Croația se așteaptă să primească un număr record de turiști anul acesta după ce numărul lor a crescut încă dinaintea începerii festivalului estival după intrarea în spațiul Schenghen în luna ianuarie, relatează Reuters.

Turisti in CroatiaFoto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

În jur de 20% din economia Croației se bazează pe turism și, după prăbușirea numărului de turiști în timpul pandemiei de COVID-19, sectorul și-a revenit în 2022, anticipând un an record în 2023.

„Am înregistrat până acum aproape 5 milioane de sosiri și peste 17,5 milioane de șederi peste noapte, o creștere de 20% față de anul trecut”, afirmă Kristijan Stanicic, directorul Asociației Turistice Croate, precizând că numărul șederilor peste noapte a crescut cu 11% comparativ cu 2019, ultimul an înainte de izbucnirea pandemiei.

Mai mult, 2019 a fost la rândul său un an record pentru turismul croat în ceea ce privește numărul de vizitatori.

„Pe baza acestor rezultate ne putem aștepta la o continuare pozitivă a sezonului estival principal și pentru întregul an”, a mai spus Stanicic pentru Reuters.

El a precizat că anul trecut Croația a înregistrat venituri record de 13 miliarde de euro din turism și că se așteaptă ca încasările să fie și mai mari în 2023.

Croația a intrat în spațiul Schengen și a adoptat moneda euro în data de 1 ianuarie a acestui an, permițând vizitatorilor din blocul comunitar să intre mai rapid în țară și să facă plăți mai ușor, în cazul celor sosiți din țări membre ale zonei euro.

Croația primește tot mai mulți turiști din țările vecine după intrarea în Schengen

Deși și alte destinații turistice populare din Europa se așteaptă la un număr record de vizitatori vara aceasta, oficialii croați au observat un nou trend legat direct de intrarea în spațiul Schengen: creșterea numărului de turiști din țările învecinate care vin pentru un weekend în Croația.

„Nu am fost niciodată mai aproape de piețele noastre principale precum Slovenia, Italia, Ungaria, Austria și Bavaria, de unde sosesc cei mai mulți turiști în perioada pre-estivală”, a explică Stanicic.

Însă în orașul istoric Zadar de la Marea Adriatică, care este înconjurat de parcuri naționale și al cărui centru vechi este un sit protejat de UNESCO, localnicii care își închiriază proprietățile turiștilor se plâng de strategia proastă de investiții a guvernului.

„Turismul depinde din păcate cu precădere de vremea bună - prognoza meteo este cheie deoarece aici nu avem aproape nimic de oferit în afară de parcuri naționale și natură frumoasă”, afirmă Daniel Radeta, președintele unei asociații locale a celor care închiriază proprietăți.

„Avem nevoie să facem o reclamă mai bună destinației”, îndeamnă el, amintind totodată că aeroportul local nu este suficient de mare pentru a face față unui număr mai mare de turiști.

Te-ar putea interesa și: