceasul corporal, este o idee bună să începeți în avion. Setează-ți ceasul pe fusul orar al destinației.
  • 3. Păstrați un consum redus de cofeină și alcool în timpul călătoriei. Acest lucru va ajuta la un somn mai bun și la hidratarea organismului.
  • 4. Atunci când vă adaptați la un nou fus orar, încercați să dormiți în timpul nopții și odihniți-vă doar atunci când simțiți nevoia prea mare în alte momente ale zilei.
  • 5. Disconfortul gastro-intestinal este un simptom al decalajului orar. Dacă ești predispus sau ai probleme cu burta în timpul călătoriei, limitează-te la mese mici și mănâncă atunci când ți-e foame.
  • 6. Ieșiți afară deoarece lumina soarelui este esențială pentru adaptarea la un nou fus orar. În funcție de schimbarea fusului orar, activitățile exterioare sincronizate corespunzător vă vor ajuta. (Foto: Dreamstime.com)